Roland Mack (Europa-Park) ontving belangrijkste Duitse Ondernemersprijs‏

Op 5 juli ontving Dr.-Ing. h.c. Roland Mack de Deutsche Gründerpreis 2016 voor zijn levenswerk. Deze prijs wordt jarlijks verleend aan vooraanstaande ondernemers in Duitsland met als doel het ondernemingskimaat te bevorderen. Naast directeur/eigenaar van Duitslands grootste attractiepark is Roland Mack ook verantwoordelijk voor het meer dan 235 jaar bestaande moederbedrijf Mack Rides, tegenwoordig een van de vijf grootste achtbaanleveranciers ter wereld.

 

Roland Mack groeide op tussen carrousels, attracties, achtbanen en woonwagens. Het familiebedrijf produceerde deze vooral voor kermissen en circussen. “Ik was op school zeer populair, want we hadden altijd wel testrijders nodig”, grapt de 66-jarige Mack. Ook als zijn ouders een afspraak hadden bij een circusdirecteur, ging de kleine Roland mee. “De geur van het zaagsel in de piste ruik ik nog steeds.” Zijn vader was ook streng: terwijl andere kinderen voetbalden, moest hij als 13-jarige op de tekentafel woonwagens uitwerken. Na zijn studie was hij de eerste in de familie met twee ingenieurtitels en kon meteen als 24-jarige in het familiebedrijf aan de slag. Tijdens een reis door Amerika bezochten vader en zoon Mack een Disney-park. “Ik was compleet gefascineerd.” Onderweg naar huis ontwikkelden de heren op de achterkant van een bierviltje het idee voor een dergelijk park in Duitsland. “Als we toen hadden geweten wat op ons af zou komen, hadden we ons misschien nog wel een keer bedacht.”

Terug in Duitsland volgde een langdurige zoektocht naar een goede locatie, strijd om vergunningen, maar vooral veel werk om anderen te overtuigen. “Niemand geloofde in ons idee.” Kort na de start van de bouw stierf ook nog een met moeite gevonden partner voor de horeca. “We moesten alles zelf uitvinden, we hadden geen ervaring.” Maar de riskante investering van 25 miljoen D-Mark (13 miljoen Euro) was vanaf de eerste dag lonend. Sinds de opening in 1975 is Europa-Park een echte bezoekermagneet. In 1982 wordt het unieke thema met Europese landen ingevoerd. In de 90-er jaren bouwt de familie Mack, omdat hotelketens het niet rendabel achten, zelf het eerste hotel. Naast daguitstapjes betrad men nu ook de markt van meerdaagse verblijven. “Iedereen was sceptisch, maar het eerste jaar hadden we gelijk een bezetting van 87%”. Intussen telt Europa-Park vijf themahotels en een Camp Resort. Later kwamen er ook evenement- en conferentielocaties bij. Nog steeds breidt het park uit met nieuwe attracties en shows.

Op dit aanbod komen jaarlijks meer dan 5,5 miljoen bezoekers af uit binnen- en buitenland. “We zijn daarmee het op één na best bezochte park van Europa en draaien mee in de wereldtop.” Ook collega-parken zijn vaak te gast in het park. De vroegere carrouselbouwer heeft zich namelijk tot een van de vijf grootste leveranciers van achtbanen ter wereld ontwikkeld. Europa-Park kan gezien worden als showroom van Mack Rides. “In Europa-Park kunnen zij de miljoenen kostende attracties  zelf beleven, en dat kan geen andere leverancier bieden.” ‘Made by Mack’ is in de branche intussen een kwaliteitsbegrip geworden.

Bij al dit succes is maatschappelijk ondernemen voor de nuchtere ondernemer vanzelfsprekend. “Dat heeft onze familie altijd al gedaan.” Vooral kinderen liggen Roland Mack na aan het hart. Hij zet zich in voor sociaal zwakkere families, ondersteunt Unicef en kinderziekenhuizen, heeft twee stichtingen en schenkt miljoenen”.

Roland Mack geeft leiding aan een echt familiebedrijf. Zijn vrouw Marianne bouwde ‘met de baby’s naast de telefoon’ het park mee op, evenals zijn broer Jürgen (58). Momenteel maakt hij plaats voor de volgende generatie. “Ik wil een bedrijf achterlaten, dat klaar is voor de toekomst, anders heb ik als ondernemer gefaald.” Zijn zonen Michael (37) en Thomas (35) werden onlangs directeur en zijn dochter Ann-Kathrin (27) is trainee in het bedrijf. Samen willen zij de grootste investering in de geschiedenis van het bedrijf tot een succes maken: in 2018 opent Europa-Park het Water Adventure Resort, een park met de nieuwste attracties rondom water en een zesde themahotel.

Tijdens een tv-uitzending kreeg Roland Mack de Deutsche Gründerpreis 2016 voor zijn levenswerk. “Deze prijs bevestigt de betekenis die we hebben voor de attractiviteit van de regio en indirect voor de ongeveer 10.000 arbeidsplaatsen die wij bieden” aldus Roland Mack, “het is een belangrijk signaal dat de bijdrage aan de economie niet alleen in productiebedrijven maar ook bij dienstverleners zoals Europa-Park plaatsvindt”

Preistraeger Lebenswerk : Roland Mack   bei der Verleihung des > Deutscher Gruenderpreis 2016 < im  ZDF Hauptstadtstudio in  Berlin Copyright:  Datum:  05.07.2016
Preistraeger Lebenswerk : Roland Mack
bei der Verleihung des > Deutscher Gruenderpreis 2016 < im ZDF Hauptstadtstudio in Berlin
Copyright:
Datum: 05.07.2016