De Neopters van Puy du Fou nemen een hoge vlucht

De nieuwste Neopters, gecreëerd door Puy du Fou, zijn technologische hoogstandjes en ontwikkeld met de goedkeuring van het Directoraat-Generaal van de Burgerluchtvaart (Direction Générale de l’Aviation Civile, kortweg DGAC). De drones, die uniek zijn in de wereld, openen nieuwe artistieke mogelijkheden voor de toekomst van het live openluchtspektakel.  De drones die Puy du Fou inzet zijn 100% Frans en werden ontwikkeld in partnerschap met  Pixiel, een bedrijf uit Nantes dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor burgerdrones die professioneel worden ingezet.

Sinds 4 juni 2016 doen 15 Neopters de gigantische verlichte decors zweven in de lucht tijdens de Cinéscénie, de grootste avondspektakelproductie ter wereld. Deze drones, die onzichtbaar zijn tijdens de voorstelling, verlengen de scène van het spektakel in de lucht.

De Neopters vereisten een investering van 3 miljoen euro en werden gehomologeerd door een officiële luchtvaartinstantie (het DGAC). Het zijn de enige drones ter wereld die een synchrone luchtchoreografie kunnen uitvoeren in volle vlucht voor een publiek.

4 internationale patenten

De Neopters, die werden ontwikkeld op initiatief van Puy du Fou,  zijn de nieuwste ondersteuning van de mise-en-scène. Dankzij hun ingebouwde intelligentie kunnen ze autonoom vliegen, zonder menselijke interventie. De Neopters ontvingen voor hun design 4 internationale patenten.

Deze drones werden speciaal ontwikkeld voor live spektakels en slagen erin de scène te verlengen in de lucht. Ze vliegen perfect synchroon met de andere elementen uit de show: de muziek, de videoprojecties, het licht en de acteurs. Op die manier voeren ze in de lucht een choreografie uit op een autonome manier en nemen ze een stuk van het lichtdecor mee de lucht in.

 

De Neopters zijn in het duister volledig onzichtbaar, en vliegen tot op een hoogte van 60 meter. Ze zijn de eerste drones ter wereld die de toelating hebben om buiten voor een publiek te vliegen. Omdat ze zeer goed scoren in de verhouding gewicht/ kracht, kunnen de Neopters decorstukken tot 2 kg mee de lucht in nemen.

 

100% Franse drones

Deze nieuwe versie van de Neopters werd in partnerschap met Pixiel ontwikkeld. Dit bedrijf uit Nantes is gespecialiseerd in het creëren van op maat gemaakte burgerdrones voor professioneel gebruik. Om tegemoet te komen aan de eisen van Puy du Fou, mobiliseerde Pixiel een team van een tiental toegewijde ingenieurs, gespecialiseerd in elektronica, embedded software, mechatronica en design. Dankzij al deze expertise kon het project in minder dan één jaar worden uitgevoerd, of twee keer sneller dan nodig was.

In de lijn van andere luchtvaartkundige en technologische Franse successen (Airbus, Dassault, Thalès…) kon ook de tandem Puy du Fou-Pixiel profiteren van een uitstekend ecosysteem in samenwerking met de beste bedrijven om deze  “made in France”  drones te ontwikkelen.

 

De eerste drones luchtvloot ter wereld geautoriseerd om in het publiek te vliegen

Voor dit project werkten Puy du Fou en Pixiel in nauwe samenwerking met het Directoraat-Generaal van de Burgerluchtvaart (DGAC). Het DGAC begeleidt deze technologische innovatie al sinds de lancering om het te legaliseren op Franse bodem ondanks een van de strengste luchtvaartwetgevingen. De Neopters van Puy du Fou werden zelfs een van de pilootprogramma’s van het DGAC.

Hoewel de aankondigen wereldwijd zich in razendsnel tempo opvolgen, domineren de Neopters het wereldwijde strijdtoneel. Hun geavanceerde technologie en hun betrouwbaarheid maken van hen immers de eerste drones ter wereld die door een officiële luchtvaartinstantie gevalideerd werden om autonoom te vliegen tijdens een publiek openluchtspektakel.

 

De Neopters worden geëxporteerd over de hele wereld

Deze technologische revolutie opent nieuwe perspectieven voor een wereldwijde toepassing. De Neopters zijn erop berekend om te reizen en kunnen ingezet worden voor de mise-en-scène van andere spektakels en evenementen overal ter wereld, dankzij de robuuste en beveiligde technologie.