Top 10 meeste inversies in een pretpark ter wereld

Sommige parken hebben in de loop der jaren zich ontwikkeld tot de grootste thrill parken ter wereld, maar in welk park ga je nu het meest over kop? Wij zochten het uit in onze top 10 van de week. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 hoogste achtbanen in België.

 

Inleiding:

Een inversie, het moment wanneer je over kop gaat in een achtbaan, is en blijft iets speciaals en typerend aan de meeste stoere achtbanen. Elke achtbaan fan zal al wel eens een ritje gemaakt hebben in een achtbaan met een inversie en zal zich ook nog goed kunnen herinneren in welke achtbaan hij het eerst ondersteboven hing. Sommige achtbanen die over kop gaan hebben één inversie, andere meer. De achtbaan met de meeste inversies heeft er 14. Sommige parken hebben 1 achtbaan die over kop gaat, andere parken geen enkel, en sommige parken hebben verschillende achtbanen die over kop gaan. We telden alle inversies van alle achtbanen per park op om zo tot onderstaande lijst te komen. In deze top 10 krijgen we een overzicht van de 10 parken waar je het meeste bij over kop kan gaan in de achtbanen.

 

Indien de parken evenveel inversies hebben dan zetten we het park met de meeste inversie achtbanen eerst. Is ook dat gelijk dan is het park met de meeste inversies op 1 achtbaan die wint.

 

#10: Six Flags Great Adventure (19 inversies)

Six Flags Great Adventure is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat New Jersey. Het is een pretpark van de Six Flags groep en telt 13 achtbanen waarvan er 4 over kop gaan.

De achtbaan met de meeste inversies is Bizarro, deze telt er 7. Bizarro is een Floorless Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De achtbaan gaat 98,2km/u en is 43,3 meter hoog.

Green Lantern gaat 5 maal over kop en is eveneens een achtbaan van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, deze keer een Stand-Up Coaster. De achtbaan behaald een snelheid van 101,4km/u en is 46,9 meter hoog.

Batman The Ride gaat ook 5 keer over kop en is wederom gebouwd door Bolliger & Mabillard, deze keer is het een Inverted Coaster. De achtbaan heeft een topsnelheid van 80,5km/u en heeft een hoogte van 32 meter.

De laatste inversie achtbaan van het park gaat 2 maal over kop en is (hoe kan het ook anders) gebouwd door Bolliger & Mabillard, dit keer is het een Flying Coaster met de naam Superman – Ultimate Flight. De achtbaan heeft een snelheid van 82,1km/u en is 32,3 meter hoog.

In Six Flags Great Adventure wordt er in 2016 een nieuwe achtbaan geopend, Joker, deze wordt een 4D Coaster van S&S Worldwide. De achtbaan zal zelf zal niet over kop gaan, maar de karretjes kunnen wel rond de horizontale as draaien, waardoor de bezoekers toch over kop zullen gaan tijdens de rit.

Ook Kingda Ka, de hoogste en 2de snelste achtbaan ter wereld, staat in het park.

 

#9: Six Flags New England (19 inversies)

Six Flags New England is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Massachusetts. Het is een pretpark van de Six Flags groep en telt 11 achtbanen waarvan er 5 over kop gaan.

Batman – The Dark Knight heeft 5 inversies en is een Floorless Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De achtbaan behaald een snelheid van 88,5km/u en is 35,9 meter hoog.

Mind Eraser heeft eveneens 5 inversies en is een Suspended Looping Coaster van de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. De achtbaan behaald een topsnelheid van 80km/u en is 33,3 meter hoog.

Flashback is een standaard Boomerang Coaster van Vekoma en heeft 3 inversies waar je 2 maal doorheen gaat. De achtbaan heeft een snelheid van 75,6km/u en is 35,5 meter hoog.

Goliath is een Giant Inverted Boomerang Coaster van Vekoma en heeft 3 inversies waar je 2 maal doorheen gaat. De achtbaan lay-out is dezelfde als de 12 jaar eerder geopende Flashback, alleen hangen de bezoekers nu onderaan de track in plaats van erboven en gaat de achtbaan sneller en is hij ook hoger. Goliath gaat 30km/u sneller en behaald een topsnelheid van 105,6km/u en heeft een hoogte van 58,4 meter.

Wicked Cyclone is een Hybride achtbaan gebouwd door Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction en gaat 3 maal over kop. De achtbaan heeft een topsnelheid van 88,5km/u en is 33,2 meter hoog.

 

 

#8: Six Flags Fiesta Texas (19 inversies)

Six Flags Fiesta Texas is een Amerikaanse pretpark gelegen in de staat Texas. Het is een pretpark van de Six Flags groep en telt 9 achtbanen waarvan er 5 over kop gaan.

Superman Krypton Coaster heeft 6 inversies en is een Floorless Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De achtbaan behaald een snelheid van 112,7km/u en is 51,2 meter hoog.

Goliath heeft 5 inversies en is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De achtbaan behaald een snelheid van 80,5km/u en is 32 meter hoog.

Poltergeist is een gelanceerde achtbaan gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides en telt 4 inversies. De achtbaan heeft een topsnelheid van 96,6km/u en is 24 meter hoog.

Boomerang is een standaard Boomerang Coaster van Vekoma en heeft 3 inversies waar je 2 maal doorheen gaat. De achtbaan heeft een snelheid van 75,6km/u en is 35,5 meter hoog.

Iron Rattler is een Hybride achtbaan gebouwd door Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction en gaat 1 maal over kop. De achtbaan heeft een topsnelheid van 112,7km/u en is 54,6 meter hoog.

In Six Flags Fiesta Texas werd in 2015 de achtbaan Batman: The Ride geopend, het is een 4D Coaster van S&S Worldwide. De achtbaan zelf gaat niet over kop, maar de karretjes kunnen wel rond de horizontale as draaien, waardoor de bezoekers toch over kop zullen gaan tijdens de rit.

 

 

#7: Six Flags Over Georgia (19 inversies)

Six Flags Over Georgia is een Amerikaanse pretpark gelegen in de staat Georgia. Het is een pretpark van de Six Flags groep en telt 11 achtbanen waarvan er 6 over kop gaan.

Batman The Ride heeft 5 inversies en is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De achtbaan behaald een snelheid van 80,5km/u en is 32 meter hoog.

Ninja (Model: Custom MK-1200) heeft eveneens 5 inversies en is gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. De achtbaan behaald een topsnelheid van 83,7km/u en is 37,2 meter hoog.

Dare Devil Dive is een Euro-Fighter van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en heeft 3 inversies. De achtbaan heeft een hoogte van 29 meter en behaald een snelheid van 83,7km/u.

Superman – Ultimate Flight is een Flying Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en heeft 2 inversies. De achtbaan behaald een snelheid van 82,1km/u en is 32,3 meter hoog.

Georgia Scorcher is een Stand-Up Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en heeft 2 inversies. De achtbaan heeft een hoogte van 32,6 meter en behaald een snelheid van 86,9km/u.

Mind Bender is een oude terreinachtbaan van de Duitse revolutionaire achtbaanbouwer Anton Schwarzkopf en heeft 2 inversies. De achtbaan die gebouwd is in 1978 behaald een snelheid van 80,5km/u en is 24,4 meter hoog.

 

 

#6: Alton Towers (20 inversies)

Alton Towers is een Brits pretpark gelegen in graafschap Staffordshire. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 9 achtbanen waarvan er 3 over kop gaan.

Het is voornamelijk aan de wereldrecord brekende achtbaan, de Smiler, te danken dat Alton Towers 20 inversies weet te verzamelen. Bijna ¾ van het totaal komt van deze achtbaan die maar liefst 14 keer over kop gaat en daarmee het wereld record op haar naam heeft staan. De Smiler die gebouwd is door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides is 30 meter hoog en behaald een snelheid van 85km/u.

Nemesis is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 4 keer over kop. De achtbaan komt slechts 13 meter boven de grond uit, maar heeft wel een daling van 31,7 meter diep omdat deze diep de grond in gaat. Nemesis behaald een topsnelheid van 80,5km/u en behaald een maximale G kracht van 3.

Galactica (het voormalige Air) is een Flying Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 2 keer over kop. De achtbaan behaald een topsnelheid van 75km/u en is 20 meter hoog. Vanaf 2016 kan je deze achtbaan met een Virtual Reality-bril ervaren.

 

 

#5: Carowinds (20 inversies)

Carowinds is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Noord-Carolina. Het is een pretpark van de Cedar Fair groep en telt 13 achtbanen waarvan er 5 over kop gaan.

Afterburn is met 6 inversies de achtbaan met de meeste inversies in het park en is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De achtbaan behaald een topsnelheid van 99,8km/u en is 34,4 meter hoog.

Nighthawk is een Flying Coaster van de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en telt 5 inversies. De achtbaan behaald een snelheid van 82,1km/u en is 35,1 meter hoog.

Carolina Cyclone is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics. De achtbaan van 1980 is 29 meter hoog en heeft amper een snelheid van 66km/u om door de 4 inversies te geraken.

Carolina Cobra is een standaard Boomerang Coaster van Vekoma en heeft 3 inversies waar je 2 maal doorheen gaat. De achtbaan heeft een snelheid van 75,6km/u en is 35,5 meter hoog.

Vortex is een Stand-Up Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 2 keer over kop. De achtbaan behaald een topsnelheid van 80,5km/u en is 27,4 meter hoog.

 

 

#4: Thorpe Park (22 inversies)

Thorpe Park is een Brits pretpark gelegen in graafschap Surrey. Het is een pretpark van de Merlin Entertainments groep en telt 7 achtbanen waarvan er 4 over kop gaan.

De achtbaan met de meeste inversies is Colossus, gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaat 10 keer over de kop. De achtbaan heeft een maximale snelheid van 72,4km/u en is 30 meter hoog.

De Swarm is een Wing Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 5 keer over kop. De achtbaan van 38,7 meter hoog en 775,1 meter lang is gethematiseerd naar een grote ramp.

Nemesis Inferno is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 4 keer over kop. De achtbaan behaald een topsnelheid van 77km/u en is 29 meter hoog.

Saw – The Ride is een Euro-Fighter van de Duitse achtbaanbouwer Gerstauer Amusement Rides en heeft 3 inversies. De achtbaan heeft een drop van 100° en is 30,5 meter hoog.

 

 

#3: Cedar Point (24 inversies)

Cedar Point is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Ohio. Het is een pretpark van de Cedar Fair groep en telt 18 achtbanen waarvan er 6 over kop gaan.

GateKeeper is een Wing Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat 6 keer over kop. De achtbaan heeft een snelheid van 107,8km/u en is 51,8 meter hoog.

Raptor is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en gaat eveneens 6 keer over kop. De achtbaan heeft een snelheid van 91,7km/u en is 41,8 meter hoog.

Rougarou is een Floorless Coaster, ook deze is van het Zwitserse Bolliger & Mabillard en gaat 4 keer over kop. De achtbaan heeft een hoogte van 44,2 meter en een topsnelheid van 96,6km/u.

Cedar Point opent in 2016 een 4de inversie achtbaan van Bolliger & Mabillard, dit keer een Dive Coaster die 3 keer over kop gaat. De achtbaan heeft een maximale snelheid van 120,7km/u en wordt 68 meter hoog.

Corkscrew is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics, gebouwd in 1976 en telt 3 inversies. De achtbaan heeft een hoogte van 25,9 meter en behaald een snelheid van 77,2km/u.

Maverick is een achtbaan van de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides, de achtbaan heeft 2 inversies en een gelanceerde lift hill. Maverick wordt gelanceerd tot een snelheid van 112,7km/u en bereikt een maximale hoogte van 32 meter.

 

 

#2: Kings Island (25 inversies)

Kings Island is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Ohio. Het is een pretpark van de Cedar Fair groep en telt 15 achtbanen waarvan er 5 over kop gaan.

Banshee heeft de meeste inversies en is een Inverted Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, bezoekers gaan 7 maal over de kop. De achtbaan heeft een hoogte van 50,9 meter en heeft een topsnelheid van 109,4km/u.

Vortex is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics en heeft 6 inversies. De achtbaan is 45,1 meter hoog en behaald een snelheid van 88,5km/u.

Firehawk is een Flying Coaster van de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en telt 5 inversies. De achtbaan behaald een snelheid van 80,5km/u en heeft een hoogte van 35,1 meter.

Flight of Fear is een gelanceerde indoor achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides en telt 4 inversies. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9km/u en is 22,6 meter hoog.

Invertigo is een Inverted Boomerang achtbaan van de Nederlandse bouwer Vekoma en heeft 3 inversies die de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen. De achtbaan heeft een snelheid van 80,5km/u en is 40 meter hoog.

 

 

#1: Six Flags Magic Mountain (36 inversies)

Six Flags Magic Mountain is een Amerikaans pretpark gelegen in de staat Californië en is overtuigend de grote nummer 1 in deze top 10. Het is een pretpark van de Six Flags groep en telt maar liefst 20 achtbanen waarvan er 9 over kop gaan.

Viper is een Custom Looping Coaster van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics gebouwd in 1990 en heeft 7 inversies. De achtbaan heeft een topsnelheid van 112,7km/u en is 57,3 meter hoog.

Scream is een Floorless Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, de bezoekers gaan 7 maal over de kop. De achtbaan is 45,7 meter hoog en behaald een snelheid van 101,4km/u.

Riddler’s Revenge is een Stand-Up Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard, de bezoekers gaan 6 maal over de kop. De achtbaan is 47,5 meter hoog en behaald een snelheid van 104,6km/u.

Batman The Ride is een Inverted Coaster van Bolliger & Mabillard en heeft 5 inversies. De achtbaan is 32 meter hoog en behaald een snelheid van 80,5km/u.

Tatsu is een Flying Coaster van Bolliger & Mabillard en heeft 4 inversies. De achtbaan is 51,8 meter hoog en behaald een snelheid van 99,8km/u.

Full Throttle is een gelanceerde achtbaan van de Amerikaanse bouwer Premier Rides en bevat 2 inversies en 3 lanceringen. Het speciale aan deze achtbaan is dat de trein zowel aan de bovenkant van de track rijd als aan de onderkant van de track. Full Throttle is 48,8 meter hoog en behaald een snelheid van 112,7km/u.

Twisted Colossus is een duellerende Hybride achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction en bevat 2 inversies. De achtbaan is 36,9 meter hoog en behaald een snelheid van 91,7 meter.

X2 is een 4 dimensionale achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics en telt 2 inversies. De achtbaan heeft een snelheid van 122,3km/u en heeft een hoogte verschil van 65,5 meter.

New Revolution is in 1976 gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf en was destijds de eerste achtbaan met een “moderne” veilige verticale looping. De achtbaan behaald een snelheid van 88,5km/u en is 34,4 meter hoog.

 

 

De toekomst:

Alle parken in deze top 10 zijn afkomstig van 3 grote groepen in de pretparkwereld, de drie groepen zijn: Six Flags (5 parken), Cedar Fair Entertainment Company (3 parken) en Merlin Entertainments (2 parken). De 3 groepen hebben allemaal hun strategie gericht op tieners, thrill en investeren regelmatig in nieuwe spectaculaire attracties. Het is dus zeer waarschijnlijk dat de komende jaren het totaal aantal inversies van deze parken nog zal stijgen. Ook zouden andere parken buiten de top 10, de top 10 kunnen binnensluipen. De eerstvolgende parken binnen de top 20 zijn: Six Flags Great America (18 inversies), Busch Gardens Tampa (17 inversies), Gardaland (17 inversies), Hersheypark (17 inversies), Kings Dominion (17 inversies), La Ronde (16 inversies), Six Flags America (16 inversies), Six Flags Discovery Kingdom (16 inversies), Heide Park Resort (15 inversies) en Parque Warner Madrid (15 inversies). Verder is er nog Ankapark, dit is een nieuw pretpark dat in Turkije zal openen in 2016. Het park zal bij opening maar liefst 16 achtbanen tellen, goed voor een totaal van 16 inversies.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 3 duizend pretparken en 7 duizend achtbanen wereldwijd.