Geboorte van een witte neushoorn in Pairi Daiza

Pairi Daiza heeft het groot genoegen de geboorte van Sethemba Vasta, een mannelijke babyneushoorn, aan te kondigen.

 

Sethemba werd geboren op dinsdag 22 maart 2016, op het ogenblik dat Brussel werd getroffen door terroristische aanslagen. Eléonore (Ellie voor de vrienden) beviel overdag, zonder tussenkomst van de mens, maar onder de ogen van haar verblufte verzorgers en dierenarts en toonde zo dat schoonheid en tederheid de wereld nog niet uit zijn. Door de actuele gebeurtenissen, kreeg de baby de naam Sethemba (« hoop » in het Zoeloe).

De bevalling vond overdag plaats, wat een zeldzame gebeurtenis is bij dieren. Dit heeft als gevolg dat er waardevolle beelden konden gemaakt worden van de geboorte en de eerste momenten van tederheid tussen moeder en zoon.

De bevalling verliep goed. De kleine Sethemba stond, onder mama’s aanmoedigingen, snel op zijn pootjes en dronk binnen de paar tellen. Lopen en drinken zijn twee cruciale acties dat een neushoornkalfje moet kunnen uitvoeren. Ze zijn een bewijs van goede gezondheid. Sethemba stelt  het  dus goed, maar een baby neushoorn blijft een fragiel wezentje. Met Ellie gaat het ook prima, ze toonde ook heel snel veel affectie ten opzichte van haar eerste jong.

 

Moeder Eléonore en vader Pamir kwamen in Pairi Daiza aan in 2012. Vader Pamir werd deze winter overgebracht naar de zoo Dvur-Kralové in de Tsjechische Republiek, in het kader van een ruilprogramma.

Jonge neushoorns worden zonder hoorn geboren en met zacht materiaal rond te poten. Hierdoor kan de bevalling vlotter verlopen. De draagtijd van neushoorns bedraagt tussen de 16 en 18 maanden,

De Afrikaanse witte neushoorn of breedlipneushoorn, is op de olifanten na, het grootste hedendaagse landdier en de grootste binnen de neushoornsoort. Een mannetje kan tot 4 meter lang worden en tot 3.600 kilogram wegen.

Even herinneren: er leven vandaag de dag nog slechts 20.000 witte neushoorns in het wild. 1338 onder hen werden vorig jaar door georganiseerde stropersgroepen geslacht voor hun hoorn. In Europa werden dertien neushoorn kalfjes geboren, vier van hen overleefden jammer genoeg niet.

Sethemba Vasta ontdekt momenteel beetje bij beetje zijn volledige speelruimte. Als het weer het toestaat, zal hij een paar uur per dag zichtbaar zijn voor de bezoekers.

Alle nieuws zal te volgen zijn op de Facebook-pagina van het Park.