Drie leeuwtjes geboren in Planckendael

Aziatische drieling zetten eerste stapjes buiten; klaar voor kattenkwaad

 

Planckendael is in opperste vertedering. In het Mechelse dierenpark beviel leeuwin Lorena op 25 januari, na ongeveer 105 dagen zwangerschap, van drie schattige leeuwtjes. Het is voor Lorena haar eerste nest. Altijd spannend. Het zijn twee jongens en één meisje en ze wegen tussen de 6 en 7,5 kilo. Na een periode van negen weken in het nest dicht bij mama is het nu tijd voor de wollige drieling om van de buitenlucht te proeven. Ze zijn klaar voor kattenkwaad. Enkel in het Gir Forest National Park in India komt de Aziatische leeuw nog voor. Ze zijn er nog maar met driehonderd leeuwen. Alle borelingen zijn dus dubbel zo belangrijk.

 

 

Vallen, en opstaan

Lorena nam de kleintjes regelmatig bij het nekvel om ze op deze manier al wat van de wereld te laten zien. Nu is het tijd om hun territorium weer wat verder uit te breiden. De wereld wacht. Hoe oma Kolya en papa Jari op dit jonge geweld zullen reageren, blijft nog even afwachten. De introductie zal stapsgewijs verlopen. Deze mini-leeuwtjes zijn niet alleen schattig en mooi, maar ook enorm nieuwsgierig. Ze proberen alles uit. Ze trekken op avontuur, en doen dit met de gekste capriolen, met vallen en opstaan. Het wordt een drukke periode voor mama Lorena.

 

Blind

Voor de bevalling maakten de verzorgers een zacht strobed in het werphol van mama Lorena. Uit de buurt van haar moeder Kolya en papa in spe Jari. Nele Brems, coördinator dierenzorg: “Op de camerabeelden staat Lorena rechtstaand te persen en dan verschijnen er één voor één zwarte bolletjes die wegkruipen, dicht bij de mama. Zo zie je op tien minuten tijd de drie welpjes verschijnen. Fantastisch!”

 

Insmeren met stinkend stro

Op acht weken zijn de kleintjes gevaccineerd tegen kattenziekte. Dokter Francis maakt meteen van de gelegenheid gebruik om de leeuwtjes te wegen, na te kijken en te chippen. Deze noodzakelijke vaccinatie wordt heel snel en uit het zicht van de moeder uitgevoerd want leeuwinnen hebben een gevaarlijke, natuurlijke reflex. Van zodra ze menen dat er iets mis is, er gevaar dreigt, dan kunnen ze hen doden. Op deze manier zorgt de natuur ervoor dat de moeder haar energie in een volgende paring en worp kan steken met meer kans op overleving. Daarom ook mag dierenarts Francis geen aftershave aan en wrijft hij de jongen nadien in met stinkend stro uit hun eigen nest.

 

Koppeltje Lorena en Jari

Lorena is zelf geboren in Planckendael. Zij is één van de vijf welpjes die haar moeder Kolya kreeg in 2010. Lorena heeft de rol van moederkloek nu overgenomen. Jari, de papa, is sinds 2014 in Planckendael. Hij was erg jong en had tijd nodig om aan zelfvertrouwen te winnen. Nu is hij de stoerheid zelve en doet hij niet onder voor de dominante Lorena en de rijpe Kolya.

 

Weetjes:

– Continent Azië is vruchtbaar in Planckendael. Na een Aziatisch olifantje en een Indisch neushoorntje, zijn er nu ook Aziatische leeuwtjes: één voor één belangrijke baby’s!

– In een veertigtal Europese zoos leven er zo’n 110 Aziatische leeuwen. In België is Planckendael de enige zoo met deze belangrijke diersoort.