Vergane Glorie: Dierenpark Wassenaar

Dierenpark Wassenaar was gelegen in Den Haag, Nederland. Het park opende in 1937 voor het eerst de deuren. Het was opgericht door een rijke autohandelaar die een uitgebreide collectie exotische vogels bezat. Jarenlang werd de collectie dieren uitgebreid, tot het park in 1985 de deuren sloot, omwille van financiële problemen.

 

1973 ZOO Wassenaar

Dit dierenpark werd opgericht door de rijke autohandelaar Piet Louwman, later zou Jan Louwman het park overnemen. Het was gelegen aan de rijksweg Den Haag-Amsterdam op ongeveer 5 kilometer van het centrum van Den Haag. Piet Louwman bezat een grote collectie tropische vogels, die hij wou tentoonstellen in een park.

In de beginjaren konden de bezoekers voornamelijk de vogels bewonderen, maar er kwamen ook al snel tijgers en olifanten. Iets later kwamen er, op vraag van de bezoekers, ook mensapen in de diertuin zoals orang-oetans en gorilla’s. In 1979 werd een Nederlandse primeur behaald doordat in Dierenpark Wassenaar de eerste laagland gorilla, VIP genaamd, werd geboren.

Het park kreeg ook heel wat dieren in haar bezit uit de in 1943  gesloten Haagse Dierentuin, de collectie zou uiteindelijk 3500 dieren bevatten.

 
1973 ZOO Wassenaar (1)
1973 ZOO Wassenaar (3)
1973 ZOO Wassenaar (4)

 

De Louisehal

Een van de belangrijkste gebouwen in het park was de Louisehal. Hiervoor transformeerde men een rozenkas tot een tropische omgeving. Op deze manier kregen de vogels een natuurlijkere leefomgeving, waar heel wat planten stonden. Men behaalde hierdoor ook steeds betere kweekresultaten. Later bouwde men nog een gelijkaardig kleiner gebouw. De Paradijshal was opnieuw revolutionair te noemen, aangezien de bezoekers hier vlakbij de vogels konden komen, aangezien er geen afscherming was.

 

Crisis

In 1983 was het park aan het randje van een faillissement gekomen, grote renovaties drongen zich op en daarom kreeg men van de provincie Zuid-Holland 5 miljoen gulden om het park er weer bovenop te helpen. Maar de financiële problemen bleven aanhouden waardoor het park in 1985 de deuren sluiten. Veel dieren werden overgebracht naar andere dierenparken.

Na de sluiting kocht de familie Louwman het park terug en begon er het Wassenaar Wildlife Breeding Centre. Waarmee ze al snel grote bekendheid kregen. Er werden voornamelijk jachtluipaarden gekweekt. Het Wassenaar Wildlife Breeding Centre werd op 1 april 2006 officieel gesloten. Er werden in de periode dat het geopend was maar liefst 215 jachtluipaarden geboren.

Het park kreeg al snel een wereldnaam voor het fokken van met uitsterven bedreigde dieren, waaronder vooral jachtluipaarden (cheeta´s). Het Wassenaar Wildlife Breeding Centre werd op 1 april 2006 officieel gesloten. Met 215 cheeta-geboortes (sinds 1980) was dit ´s werelds beste fokcentrum voor cheeta´s. Hanneke Louwman fokte nog een tijdje mini ezels op het terrein, onder de naam Piccolo Farm.  Jan Louwman verzorgde hier nog een aantal reuzenschildpadden.

 

Verlaten park

Na 25 jaar leegstand werd de dierentuin op 23 september 2010 gekraakt door Kraakgroep Haaglanden. De eigenaar stemde er niet mee in dat de groep er een commune zou oprichten en maatregelen zouden treffen om er te wonen en omwonenden hadden grote bezwaren. Op 1 oktober moesten de krakers voor de rechter verschijnen. De krakers moesten volgens de uitspraak binnen 24 uur vertrekken.

 

Recentelijk vloog er nog een drone over het park, dat er volledig verlaten bij ligt, het filmpje kan u hier bekijken.

 

IMG_7284
IMG_7283
IMG_7312
IMG_7514

 

Na 30 jaar toch nog leven ontdekt in verlaten dierenpark Wassenaar

In 2016 ontdekte de makers van Stuk TV dat ze niet alleen in het ‘verlaten’ park waren.

 

 

Bronnen: Wikipedia, Zoo History

Foto’s: René Speur, sj9966