Top 10 snelste achtbanen van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. De winter is aangebroken en de meeste pretparken zijn gesloten. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende vakantie. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantie dromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 snelste achtbanen in Europa. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 oudste nog werekende achtbanen ter wereld.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

#10: Colossos – Heide Park Resort (110km/u)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan behaald een snelheid van 110km/u en is daarmee (op het moment van schrijven) de snelste houten achtbaan van Europa. Colossos heeft al 15 jaar lang, sinds de opening van de achtbaan, het record in handen. Dit record zal midden 2016 verbroken worden door de achtbaan Wildfire in Kolmården. Buiten de enorm hoge snelheid is Colossos ook de hoogste houten achtbaan van de wereld met een hoogte van 60 meter. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Ook staat deze achtbaan in het Guinnes Book Of Records aangezien deze bij opening de steilste drop (61°) op een houten achtbaan ter wereld had. Dit record werd ondertussen al meerdere keren verbroken.

 

#9: Wildfire – Kolmården (113km/u)

Wildfire is de allereerste achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction die zal gebouwd worden in Europa. Op moment van schrijven was de achtbaan nog in opbouw maar deze zal openen midden 2016. Wildfire komt te liggen in Kolmården die het Zweedse pretpark meteen op de wereldkaart zet. De houten achtbaan zal met een snelheid van 113km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa worden. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies zal krijgen, dit is evenveel als het huidige wereldrecord bij houten achtbanen en het zal de eerste houten achtbaan van Europa zijn die inversies telt. Wildfire wordt 57 meter hoog waardoor het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld wordt en zal een behoorlijke lengte krijgen van 1300meter. De achtbaan die volledig door de rotsen en bossen wordt gebouwd heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#8: Big One – Blackpool Pleasure Beach (119,1km/u)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics. De achtbaan is gebouwd in het Engelse Blackpool Pleasure Beach en pakte bij opening het record voor snelste achtbaan van Europa welke ze 7 jaar lang in handen had. Big One behaald een snelheid van 119,1km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en was bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter, wat gerust enorm lang genoemd kan worden.

 

#7: iSpeed – Mirabilandia (120km/u)

ISpeed werd in 2009 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is in het Italiaanse Mirabilandia gebouwd en wordt in 2,2 seconden tot een snelheid van 100km/u gelanceerd. De maximale snelheid bedraagt 120km/u en de achtbaan is 55 meter hoog. ISpeed is 1 kilometer lang, heeft 2 inversies en is daarmee de snelste multi inversion achtbaan van Europa (Een Multi inversion Coaster is een achtbaan met meerdere inversies).

 

#6: Expedition GeForce – Holiday Park (120km/u)

Expedition GeForce werd in 2001 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gelegen in het Duitse pretpark Holiday Park en behaald een snelheid van 120km/u. Bij opening verbrak Expedition GeForce het 7 jaar oude record “Snelste achtbaan van Europa” van de Big One in Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan werd sinds de opening al 14 keer na elkaar uitgeroepen tot beste stalen achtbaan van Europa tijdens de Golden Ticket Awards die georganiseerd worden door het maandelijks verschijnende pretparkmagazine “Amusement Today”. Expedition GeForce is 53 meter hoog en 1220 meter lang.

 

#4-5: Schwur Des Kärnan – Hansa Park & Silver Star – Europa Park (127km/u)

Silver Star en Schwur des Kärnan zijn even snel.

 

Schwur des Kärnan:

Schwur des Kärnan is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan heeft een snelheid van 127km/u en een hoogte van 73 meter. De achtbaan heeft een verticale lifthill die zich in een 79 meter hoge toren bevind. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste (en tot nog toe de enige) achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereld unieke element werd tot op de dag van de opening geheim gehouden en was een complete verassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de 2de hoogste achtbaan van Europa.

 

Silver Star:

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan verbrak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127km/u. De achtbaan is 73 meter hoog en 1620 meter lang. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de 2de hoogste achtbaan van Europa. Silver Star deelt de 4de plaats in deze ranking met Schwur des Kärnan, beide banen behalen de zelfde topsnelheid.

 

 

 

#3: Stealth – Thorpe Park (128,7km/u)

Stealth werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thorpe Park. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. Tijdens de lancering krijgen de bezoekers 4.5G verwerkt.

 

#2: Shambhala – PortAventura Park (134km/u)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAvontura Park. De achtbaan behaald een snelheid van 134km/u en heeft een hoogte van 76 meter wat het de hoogste achtbaan van Europa maakt. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost. Shambhala is de snelste achtbaan van Europa met een klassieke lifthill.

 

#1: Furius Baco – PortAventura Park (135km/u)

Furius Baco werd in 2007 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een snelheid van 135km/u en is daarmee de snelste Wing Coaster ter wereld. Furius Baco behaald zijn topsnelheid van 135km/u in 3,5 seconden. Hierdoor heeft PortAventura Park zowel de snelste als tweede snelste achtbaan van Europa in hun park staan. De achtbaan heeft 1 inversie en is 850 meter lang. Furius Baco heeft 15 miljoen euro gekost. Dit is tevens de enige Wing Coaster die gebouwd werd door Intamin Amusement Rides.

 

Het verleden:

Op 4 november 2013 opende de snelste achtbaan die Europa ooit gehad heeft. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start en finish strook op het legendarische Duitse race circuit de Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid. De achtbaan zou dankzij een pneumatische lancering een snelheid halen van 216,9km/u wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment. Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9km/u in 2,5 seconden niet aan kon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160km/u die behaald werd in 2 seconden. De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en de achtbaan sloot om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het race circuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten. Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn voor deze zeer locatie afhankelijke achtbaan te kopen.

 

De toekomst:

Momenteel zijn er 2 projecten bekend die deze top 10 zullen beïnvloeden. Het eerste project bespraken we al, dit is Wildfire welke opgebouwd zal worden in Kolmarden en dit jaar nog zal openen. Het tweede project wordt een gelanceerde achtbaan van de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een snelheid van 180km/u wat het de snelste achtbaan van Europa zal maken en komt te liggen in het nog te bouwen Ferrari Land. Ferrari Land dat zal openen in 2017 zal in het PortAventura Resort gebouwd worden waardoor het resort de volledige Europese top 3 van snelste achtbanen in handen krijgt. De achtbaan wordt 112 meter hoog en zal het best te vergelijken zijn met Stealth. De achtbaan wordt de 4de snelste achtbaan van de wereld en de 5de hoogste van de wereld. Aangezien dit de top 10 lijst is van 2016 is deze achtbaan nog niet in de lijst opgenomen.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.

Bronnen: rcdb, Amusement Today, Wikipedia