Zeldzame wolaap geboren in Apenheul

In Apenheul is een zeldzame wolaap geboren. Wolaap Lena beviel in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 december van een gezonde baby. Apenheul is één van de slechts twee Nederlandse dierentuinen waar wolapen worden gehouden. Ze zijn zeer gevoelig voor verstoringen, wat voortplanten lastig maakt.

Zeldzaam

In Europa leven er nog zo’n 40 wolapen in dierentuinen. Elke baby is daarom van groot belang voor de populatie. Begin dit jaar verloor Apenheul nog een wolaap die enkele weken eerder een miskraam kreeg. Des te meer verheugd is Apenheul met de geboorte van een gezonde baby. Moeder en kind maken het goed. De baby drinkt goed en houdt zich goed vast aan de moeder. Wolapen hebben een handige grijpstaart. Baby’s gebruiken deze direct na de geboorte al om zich extra goed vast te houden aan hun moeder. Wat het geslacht van het kleintje is, is nog niet bekend.

Bescherming in het wild

Ook in het wild zijn wolapen zeldzaam. Apenheul beschermt de ernstig bedreigde geelstaart wolaap in het wild middels een eigen koffieproject in Peru. Door de lokale bevolking een duurzame manier van koffieteelt bij te brengen, hoeven boeren geen tientallen hectaren bos te kappen voor hun vee. Zij hebben nu genoeg aan één hectare koffieplantage om voldoende inkomsten te krijgen. Zo helpt Apenheul niet alleen de dieren, maar ook de mensen in Peru. De koffie koopt Apenheul voor een eerlijke prijs en schenkt deze aan zijn eigen bezoekers.

 Apenheul is op dit moment gesloten voor publiek. Bezoekers zijn vanaf 15 april 2016 welkom om de baby wolaap te komen bewonderen.

Foto: Apenheul