Top 10 snelste achtbanen ter wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. De winter is aangebroken en de meeste pretparken zijn gesloten. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende vakantie. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantie dromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 snelste achtbanen ter wereld. Vorige keer lieten we je kennis maken met de 10 leukste zelfgemaakte achtbanen.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

#10: Leviathan – Canada’s Wonderland (148,1km/u)

We starten de lijst met Leviathan. Leviathan is de snelste achtbaan van Canada en is gelegen in Canada’s Wonderland. De achtbaan haalt een snelheid van 148,1km/u en is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard (B&M). Naast deze indrukwekkende snelheid is de achtbaan met een hoogte van 93,3 meter de 8ste hoogste achtbaan ter wereld. Daarnaast is de achtbaan met zijn 1672,1m alles behalve kort te noemen. Leviathan is genoemd naar een zeemonster uit de Tenach (Joodse Bijbel) en het Oude Testament. De achtbaan heeft 28 miljoen dollar gekost en opende in 2012.

 

#9: Millennium Force – Cedar Point (149,7km/u)

Millennium Force is gebouwd in het millennium jaar 2000, destijds als 3de snelste achtbaan in de wereld en de snelste achtbaan met een volledig circuit (geen shuttle achtbaan dus). Amper 2,5 maanden later verloor het zijn titel al aan de andere millennium achtbaan Steel Dragon 2000 in Nagashima Spa Land. Millennium Force is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Cedar Point en behaald een snelheid van 149,7km/u. De achtbaan gaat op veel plaatsen laag tegen de grond om het snelheidsgevoel nog groter te maken. Met zijn hoogte van 94,5 meter is Millennium Force ook de 7ste hoogste achtbaan in de wereld en destijds de hoogste achtbaan met een klassieke lifthill. Buiten de grote snelheid en indrukwekkende hoogte is de achtbaan ook nog eens de 5de langste stalen achtbaan in de wereld met een lengte van meer dan 2 kilometer. De achtbaan heeft 25 miljoen dollar gekost.

 

#8: Steel Dragon 2000 – Nagashima Spa Land (152,9km/u)

Steel Dragon 2000 werd gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Morgan in het Japanse pretpark Nagashima Spa Land en verbrak bij opening alle records van Millennium Force dat 2,5 maanden eerder opende in Amerika. Het moest de ultieme achtbaan worden op alle vlakken. De achtbaan behaald een snelheid van 152,9km/u en was bij opening (en nu nog steeds) de snelste achtbaan ter wereld met een kettinglift. De achtbaan was met 97 meter eveneens de hoogste achtbaan ter wereld met een volledig circuit en met de lengte van bijna 2,5 kilometer is het nog steeds de langste achtbaan ter wereld, al 15 jaar lang. Steel Dragon 2000 is genoemd naar het jaar waarin die gebouwd werd (2000). In het Verre Oosten was het jaar 2000 het jaar van de draak (Dragon). Steel Dragon 2000 deelt de 7de plaats in deze lijst met de 15 jaar later geopende Fury 325.

 

#7: Fury 325 – Carowinds (152,9km/u)

Fury 325 is gebouwd door de Zwitserse achtbaan bouwer Bolliger & Mabillard (B&M) en opende in het jaar 2015 in Carowinds gelegen in Amerika. De achtbaan behaald een snelheid van 152,9km/u en is daarmee (samen met Steel Dragon 2000) de snelste achtbaan ter wereld met een klassieke lifthill. Buiten de grote snelheid heeft de achtbaan een hoogte van 99,1 meter wat het de hoogste achtbaan ter wereld maakt met een lifthill. Net zoals Steel Dragon 2000 heeft Fury 325 een zeer lang parcours van meer dan 2 kilometer en staat daarmee in de top 5 van langste achtbanen ter wereld.

 

#6: Tower of Terror II – Dreamworld (160,9km/u)

Tower of Terror II werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gebouwd in het Australische pretpark Dreamworld en is de snelste achtbaan van Oceanië. Tower of Terror II behaald een snelheid van 160,9km/u in 7 seconden en was destijds de snelste achtbaan ter wereld. Met een hoogte van 115 meter komt de achtbaan in het select clubje van de 4 achtbanen die hoger zijn dan 100 meter. Bezoekers worden eerst omhoog gelanceerd om vervolgens een duikvlucht naar beneden te nemen. Door de veiligheidsmarge voor de lancering is de baan wel hoger dan dat het treintje effectief komt, de eigenlijke val is hierdoor ‘maar’ 100 meter. In 2010 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen. De achtbaan behaald dezelfde snelheid als Superman: Escape from Krypton en staat daarmee op een gedeelde 5de plaats in deze lijst.

 

#5: Superman: Escape from Krypton – Six Flags Magic Mountain (160,9km/u)

Superman: Escape from Krypton is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gelijkaardig aan Tower of Terror II en opende in het zelfde jaar (1997) in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain nadat de opening door problemen een jaar werd uitgesteld. Om de capaciteit te verhogen zijn er eigenlijk twee dezelfde achtbanen naast elkaar gebouwd. Superman: Escape from Krypton was samen met Tower of Terror II de snelste achtbaan ter wereld bij opening en behaald een snelheid van 160,9km/u in 7 seconden. De achtbaan is 11,5 meter hoger dan Tower of Terror II en is daarmee 126,5 meter hoog, de feitelijke afdaling is met 100 meter gelijk aan zijn Australische broer. Superman: Escape from Krypton was van 1997 tot en met 2003 de hoogste achtbaan ter wereld. In 2011 werden de karretjes van de achtbaan omgedraaid waardoor de bezoekers nu achterwaarts gelanceerd worden en nadien tijdens de afdaling met hun gezicht naar beneden hangen.

 

#4: Dodonpa – Fuji-Q Highland (172km/u)

Dodonpa is gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De achtbaan verbrak bij opening (eind 2001) met 172km/u het wereldrecord van “snelste achtbaan ter wereld” van Tower of Terror en Superman: Escape from Krypton. Dodonpa is nog steeds de snelste achtbaan van Oost-Azië en behaald zijn topsnelheid van 172km/u in amper 1,8 seconden wat het de krachtigste lancering ter wereld maakt. Geen enkele achtbaan in de wereld versnelt sneller dan Dodonpa, die een gemiddeld versnelling heeft van 26,5 m/s². S&S Worldwide gebruikt voor de lancering gecompenseerde lucht.

 

#3: Top Thrill Dragster – Cedar Point (193,1km/u)

Top Thrill Dragster werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste en hoogste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster is gelegen in het Amerikaanse pretpark Cedar Point dat als enige pretpark twee achtbanen in deze top 10 heeft staan. Bezoekers worden in 4 seconden tijd van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd waardoor Top Thrill Dragster de 3de snelste achtbaan ter wereld is. Met zijn hoogte van 128 meter is het bovendien de 2de hoogste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster heeft 25 miljoen dollar gekost en is in het thema van een drag race. Door de heupbeugels die de achtbaan heeft is er een groot vrijheidsgevoel waardoor veel achtbaanfans Top Thrill Dragster verkiezen boven de 2 jaar later geopende grotere broer Kingda Ka.

 

#2: Kingda Ka – Six Flags Great Adventure (206km/u)

Kingda Ka werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan brak bij opening zowel het record van snelste en hoogste achtbaan ter wereld van zijn 2 jaar eerder geopende broertje Top Thrill Dragster. Kingda Ka is gebouwd in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure en was de eerste achtbaan ter wereld die met 206km/u de magische grens van de 200km/u overschreed. De achtbaan wordt op 3,5 seconden tijd van 0 tot 206km/u gelanceerd, wat het de snelste achtbaan van Amerika maakt. Buiten de indrukwekkende snelheid is deze achtbaan met een hoogte van maar liefst 139 meter al 10 jaar lang de hoogste achtbaan ter wereld.

 

#1: Formula Rossa – Ferrari World Abu Dhabi (240km/u)

Formula Rossa is gebouwd in 2010 in Ferrari World Abu Dhabi gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. Formula Rossa is gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides die maar liefst de volledige top 3 van snelste achtbanen ter wereld gebouwd heeft. Formula Rossa behaald zijn snelheid van 240km/u in 4 seconden tijd en is daarmee al 5 jaar lang de snelste achtbaan ter wereld. Door de hoge snelheid en het vele zand van de nabijgelegen woestijn is het verplicht een veiligheidsbril te dragen in de record brekende achtbaan. De achtbaan gaat niet alleen snel maar is ook de 7de langste achtbaan ter wereld met een lengte van 2 kilometer. In onderstaande video is tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Fernando Alonso en diens ploegmaat Felipe Massa te zien tijdens de officiële opening van Formula Rossa. De grote impact van de versnelling kan je duidelijk zien op de gezichten van beide heren.

 

Snelle achtbanen en inversies:

Wat deze lijst duidelijk maakt is dat een spannende achtbaan niet overkop hoeft te gaan, want in deze top 10 staat er geen enkele achtbaan met een inversie.

 

Europese snelle achtbanen en de toekomst:

Als je zelf een achtbaan van de lijst wilt uitproberen zal je dus buiten Europa moeten reizen, want er komt geen enkele Europese achtbaan in de top 10 voor. De snelste Europese achtbaan is met 135km/u Furius Baco gelegen in PortAventura Park te Spanje (15de plaats op de wereld ranglijst). In 2017 zal deze zijn Europese eerste plaats afstaan aan de nog te bouwen achtbaan in Ferrari Land dat eveneens in Spanje zal komen te liggen. De nieuwe achtbaan zal gebouwd worden door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De topsnelheid zal 180km/u bedragen waardoor deze de 4de snelste achtbaan ter wereld wordt.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2015 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen over heel de wereld.