Olifant geboren in Diergaarde Blijdorp

Op woensdagnacht rond 3:30 uur is er een olifantje geboren in Diergaarde Blijdorp. Het is de zestiende olifant die in Rotterdam is geboren. Voor de veertienjarige moeder Bangka is dit haar tweede jong. De bevalling verliep gelukkig voorspoedig; binnen een paar minuten na de geboorte stond het jong op de poten en ongeveer 1,5 uur daarna begon het al te drinken. Een olifantenbaby weegt bij de geboorte gemiddeld zo’n 80 kilo. Het is een gezond mannetje geworden, een naam zal later gegeven worden.

Het jong is binnen, in de groep geboren, overeenkomstig de natuurlijke situatie. De kudde bestaat nu uit de volwassen man Timber, de drie volwassen vrouwtjes Irma, Bangka en Trong Nhi, de kleintjes Faya en Nhi Linh en de nieuwgeborene. Bangka heeft tijdens de bevalling ondersteuning gekregen van haar moeder Irma, die al meerdere jongen op de wereld heeft gezet en nu weer grootmoeder is. De Blijdorp-familie heeft een hechte sociale structuur. De verwachting is dat zij het jong in sociaal verband zullen opvoeden. Vader Timber bemoeit zich niet met de opvoeding. Een mannetjesolifant (bul) leeft zowel in dierentuinen als in de natuur gescheiden van de familie en zoekt alleen in de paartijd de vrouwtjes op.

Omdat het olifantje het al zo goed doet zal het vandaag voor een deel van de dag al voor het publiek te zien zijn. Direct na de geboorte stroomden de felicitaties binnen op Facebook van de mensen die de geboorte live via de webcam hadden gevolgd. De olifantenbaby is ‘s avonds en ‘s nachts live nog steeds te volgen via de webcambeelden op www.diergaardeblijdorp.nl/olifant. Via sociale media en de site wordt regelmatig een update gegeven van de nieuwste ontwikkelingen en kan iedereen zijn ervaringen delen. Mis ook de FantVlog niet op Facebook en YouTube: een nieuwe manier van filmen waarbij de verzorger de kijker meeneemt achter de schermen en met de camera heel dichtbij komt.

Blijdorp steunt de Asian Nature Conservation Foundation. Dit fonds doet onderzoek naar de beste manieren om conflicten tussen olifanten en mensen op te lossen en te voorkomen. Met steun van Diergaarde Blijdorp zijn bijvoorbeeld corridors aangelegd; verbindingen tussen leefgebieden van de olifanten, waardoor de dieren niet meer over de akkers van de boeren lopen maar deze veilige ‘wandelpaden’ gebruiken.

Via het dieradoptieprogramma van Diergaarde Blijdorp is het voor bedrijven mogelijk het olifantje te adopteren.

olifantje-geboren-930x699