Vergane glorie: Tropicana Rotterdam

Tropicana was een subtropisch zwemparadijs dat geopend werd op 2 september 1988 in opdracht van Center Parcs. De bouw heeft ongeveer een jaar geduurd. Dit zwembadcomplex is uitgevoerd met maar liefst twee familieglijbanen, drie body-slides, een grote wildwaterbaan, een golfslagbad, kinderbad, grot, Solarium en buitenbad. Bij de opening was dit het grootste zwembad van Center Parcs. Het doel was om de mensen te kunnen laten genieten van een subtropisch zwemparadijs zonder dat er overnachtingskosten bijkwamen. Het recreatieoord werd onderverdeeld in 4 bedrijfsonderdelen. Tropisauna, Beauty en Thermae center Aqua Sana, Partycentrum ‘Het Ornament’ en Dance Club Tropicana. Alle bedrijfsonderdelen vielen onder dezelfde directie maar werkten zelfstandig. Ieder bedrijfsonderdeel had een eigen functie en richtte zich op verschillende doelgroepen.

 

In 1989 werd Center Parcs overgenomen door een Schotse brouwerij. Deze vond dat de bedrijfsformule van Tropicana niet binnen het concept paste omdat er geen verblijf mogelijk was. Ook had de horeca binnen Tropicana veel concurrentie vanuit Rotterdam zelf. Tropicana werd in 1990 al te koop aangeboden en is uiteindelijk in 1993 verkocht aan een particuliere onderneming, Lips Capital Group. Deze onderneming zocht en vond een uitbater die Tropicana zou gaan beheren en zodoende bleef Tropicana bestaan. Deze uitbater heeft echter de komende jaren weinig geïnvesteerd aan nieuwe attracties voor het zwembad, waardoor het steeds minder populair werd. Daarnaast kwam Tropicana een aantal keer negatief in het nieuws en zijn er een aantal incidenten geweest, waardoor het bad nog minder geld kreeg en zodoende werd de Market Dome weggehaald. Die maakte plaats voor een discotheek. De jaren hierna werd er erg veel geld geïnvesteerd in Tropisauna en de discotheek maar nog steeds weinig tot niets in het zwembad.

Aan het begin van de nieuwe eeuw was er sprake van een verhuizing van het bad naar een ander deel van Rotterdam. Deze plannen werden echter nooit uitgevoerd.

In april 2007 kwam Tropicana in opspraak doordat het zwembad op veel punten tekort schoot. De eigenaar kreeg een dwangsom van 80.000 € opgelegd als de gebreken niet hersteld zouden worden. Op 29 augustus 2010 sloten de deuren van Tropicana als subtropisch zwemparadijs. Het complex zou intern verbouwd worden en in september of oktober 2011 open gaan als trendy bijna droog evenementencomplex. In april 2011 werd echter bekend gemaakt dat Tropicana toch geen evenementencomplex zou worden en werd het faillissement aangevraagd.

Op 20 oktober 2012 maakte men bekend dat het pand in 2016 plaats zal maken voor seniorenwoningen. Het pand zou nu nog beschikbaar zijn voor tijdelijke huisvesting.

Sinds begin 2013 zijn er verschillende ondernemers actief om Tropicana nieuw leven in te blazen. Er is een voorstel voor wijziging van het bestemmingsplan ingediend om op seniorenwoningen te bouwen. Deze bestemmingswijziging zal ongeveer 5 jaar in beslag nemen. In deze tussenperiode gebruiken de huidige ondernemers Tropicana als paddenstoelenkwekerij, stadskas en horeca. Op 16 juni 2015 verscheen er op Youtube een video van een drone die filmde hoe het zwembad van Tropicana eruitziet na 5 jaar sluiting.

 

 

Artikel: Lieve Van Engeland

Bronnen: Wikipedia, Aqua Mundo Forum