80 jaar Duinrell

Ondertussen is Duinrell al 80 jaar open voor het publiek, het park is nog steeds eigendom van de familie van Zuylen van Nijevelt en de politiek is bezig met het toerisme, redenen genoeg om een persmeeting te organiseren en themeparkfreaks was er bij.

Na de persmeeting bij de onthulling van de zegel, kreeg themeparkfreaks te horen dat er volgend jaar een unieke attractie gebouwd zal worden.

Duinrell had voor deze viering een aantal gasten uitgenodigd die allemaal bezig zijn met het park.

 

Kees Van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland

Kees Van Wijk vertelde vooral over de charme van het park. De charme omdat het nog steeds een familie park is, het heeft veel traditie en voor vele bezit het park enorm veel jeugd herinneringen.

De Nederlandse regering wil de btw tarieven voor vrijetijd herzien en optrekken. Hierdoor zullen de kosten ongeveer met 15% stijgen wat meteen gevolgen zijn hebben voor de kassa prijzen en zal resulteren in minder bezoekers en lagere omzet. Hij benadrukte het belang van Duinrell voor de omgeving. Duinrell creëert 600 000 jobs, vooral voor laaggeschoolde mensen die moeilijk werk vinden. Duinrell brengt economisch 65 miljard euro op, direct en indirect. Ook is het zeer interessant om in het park te investeren, doordat het locatie gebonden is, zal het nooit naar lageloonlanden kunnen verplaatst worden zoals het vaak in andere sectoren wel het geval is.

 

Erik Ziengs, VVD vertegenwoordiger toerisme en recreatie

Erik Ziegns vertelde vooral over wat zijn partij probeerde te doen voor de sector. De partij zal op de jaarlijkse vergadering voor gastvrijheidseconomie vooral de problemen aankaarten in verband met het te ingewikkeld systeem voor openbaar vervoer voor toeristen, de overdreven wetgevingen omtrent Legionella en de btw herziening.

De VVD zal pleiten voor 1 toeristenkaart die zal tellen voor alle openbaarvervoersmiddelen in plaats dat de vakantiegangers allemaal verschillende kaartjes kopen. Hiermee hopen ze de toeristen beter te kunnen mobiliseren, zoals in Londen en Amsterdam al het geval is.

De Legionella wetgeving is te strikt. Zo moeten bedrijven als Duinrell gecontroleerd worden door 4 verschillende instanties. Dit kost niet alleen enorm veel geld, maar er wordt zo ook heel veel water verspild. Zelfs in leidingen waar de bacterie niet kan in voorkomen, moeten toch volledig uitgespoeld en gecontroleerd worden.

De hervorming van de btw voor vrijetijdseconomie baard de VVD eveneens zorgen. Ook hier willen ze strijden voor een behoud van de tarieven en om deze dus niet te laten stijgen.

 

Roderick van Zuylen van Nijvelt, mede-directeur van Duinrell

Roderick van Zuylen van Nijvelt vertelde over hoe Duinrell ontstond. 80 jaar geleden werd het landgoed opgesteld voor het publiek om op die manier de wet omtrent de successierechten te omzeilen. Veel mensen kwamen een kijkje nemen op het landgoed. Na de oorlog, in 1962 werd het landgoed bijna verkocht. Dit kon worden verhinderd en zo bleef Duinrell eigendom van de familie. Het Tikibad zorgde voor een grote mijlpaal in de geschiedenis van het park. Jaar per jaar bouwde het park uit tot wat het nu is. Ook vertelde hij over hoe de familie opgroeide in het park en hoe ze op die manier een bijzondere jeugd gehad hebben.

 

Jan Hoekema, burgemeester van Wassenaar

Jan Hoekema vertelde vooral over de goede samenwerking tussen de gemeente en het park. Trots op Duinrell, het enige attractiepark van Nederland die nog in handen is van een familie.

Hij wist te vertellen dat Duinrell elk jaar tussen de 1,3 en de 1,4 miljoen bezoekers trekt. Duinrell is enorm belangrijk voor de aantrek van toeristen en buitenlanders naar de gemeente. Amper 40% van de bezoekers die overnachten in het vakantieverblijf is Nederlander. 40% is afkomstig van Duitsland en ongeveer 20% komt uit het Verenigd Koninkrijk. Deze cijfers bewijzen de enorme toestroom van buitenlandse bezoekers. Hieruit kunnen we ook afleiden dat België nog een grote groeimarkt is voor het park.

 

Onthulling zegel 80 jaar bestaan

Afsluitend werden alle gasten en journalisten op de persmeeting met de parktrein tot bij de ingang van het park gebracht. Daar werden zegels onthuld voor 80 jaar Duinrell.

IMGP3847 IMGP3849 IMGP3854  IMGP3861 IMGP3864 IMGP3865