Zoo Antwerpen verwelkomt Koala’s

Vanaf de krokusvakantie verwelkomen ze in de zoo van Antwerpen koala’s. De dieren nemen hun intrek in een nieuw verblijf nabij de Vlaamse tuin. Met boomkangoeroes als buren zorgen deze buideldieren daar ongetwijfeld voor een nieuw elan.

planck_koala_in_slaap_close_rd_0

‘”We zijn fier op de komst van deze pluizige dieren.” De ZOO werkt hierdoor mee aan het internationale kweekprogramma. In sommige delen van Australië is de koala bedreigd. Hun voortplanting raakt verstoord door versnippering van de eucalyptusbossen en ze sterven door ziektes. Ook auto’s of honden vormen een bedreiging. In andere gebieden is het omgekeerd. Daar zijn te veel koala’s. Ze vreten de bomen kaal. Schattingen over hun aantal lopen uiteen. Mogelijk zijn het er nog 80.000. Sinds kort vind je ze op de lijst van bedreigde diersoorten in Australië.

Koala’s zijn kieskeurige eters. Ze eten uitsluitend eucalyptus en ze lusten maar 100 van de 800 voorkomende soorten. Eucalyptus bevat veel vezels en stoffen die voor andere dieren giftig zijn. Koala’s slapen dan ook 20 uur per dag. Dat is nodig om hun maag en darmen de tijd te geven de taaie eucalyptus te verteren. Ze hebben een traag metabolisme.

Het aftellen naar hun komst kan nu beginnen en voor de koalafans hebben we alvast een tip in petto. De kortste weg naar het koalaverblijf: altijd rechtdoor vanaf de hoofdingang.

 

Foto’s: Zoo Antwerpen