Bobbejaanland – Fury

Bobbejaanland heeft er met Fury een nieuwe spectaculaire rollercoaster bij. Het gaat om een Triple Launch Coaster die de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts zal lanceren.

 

Het Belgische pretpark Bobbejaanland, gelegen in Lichtaart in de Vlaamse provincie Antwerpen, pakt uit met een spectaculaire achtbaan. Het gaat om een Infinity Coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. Het wordt de tweede hoogste achtbaan van België en de snelste van de Benelux. De attractie moet in juni 2019 geopend worden.

De nieuwe achtbaan zal twee spikes bevatten waarbij er in totaal drie lanceringen zullen verwerkt zitten. Hierbij zullen de bezoekers zowel voorwaarts als achterwaarts het parcours afleggen. Tijdens de rit zullen de inzittenden vier keer overkop gaan. We overlopen even het ritverloop van de achtbaan.

 

Ritverloop:

Wanneer de trein het station zal uitrijden komt deze via een wisseltrack op een lanceerstrook terecht. Hierna zal een eerste voorwaartse lancering volgen tot op het eerste gedeelte van de helling van een top hat. Hierna zal de trein weer achteruit gaan, tot die weer aan de lanceerstrook komt. Hier zal de trein achterwaarts gelanceerd worden op een 43 meter hoge spike, het hoogste punt van de achtbaan. Deze spike zal steiler dan 90 graden worden, waardoor de bezoekers in hun beugel zullen hangen. Op dit moment zijn de bezoekers met hun gezicht loodrecht naar beneden gericht en kijken ze recht de diepte in.

Wanneer de trein tot stilstand is gekomen op de spike, zal deze weer naar beneden vallen tot de trein het lanceerplatform bereikt heeft. Hierna volgt de derde en laatste lancering tegen een snelheid van 106,6 km/u, waardoor het de snelste achtbaan van de Benelux zal worden. 

Na de derde lancering komt de trein in de eerste inversie die ruim 40 meter hoog wordt. Hierna volgt een drop richting de tweede inversie, het moment dat de bezoekers overkop gaan. Het is niet helemaal duidelijk welk element dit juist zal worden, maar het lijkt alvast erg op een Dive Loop.

Na de eerste Dive Loop gaat het parcours verder naar de derde inversie, vermoedelijk eveneens een Dive Loop en hierna wordt meteen de vierde inversie ingezet, dit is hoogstwaarschijnlijk een looping. Na al deze inversies komt de trein op een recht stuk, om vervolgens op een tweede spike te komen.

Deze spike is zwaar overhangend en de trein zal hier dan ook tot stilstand komen. Wanneer dit is gebeurd, zal de achtbaantrein weer achteruit bollen richting het rechte stuk track waar deze door magneetremmen tot stilstand zal worden gebracht. Vervolgens wordt het tweede stukje wisseltrack verplaatst, waardoor de trein van het parcours kan en via een zeer scherpe bocht tegen lage snelheid weer het station zal inrijden.

De achtbaan wordt 600 meter lang, waardoor het ruim de langste Triple Launch Coaster van de Benelux zal worden. Dit is de helft langer dan Gold Rush in Attractiepark Slagharen, de huidige recordhouder. Doordat sommige delen van de track meermaals worden bereden door het heen en weer lanceren van de trein, zal de totale afgelegde afstand 830 meter zijn. Ook dit is meer dan bij Gold Rush.

Een leuk uniek element is dat de bezoekers zelf zullen kunnen bepalen of de achtbaan voorwaarts of achterwaarts het parcours zal afleggen!

Hier de lay-out nog eens maar met de pijlen die het rit verloop aantonen. 

 

Statistieken:

Het hoogste punt van de rollercoaster wordt dus de 43 meter hoge overhangende spike, het tweede hoogste punt wordt de eerste inversie van 40 meter hoog. Tijdens de rit, die 90 seconden zal duren, zal er een snelheid van 106,6 km/u behaald worden.

De achtbaan bevat drie lanceringen (LSM), twee voorwaarts en één achterwaarts. Daarnaast zijn er twee spikes en twee wisseltrack elementen. Verder vinden we nog een Top Hat en vier inversies terug, vermoedelijk drie keer een Dive Loop en een gewone looping. De totale achtbaanlengte wordt 600 meter, maar door de verschillende lanceringen zal de trein in totaal 830 meter per rit afleggen.

De rollercoaster beschikt over twee treinen van telkens twaalf personen. De treintjes zullen bestaan uit drie rijen van vier personen. Dit zal een capaciteit opleveren van 670 tot 680 personen per uur. Bezoekers met een minimumlengte van 130 centimeter mogen een ritje in de rollercoaster maken.

 

 

Locatie:

De achtbaan komt te liggen vlakbij de Sledge Hammer, tussen de achtbaan Typhoon en de indoor attractie The Forbidden Caves.

   

 

Feiten:

  • Opening: 22 juni 2019
  • Fabrikant: Gerstlauer Amusement Rides
  • Type: Gelanceerde achtbaan
  • Model: Infinity Coaster
  • Lay-out: Custom
  • Lanceringen: Voorwaarts – Achterwaarts – Voorwaarts
  • Snelheid: 106,6 km/u
  • Hoogte: 43 meter
  • Lengte: 600 meter
  • Afgelegde afstand: 830 meter
  • Inversies: 4
  • Maximale verticale hoek: Meer dan 90°
  • Aantal personen per trein: 12 (3 rijen van 4 personen)
  • Capaciteit: 670 tot 680 personen per uur
  • Elementen (in volgorde van beleven):
    • Station uitrijden
    • Draaischijf
    • Voorwaartse lancering
    • Achterwaarts lancering
    • 43 meter hoge verticale spike 
    • Voorwaartse lancering
    • Inversie (misschien Dive Loop)
    • Inversie (misschien Dive Loop)
    • Inversie (vermoedelijk Dive Loop)
    • Inversie (vermoedelijk Looping)
    • Spike die meer dan verticaal gaat
    • Achterwaarts uitbollen in remmen
    • Draaischijf
    • Voorwaarts aankomen in station
  • Rijrichting: Bezoekers kiezen zelf de rijrichting van de karretjes

 

Records:

  • Snelste achtbaan van de Benelux
  • Hoogste triple launch coaster met inversies van de Benelux
  • Steilste triple launch coaster van de Benelux
  • Meeste inversies op een triple launch coaster in de Benelux
  • Langste triple launch coaster van de Benelux
  • Eerste achtbaan ter wereld waar inzittende de rijrichting bepalen

 

Bouwupdates:

26 juni 2019: Luchtbeelden van Land of Legends

 

 

25 juni 2019: Onride Fury voorwaarts & achterwaarts

 

 

24 juni 2019: Fury Uitgetest

Ook Themeparkfreaks teste de attractie uit. Wat wij er van vinden kun je hier lezen.

 

 

23 juni 2019: Foto’s van de opening 

 

22 juni 2019: Fury is feestelijk geopend!

 

 

19 juni 2019: Het park deelt een eerste onride en de achterwaartse lancering wordt getest

 

 

13 juni 2019: De eerste volledige testrit is een feit! 

 

26 mei 2019: De treinen staan op de baan

 

24 mei 2019: De treinen zijn aangekomen en achtbaan compleet!

 

18 mei 2019: Een eerste inversie is klaar

17 mei 2019: heel wat decoratie wordt toegevoegd aan de themazone

16 mei 2019: Op 22 juni gaat de achtbaan officieel open!

9 mei 2019: Er wordt ook gewerkt aan de theming 

3 mei 2019: Wereld uniek element bekend gemaakt!

Daarbij pakt Bobbejaanland nu ook nog uit met een wereldprimeur. Deze nieuwe, unieke feature laat bezoekers zelf kiezen in welke kijkrichting ze worden gelanceerd. “Bezoekers kunnen bij het instappen via een knop op de veiligheidsbeugel kiezen of ze de rit voorwaarts of achterwaarts willen beleven,” maakt Commercieel Directeur Peggy Verelst duidelijk. “Het gaat om 12 personen per gondel, wanneer de stemmen gelijk verdeeld zijn, wordt de keuze automatisch gemaakt.”

2 mei 2019: Bouwvideo van op de werf!

 

2 mei 2019: De werken gaan nu goed vooruit

 

1 mei 2019: De tophat is klaar

28 april 2019: De lanceerstrook is geplaatst

 

20 april 2019: De lanceerstrook is geplaatst

 

17 april 2019: Bobbejaanland toont nieuwe foto’s

 

8 april 2019: De werken gaan goed vooruit!

 

28 maart 2019: Eerste trackdeel wordt geplaatst!

 

13 maart 2019: Eerste trackdelen aangekomen!

 

16 februari 2019: Nieuwe attractie voorgesteld!

Vorig jaar konden we al bekendmaken dat het Belgische pretpark Bobbejaanland in 2019 zal uitpakken met een spectaculaire triple launch coaster. Vandaag werd er tijdens een persvoorstelling in het park meer bekendgemaakt over de nieuwe themazone, waaronder de naam van de nieuwe attractie. De nieuwe themazone zal in het teken komen te staan van de vier natuurelementen. De nieuwe achtbaan zal dan ook meteen het element vuur voor haar rekening nemen.

 

Op 16 februari 2019 werden we, samen met vele andere pers en enthousiastelingen, uitgenodigd op de koffie in Bobbejaanland. Na een korte wandeling richting de reuze frisbee Sledge Hammer konden we al snel merken dat kranen en bulldozers met de scepter zwaaien in het park. Bobbejaanland is momenteel nog druk bezig met de grondwerkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe themazone, inclusief nieuwe achtbaan.

De trackdelen voor de nieuwe achtbaan zijn nog niet aanwezig in het park. Daarvoor is het tenslotte nog wat vroeg. Aangezien Bobbejaanland gebouwd is op een moerassig gebied vragen de grond- en funderingswerken extra tijd en aandacht. De directeur maakte ons al snel duidelijk dat het park haar eerste drie prioriteiten veiligheid, veiligheid en veiligheid zijn. Sommige ankers reiken wel tot 14 meter onder de grondoppervlakte. Stevig!


Meer beleving en fantasie

De nieuwe themazone zal ‘Land of Legends’ gaan heten waarin de vier natuurelementen een verhaal, knappe decorstukken en een attractie zullen toegewezen krijgen. Het verhaal werd geschreven door Mathilda Masters, auteur van de populaire jeugdboeken zoals de Keukenprins van Mocano. De muziek in de zone en de attracties zal verzorgd worden door IMAScore

De spilfiguur in het verhaal van Land of Legends  is de Guardian of Elements. Hij creëerde in een uithoek van onze planeet het Land of Legends, met als enige doel om de vier natuurelementen in hun zuiverste vorm te bewaren. Ter bescherming tegen kwade krachten sloot hij de vier rijken af met poorten. Wat hij echter niet wist, is dat het kwade al lang op de loer lag en de rijken van binnenuit werden bedreigd. 

Vanop een plein, waar eveneens een 8 meter hoog standbeeld van de Guardian centraal komt te staan, kunnen bezoekers de vier attracties ontdekken. De waterspeelplaats (Naiads Waters) zal water voor haar rekening nemen, de achtbaan Typhoon ontfermt zich over wind, reuze frisbee Sledge Hammer bekommert zich over aarde en de nieuwste sensatie strijkt de eer van het vuur op.

  • Water: Het Elfenleger springt van stapsteen naar stapsteen, door Naiads Waters om watermonster Uvù te verdrijven. Ze slagen hier behoorlijk goed in, maar zijn toch op zoek naar dappere jongens en stoere meisjes die het Elfenleger willen helpen.
  • Wind: Duistere krachten in het Land of Legends wekten een eeuwige Typhoon op. De wervelwind brengt het hele rijk met al haar elementen in gevaar. De Guardian of Elements en de Skyriders werken samen om heks Wayra te vinden, maar ze hebben meer hulp nodig.
  • Aarde: Reus Maapollo ontwaakt opnieuw uit zijn winterslaap en brengt zo het Aarderijk in gevaar. De Aardmannen bouwden jaren geleden al een enorme Sledge Hammer om reus Maapollo te bedwingen, maar hebben extra krachten nodig om het wapen heen en weer te slingeren.
  • Vuur: Hier springen bezoekers mee op de schildwagen van de Vuurridders en gaan tijdens een 830 meter lange vlucht de draak Fogo te lijf. Ze reizen naar een hoogte van 43 meter en hopelijk zijn ze de draak te snel af wanneer ze met een snelheid van meer dan 100 km/u er voorbij razen.

Het volledige verhaal over Land of Legends kan je terugvinden op  https://landoflegends.bobbejaanland.be/.

Een vurige achtbaan

De nieuwe achtbaan krijgt de toepasselijke naam Fury. Hier gaan bezoekers de hete strijd aan met de draak Fogo. Het station van de achtbaan zal in een burcht komen te liggen. Aan dit gebouw zal te zien zijn dat een gigantisch beest hier al flink huis heeft gehouden. De draak zelf zal overduidelijk aanwezig zijn in de buurt van de achtbaan en hij zal weinig tot de verbeelding overlaten. Wie een ritje wilt maken op Fury zal overigens ook even over de rug van het beest moeten wandelen.

 

Fury bevat drie lanceringen (LSM), twee voorwaarts en één achterwaarts. Daarnaast zijn er twee spikes en twee wisseltrackelementen. Verder vinden we nog vier inversies terug. De totale achtbaanlengte wordt 600 meter, maar door de verschillende lanceringen zal de trein in totaal 830 meter per rit afleggen.

Het gaat om een Infinity Coaster van de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. Het wordt de tweede hoogste achtbaan van België en mogelijks de snelste van het land. De attractie moet in 2019 geopend worden.

De rollercoaster beschikt over twee treinen van telkens twaalf personen. De treintjes zullen bestaan uit drie rijen van vier personen. Dit zal een capaciteit opleveren van 670 tot 680 personen per uur. Bezoekers met een minimumlengte van 130 centimeter mogen een ritje op Fury maken.

De decorstukken worden volop geproduceerd.

 

 

21 januari 2019: De eerste funderingen zijn gegoten!

 

 

26 december 2018: Er wordt gestart met de funderingen!

Foto met dank aan Bobbejaanland Central ‏(twitter)

 

14 oktober 2018: De eerste grondvoorbereidingswerken zijn van start gegaan