Uitgetest: The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne

Plopsaland De Panne verraste vriend en vijand bij de aankondiging van The Ride to Happiness by Tomorrowland, een spectaculaire achtbaan gethematiseerd naar het bekende Belgische festival Tomorrowland. Een rollercoaster die voor maar liefst twee Europese primeurs zorgt en een wereldrecord. Daarom twijfelde we geen moment om de rollercoaster in avant-première te gaan uittesten op 29 juni 2021.

 

Een achtbaan met draaiende karretjes gecombineerd met lanceringen of waarbij je overkop gaat tijdens de rit? Dit is een heel zeldzame combinatie en bestond tot nu nog niet in Europa. Alles veranderde toen het Belgische pretpark Plopsaland De Panne de komst van The Ride to Happiness by Tomorrowland aankondigde. Dit is een Extreme Spinning Coaster gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides, die volledig in een Tomorrowland jasje gestopt is.

Welke primeurs en records pakt de achtbaan dan? Het is de allereerste achtbaan met draaiende karretjes in Europa die lanceringen bevat en het is de allereerste achtbaan met draaiende karretjes in Europa die overkop gaat. Daarnaast heeft de rollercoaster ook nog eens het record van meeste inversies (momenten dat je overkop gaat) van alle achtbanen met draaiende karretjes in heel de wereld!

Statistieken:

The Ride to Happiness by Tomorrowland is een Extreme Spinning Coaster van de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u en is 33 meter hoog. Tijdens het parcours van 920 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. Daarnaast zijn er ook 2 lanceringen op het parcours terug te vinden. De karretjes kunnen gecontroleerd draaien en zijn uitgerust met een muziekinstallatie die de inzittenden de passende muziek laat horen tijdens de rit. De achtbaan is volledig gethematiseerd naar het Belgische festival Tomorrowland en was een investering van 17,5 miljoen euro.

Ritverloop:

Meteen bij het uitrijden van het station krijg je al het eerste element voorgeschoteld. De trein rolt onmiddellijk door een Heartline Roll, dit is een kurkentrekker waarbij de draaias van de inversie rond het hart van de inzittende ligt. Hier zijn meteen al verschillende mogelijkheden. Vertrek je bijvoorbeeld achterwaarts kom je hier ook achterwaarts aan en zie je de inversie dus niet aankomen. Het leuke is dat het karretje hier al draait, dus als je in een voorwaartse richting in de Heartline Roll gaat, zal je er in een andere richting uitkomen, bijvoorbeeld zijdelinks of achterwaarts.

Vervolgens komt het enige mini rustpuntje van de achtbaan, want de trein wordt onmiddellijk er na zeer kort tot stilstand gebracht op de eerste lanceerstrook. Hierna volgt een verrassend krachtige lancering, veel krachtiger dan we van Mack Rides gewoon zijn en die zich echt wel mag meten met de lanceringen van bijvoorbeeld Intamin. Wat hier subliem gedaan is, is dat tijdens de lancering de karretjes aan het draaien worden gezet waardoor je in verschillende richtingen de lancering ervaart! Volledig uniek en uitermate fijn!

Na de lancering wordt de trein tot het hoogste punt van de achtbaan gebracht, dat op 33 meter hoogte ligt, hierna volgt een zeer steile drop met veel airtime. Ook hier verandert de rijrichting tijdens de val waardoor je weer alle mogelijke scenario’s kan tegenkomen. Bij dit element is het een aanrader om in laatste positie zitten in de trein, het geeft namelijk een gigantisch groot verschil in beleving. Achteraan de trein is dit element vele malen krachtiger.

Meteen na de drop komt de tweede inversie met de Banana Roll, en veel tijd om te bekomen krijg je niet want meteen hierna volgt een klassieke maar uitgestrekte grote looping. Maar zoals eerder vermeld word je van het ene element naar het andere gebracht en dat is nu ook niet anders. Een Zero-G Roll volgt, dit is een kurkentrekker waarbij je het gevoel hebt dat je gewichtloos bent terwijl je overkop gaat.

Na de drie inversies volgt een Twisted Airtime Hill om vervolgens in de tweede lancering terecht te komen. Deze keer wordt de trein niet tot stilstand gebracht waardoor de snelheid behouden blijft en zelfs wordt versterkt door de lancering. Het leuke is dat de lancering niet op een traditionele vlakke strook gebeurd, maar op een gegolfde track waardoor je een extra speciaal effect krijgt tijdens de lancering.

De tweede lancering brengt de inzittenden naar het finale deel van het parcours. Eerst is er nog een Step-Up Under Flip, dit is de vijfde en laatste inversies. Vervolgens wordt de rit afgesloten met verschillende airtimeheuvels en kom je tot stilstand in de remmen. De volledige rit is voorzien van bijpassende muziek.

Draaiende karretjes:

De draaiende karretjes zijn voor deze achtbaan een gigantische meerwaarde. Hierdoor wordt werkelijk elke rit anders waardoor de herhalingswaarde bijzonder groot is. Je kan niet alleen vooraan instappen of achteraan, maar je kan er ook voor kiezen op de rit voorwaarts of achterwaarts te starten. Hoe je tijdens de rit gedraaid wordt heb je natuurlijk niet in de hand. Daarnaast beleef je elke element bij elke rit weer anders door de draaiende karretjes. Je ziet, de mogelijke verschillende ervaringen zijn enorm.

Het draaien van de karretjes zorgt er ook voor dat de desoriëntatie tijdens de inversies nog groter is omdat je dus niet alleen rond de verticale-as van de trein draait maar ook langs de horizontale-as. Je kan elke inversie of element in eerder welke richting ingaan, en op eender welke richting weer uitkomen.

Daarnaast geven de karretjes aan verschillende elementen een unieke en fantastisch draai. Bijvoorbeeld al draaiend gelanceerd worden is echt een bijzondere ervaring. Ook de verticale drop in zijwaartse positie afleggen is extreem uniek en zal bijna voor elke achtbaanfan een unieke ervaring opleveren.

Belangrijk is ook om te vermelden dat het draaien van de karretjes gecontroleerd gebeurt, waardoor ze minder snel ronddraaien dan bij traditionele achtbanen met draaiende karretjes. Dit is belangrijk om een te heftige rit te voorkomen en zorgt er ook voor dat de karretjes op de nodige momenten zullen ronddraaien in het geval ze dat niet zouden doen. Je zorgen maken over een tactische zetelverdeling om het draaien van het karretje te beïnvloeden, is hierdoor dus niet meer echt van belang.

Thema:

Eerst en vooral is belangrijk om te vermelden dat de thematisering nog niet af was tijdens ons bezoek. Toch zag het gebied er al prachtig uit!

Voor de thematisering van de achtbaan werd niet voor een Studio 100 thema gekozen. Er werd wel in zee gegaan met het Belgische festival Tomorrowland. Meteen bij het binnenkomen van het plein wordt je in een Tomorrowland sfeer gebracht. Als twee grootste gebouwen valt meteen het stationsgebouw op dat prachtig gethematiseerd is, maar ook de technische ruimte waar de treinen geparkeerd kunnen worden wanneer ze niet in gebruik zijn.

Ook de andere gebouwen in het gebied zoals de souvenirshop, de toiletten en het eetkraampje zijn in echte Tomorrowland stijl gemaakt. Hetzelfde geldt voor de volledige wachtrij die deels overdekt en deels outdoor verloopt. Langs de wachtrij zijn er verschillende mooie decorelementen aangebracht.

Ook de binnenkant van het station ziet er fantastisch uit met een groot bewegend gezicht net voor het buitenrijden van het station. Ook de treinen zien er prachtig uit. We zijn heel erg benieuwd welke decoratie-elementen er nog verder aangebracht zullen worden de komende weken.

Eindoordeel:

The Ride to Happiness by Tomorrowland is een echte topper! Het is een heftige rollercoaster waarbij de elementen elkaar opvolgen in snel tempo. Als inzittende krijg je geen moment rust tijdens het parcours. Je draait alle kanten op en geen enkele rit is hetzelfde. De lanceringen zijn krachtig en de elementen afwisselend.

Door de draaiende karretjes beleef je de achtbaan zoals je nog nooit eerder deed. Al draaiend gelanceerd worden of overkop gaan… Zijwaarts van een steile drop gaan… Het zijn allemaal first-time ervaringen voor zowat elke achtbaanfanaat.

The Ride to Happiness by Tomorrowland kan niet alleen uitpakken met haar Europese primeurs en records, de achtbaan is ook steengoed. Daarnaast is het ook een voordeel dat de karretjes gecontroleerd vrij ronddraaien waardoor ze nooit te hard zullen ronddraaien en wordt er op die manier ook voor gezorgd dat de trein altijd op het juiste moment draait, zoals tijdens de lanceringen.