Top 10 snelste Inverted Coasters in Europa

Hangende achtbanen, je hangt met je voeten los, onder de track. Het maakt een achtbaanritje toch altijd net iets spannender. Daarom besloten we om uit te zoeken wat de snelste Inverted Coasters van Europa zijn en goten ze samen in deze top 10. Hoeveel heb je er al van gedaan?

 

#10-8: Nemesis – Alton Towers, Triops – Bagatelle & Diabolik – Movieland Park (80,5 km/u)

Triops in Bagatelle, Diabolik in Movieland Park en Nemesis in Alton Towers hebben elk dezelfde snelheid en delen daarom samen de 8ste plaats in deze top 10.

 

Nemesis – Alton Towers:

Nemesis in het Engelse pretpark Alton Towers werd geopend in 1994, het was de allereerste achtbaan in Europa die gebouwd werd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Tevens was het ook de allereerste Inverted Coaster die geopend werd in heel Europa, twee maanden voor de opening van Condor in Walibi Holland. Nemesis bereikt een snelheid van 80,5 km/u en heeft een lengte van 716 meter. De achtbaan is maar 13 meter hoog, maar heeft wel een hoogteverschil van maar liefst 31,7 meter, hiermee gaat de achtbaan dieper de grond in dan dat die er bovenuit steekt. Er zijn 4 inversies op de achtbaan.

 

Triops – Bagatelle:

Triops werd geopend in 2012 in het Franse pretpark Bagatelle. De achtbaan werd gebouwd 1997 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Origineel opende deze in het Zweedse pretpark Liseberg als HangOver waar die tot 2002 haar rondjes maakte. Hierna verhuisde deze naar het Griekse pretpark Allou Fun Park, maar daar werd die nooit opgebouwd. Voor het verblijf in Bagatelle draaide die nog haar rondjes als Tornado in het voormalige Deense pretpark Sommerland Syd.

Triops is van het model Invertigo gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma, het best te vergelijken met een klassieke Boomerang achtbaan maar dan zitten de treintjes onderaan de track. De achtbaan haalt een snelheid van 80,5 km/u en is 40 meter hoog. Sneller en hoger dus dan een traditionele Boomerang Coaster. De lengte bedraagt 309 meter terwijl er krachten tot 5 G bereikt worden. Net zoals bij de klassieke Boomerang zijn er ook hier 3 inversies en wordt het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

 

Diabolik – Movieland Park:

Diabolik werd geopend in 2015 in het Italiaanse pretpark Movieland Park. De achtbaan werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Voor de achtbaan naar Movieland Park kwam, draaide die haar rondjes als Two-Face: The Flip Side in het Amerikaanse pretpark Six Flags America.

Diabolik is van het model Invertigo gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma, het best te vergelijken met een klassieke Boomerang achtbaan maar dan zitten de treintjes onderaan de track. De achtbaan haalt een snelheid van 80,5 km/u en is 40 meter hoog. Sneller en hoger dus dan een traditionele Boomerang Coaster. De lengte bedraagt 309 meter terwijl er krachten tot 5 G bereikt worden. Net zoals bij de klassieke Boomerang zijn er ook hier 3 inversies en wordt het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

 

#7: DrageKongen – Djurs Sommerland (85 km/u)

DrageKongen werd gebouwd in 2017 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Deense pretpark Djurs Sommerland. De achtbaan werd aangekondigd als de grootste Family Inverted Coaster en is de enige achtbaan in dit lijstje die dan ook niet overkop gaat. DrageKongen bereikt een snelheid van 85 km/u en is 30 meter hoog. De achtbaan is 825 meter lang en tijdens de rit zijn er krachten tot 4 G.

 

#6: Kumali – Flamingo Land (88,3 km/u)

Kumali werd gebouwd in 2006 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Flamingo Land. Kumali is van het model SLC (Suspended Looping Coaster), maar heeft niet de standaard lay-out zoals we deze kennen van Vampire in Walibi Belgium en Condor in Walibi Holland. Het gaat hier om de Shenlin lay-out waarvan er slechts twee in de wereld gebouwd zijn. De achtbaan bereikt een snelheid van 88,3 km/u en heeft een lengte van 671,4 meter. Kumali heeft een hoogte van 35,9 meter en bevat 4 inversies.

 

#5-4: Monster – Walygator Parc & OzIris – Parc Astérix (90 km/u)

Monster in Walygator Parc en OzIris in Parc Astérix zijn even snel en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in het Franse pretpark Walygator Parc. De achtbaan werd gebouwd in 1996 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het voormalige Japanse pretpark Expoland waar het haar rondjes maakte tot 2007 onder de naam Orochi. Monster bereikt een snelheid van 90 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 1200 meter gaan de inzittenden 6 keer overkop.

 

OzIris – Parc Astérix:

OzIris werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Franse pretpark Parc Astérix. De achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u en is 40 meter hoog. OzIris heeft een lengte van 1000 meter en tijdens de rit gaan de inzittenden 5 keer overkop.

 

#3: Odyssey – Fantasy Island (99,8 km/u)

Odyssey werd gebouwd in 2002 door Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan is van het gekende model SLC maar met een volledig custom lay-out op maat gemaakt voor het park en loopt volledig boven het park uit. Odyssey bereikt een snelheid van 99,8 km/u en is 50,9 meter hoog. Tijdens de rit van 891,2 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. Er worden ook krachten bereikt tot 4,8 G.

 

#2: Katun – Mirabilandia (104 km/u)

Katun werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. De achtbaan bereikt een snelheid van 104 km/u en is 50 meter hoog. Tijdens de rit van 1200 meter gaan de bezoekers 6 keer over kop. Er zijn ook krachten tot 4 G te voelen.

 

#1: Stunt Fall – Parque Warner Madrid (105,6 km/u)

Stunt Fall werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan is van het model Giant Inverted Boomerang wat een nog grotere en imposantere versie is van de Invertigo die we eerder in deze lijst tegen kwamen. Stunt Fall heeft twee verticale loodrechte drops die de bezoekers tot een snelheid brengen van 105,6 km/u, hiermee is Stunt Fall al 18 jaar lang de snelste Inverted Coaster van Europa. De achtbaan heeft een hoogte van 58,2 meter en bevat 3 inversies. Het parcours van 367 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

 

Nawoord:

Deze lijst wordt bijna volledig gedomineerd door slechts 2 fabrikanten. Het gaat om de Nederlandse fabrikant Vekoma en de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard (B&M). Vekoma bouwde 5 rollercoasters in deze top 10 met hun SLC, Invertigo en Giant Inverted Boomerang. B&M bouwde 4 achtbanen in deze top 10 met hun Inverted Coaster model. Tot slot werd er nog 1 achtbaan gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides.

Er zijn best veel oudere achtbanen in deze lijst, de nieuwste dateert van 2017 met de opening van DrageKongen in Djurs Sommerland. Daarvoor was het Diabolik in Movieland Park die opende in 2015 en Triops in Bagatelle en OzIris in Parc Astérix die beide in 2012 opende. Maar in de nabije toekomst mogen we een nieuwe achtbaan verwachten.

 

Toekomst:

Het Zweedse pretpark Gröna Lund is immers bezig met de bouw van een nieuwe Inverted Coaster die ontworpen werd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Deze achtbaan krijgt de naam Monster en moet openen in 2021. Monster moet een snelheid krijgen van 90 km/u en 34 meter hoog worden. Het parcours van 700 meter zal boven heel wat andere attracties, wandelpaden en gebouwen lopen terwijl de bezoekers 3 keer overkop zullen gaan. Bij de opening zal Monster op een gedeelde 4de plaats in deze ranglijst komen te staan.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.