Top 10 snelste indoor coasters ter wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind, wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 snelste overdekte achtbanen ter wereld zijn en vatten ze samen in deze top 10.

 

#10: Psyké Underground – Walibi Belgium (85,3 km/u)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 85,3 km/u en bereikt een maximale hoogte van 42 meter. Het parcours van 220,1 meter bevat 1 looping en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers 2 keer overkop gaan. De achtbaan werd officieel geopend in 1982 met de naam Sirocco. Sirocco had een vliegwiellancering en was volledig in de openlucht gebouwd. In 1999 veranderde de naam naar Turbine en werd de looping overkapt. Bij de start van het nieuwe seizoen in 2009 ging de achtbaan niet meer open, veel fans dachten dat Turbine zou worden afgebroken, maar in de zomer van 2013 werd de achtbaan opnieuw geopend, ditmaal onder de naam Psyké Underground. De achtbaan werd volledig overkapt en de vliegwiellancering werd vervangen door de LIM-lancering, sindsdien verloopt de volledige achtbaanrit in het donker.

 

#9-8: Flight of Fear – Kings Island & Flight of Fear – Kings Dominion (86,9 km/u)

Flight of Fear in Kings Island en Flight of Fear in Kings Dominion zijn identiek en hebben daarom ook dezelfde snelheid. De twee achtbanen delen samen de 8ste plaats in deze lijst.

 

Flight of Fear – Kings Island:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de track van 824,5 meter gaan de inzittenden 4 keer overkop en krijgen ze tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

Flight of Fear – Kings Dominion:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de track van 824,5 meter gaan de inzittenden 4 keer overkop en krijgen ze tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

#7: EpiQ Coaster – Doha Quest (91 km/u)

In 2021 opende er in Qatar met Doha Quest een nieuw pretpark dat volledig indoor gelegen is. De spectaculairste achtbaan van het park is EpiQ Coaster gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Premier Rides. De achtbaan bereikt via een LSM-lancering een snelheid van 91 km/u en is maar liefst 56,7 meter hoog. Dit hoogste punt is een Twisted Vertical Rollback, daarnaast zitten er ook nog 2 inversies in het parcours. Het 560 meter lange parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

 

#6-5: Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World & Avengers Assemble – Disneyland Paris (91,7 km/u)

Rock ‘n’ Roller Coaster in Walt Disney World en Avengers Assemble: Flight Force in Disneyland Paris zijn identiek en hebben daarom dezelfde snelheid. Ze delen samen de 5de plaats in deze lijst.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Disney’s Hollywood Studios, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De achtbaan werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Rock ‘n’ Roller Coaster wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies. Rock ‘n’ Roller Coaster is indoor gebouwd, de lengte van 1037,2 meter wordt volledig in het donker afgelegd.

 

Avengers Assemble: Flight Force – Disneyland Paris:

Avengers Assemble: Flight Force werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort en ging lang door het leven als Rock ‘n’ Roller Coaster. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Avengers Assemble: Flight Force wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies. Avengers Assemble is indoor gebouwd, de lengte van 1037,2 meter wordt volledig in het donker afgelegd.

 

#4: Tron Lightcycle Power Run – Shanghai Disneyland (95,4 km/u)

Tron Lightcycle Power Run werd gebouwd in 2016 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Chinese pretpark Shanghai Disneyland. De motor coaster wordt tot een snelheid van 95,4 km/u gelanceerd in een overdekte hal. Bij de lancering wordt een hoogte van 23,8 meter bereikt waarna de achtbaan in een donker indoor gedeelte verder gaat. Bezoekers leggen de 966 meter lange achtbaantrack af op een futuristische motor gebaseerd op de film Tron.

 

#3: Mindbender – Galaxyland Amusement Park (96,6 km/u)

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan behaald een snelheid van 96,6 km/u door middel van een 44,2 meter hoge bandenlift. Tijdens de rit van maar liefst 1279,6 meter gaan de bezoekers door 3 loopings en krijgen ze tot 5,2 G-krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark en was 32 jaar lang de snelste en hoogste indoor achtbaan ter wereld.

 

#2: TMNT Shellraiser – Nickelodeon Universe Theme Park (100 km/u)

TMNT Shellraiser werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het gloednieuwe Amerikaanse indoorpretpark Nickelodeon Universe Theme Park. De achtbaan behaalt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een snelheid van 100 km/u. TMNT Shellraiser is 1000 meter lang en is 43 meter hoog. Naast de lancering bevat de achtbaan ook een verticale lifthill en 7 inversies. De rollercoaster is te herkennen aan zijn spectaculaire drop van 121,5°. Hiermee is TMNT Shellraiser zowel de achtbaan met de steilste drop van alle rollercoasters in de wereld, alsook de indoor rollercoaster met de meeste inversies.

 

#1: Turbo Track – Ferrari World Abu Dhabi (102 km/u)

Turbo Track werd gebouwd in 2017 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in Ferrari World Abu Dhabi, gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. De rollercoastertrein wordt gelanceerd met een snelheid van 102 km/u tot een hoogte van 64 meter. Hiermee was het de eerste indoor rollercoaster die de kaap van de 100 km/u overschrijdt. Turbo Track verbrak bij opening het 32 jaar oude wereldrecord van Mindbender in Galaxyland Amusement Park. De track van 180 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd en bevindt zich in een gigantische hal van het pretpark.

 

 

 

Toekomst:

In 2016 kwam er met TRON Lightcycle Power Run in Shanghai Disneyland een grote nieuwkomer bij. In 2017 mochten we maar liefst drie nieuwe achtbanen verwelkomen met Shark Attack in Hotgo Spring Paradise, Madagascar Mad Pursuit in Motiongate en Turbo Track in Ferrari World Abu Dhabi. Deze laatste kon zelfs het wereldrecord, dat al 32 jaar standhield, verbreken. Shark Attack en Madagascar Mad Pursuit hebben de top 10 ondertussen alweer verlaten wegens nieuwe rollercoasters die gebouwd werden. Want ook in 2019 werd er een nieuwe achtbaan geopend met TMNT Shellraiser in Nickelodeon Universe Theme Park en in 2021 volgende EpiQ Coaster in Doha Quest. Hierdoor wordt de oude top 10 op een paar jaar tijd volledig door elkaar geschud en vernieuwd.

Maar ook voor de toekomst staan er een aantal nieuwkomers op de planning. Zo wordt verwacht dat in 2023 TRON Lightcycle Power Run in het Magic Kingdom pretpark van het Walt Disney World resort in Orlando zal openen. Deze achtbaan is een kopie van de versie in Shanghai en zal dus een snelheid van 95,4 km/u behalen.

Verder staat in 2023 ook de opening van Turbo Turtle Power in het gloednieuwe Nickelodeon Universe in de Chinese provincie Chongqing gepland. Deze achtbaan zal een snelheid behalen van 100 km/u en 43,5 meter hoog worden. Op het 1052 meter lange parcours worden maar liefst 8 inversies gebouwd.

 

Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind – Walt Disney World:

Maar naast al deze achtbanen opende in 2022 ook nog Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind in Epcot, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. Deze achtbaan heeft verschillende lanceringen en een lengte van maar liefst 1700 meter. Hoe snel de achtbaan gaat is momenteel niet duidelijk. Verschillende websites spreken elkaar tegen en vermelden snelheden die variëren van 39 mph (62,8 km/u) tot 60 mph (96,6 km/u). Dit is zo uiteenlopend dat de achtbaan zowel een 3de plek in deze lijst zou kunnen hebben maar ook evengoed niet eens in de buurt van de top 10 komt.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.