Top 10 snelste duellerende achtbanen ter wereld

Racende of duellerende achtbanen bieden bezoekers nog meer sensatie aan. Wie wil nu niet als eerste over de streep komen en daarmee het duel van de andere trein winnen? Daarom zochten wij uit wat de 10 snelste achtbanen met twee tracks zijn en brachten we ze samen in deze top 10.

 

We nemen alleen achtbanen op in deze lijst die twee afzonderlijke tracks hebben en dus los van elkaar kunnen opereren. Achtbanen met een Moebius lay-out zoals Grand National in Blackpool Pleasure Beach, dit wil zeggen dat de linkertrack eindigt in het station van de rechtertrack en de rechtertrack eindigt in het station van de linkertrack, tellen we niet mee, omdat het hier eigenlijk over 1 zeer lange achtbaan gaat in plaats van twee afzonderlijke. Daarom tellen we ook Quasi-Moebius achtbanen zoals Twisted Colossus in Six Flags Magic Mountain niet mee.

 

#10: Dauling Dragon – Happy Valley Wuhan (87 km/u)

Dauling Dragon in het Chinese pretpark Happy Valley in Wuhan werd gebouwd in 2012 door de Canadese fabrikant Martin & Vleminckx en werd ontworpen door het Amerikaanse bedrijf The Gravity Group. De houten achtbanen behalen een snelheid van 87 km/u en zijn 32 meter hoog. De rode kant heeft een drop van 56° en een lengte van 1113 meter, de blauwe kant heeft een drop van 57° en een lengte van 1125 meter. Het waren de eerste achtbanen die werden uitgerust met het High Five element. De achtbanen lopen voortdurend langs, op of onder elkaar maar hebben allesbehalve hetzelfde parcours.

 

#9: Battlestar Galactica – Universal Studios Singapore (90,0 km/u)

Battlestar Galactica in het Singaporese pretpark Universal Studios Singapore werd gebouwd in 2010 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het is een zeer unieke duellerende attractie waarbij een normale familiecoaster met gewone treintjes het duel aangaat tegen een thrillcoaster met hangende treintjes die meerdere malen overkop gaat. De achtbanen behalen een snelheid van 90 km/u door middel van een LSM lancering en zijn 42,7 meter hoog. De spectaculairste kant is Cylon, dit is de Inverted Coaster, hier gaan de bezoekers maar liefst 5 keer overkop. De andere kant is Human, dit is het parcours met normale track, hier gaan de inzittenden niet overkop. Beide parcours zijn dan ook erg verschillend van elkaar en het duel zit in de plaatsen waar de track elkaar verschillende keren kruist.

 

#8: Racer 75 – Kings Dominion (90,1 km/u)

Racer 75 in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion werd gebouwd in 1975 door de Amerikaanse fabrikant Philadelphia Toboggan Coasters en werd ontworpen door het Amerikaanse bedrijf van John C. Allen. De houten achtbanen behalen een snelheid van 90,1 km/u en pakte bij opening het wereldrecord van snelste duellerende achtbanen ter wereld af van Racer in Kings Island. Daarnaast waren het ook de 3de snelste houten achtbanen ter wereld op dat moment. De rollercoasters zijn beide 25,9 meter hoog en hebben een parcours van 1026,7 meter met een drop van 50°. De parcours zijn identiek aan elkaar en zijn gebouwd in spiegelbeeld waardoor beide treinen constant tegen elkaar racen.

 

#7: Milky Way – Greenland (91 km/u)

Milky Way in het Japanse pretpark Greenland werd gebouwd in 1991 door de Japanse fabrikant Togo. De achtbanen werden origineel gebouwd als Wind God Thor in 1990 in het International Flower and Green Exposition in Japan. Het zijn twee Stand-Up Coasters wat wil zeggen dat de bezoekers rechtstaan in de trein gedurende de achtbaanrit. Jaren na de opening werd een van de twee treinen veranderd naar gewone zittende treinen, waardoor een normale trein tegen een staande trein het duel aangaat. De achtbanen behalen een snelheid van ongeveer 91 km/u en zijn daarmee de enige duellerende Stand-Up Coasters ooit gebouwd. De achtbanen zijn 38,1 meter hoog en hebben een lengte van 800 meter. Het parcours van beiden achtbanen is verschillend van elkaar, maar kruisen elkaar wel enkele keren.

 

#6: Fiorano GT Challenge – Ferrari World Abu Dhabi (95 km/u)

Fiorano GT Challenge in het Arabische pretpark Ferrari World Abu Dhabi werd gebouwd in 2010 door de Duitse fabrikant Maurer Rides. De achtbanen behalen een snelheid van 95 km/u en zijn 1079,9 meter lang. De attractie bevat 4 lanceringen op elke track. Beide trackdelen lopen voortdurend naast elkaar, maar hebben niet exact dezelfde lay-out.

 

#5: Monstre – La Ronde (96,0 km/u)

Monstre in het Canadese pretpark La Ronde werd gebouwd in 1985 door de Amerikaanse fabrikant William Cobb. De houten achtbanen behalen een snelheid van 96 km/u en zijn 39,9 meter hoog. De lengte van de linkerkant is 1218 meter terwijl de lengte van de rechterkant 1227 meter is. Beide tracks lopen het grootste deel van het parcours naast elkaar, maar hebben wel een andere lay-out.

 

#4: Gemini – Cedar Point (96,6 km/u)

Gemini in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 1978 door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. De hybride achtbanen met houten supports en stalen track behalen een snelheid van 96,6 km/u en hebben een hoogte van 38,2 meter. De achtbanen hebben beide een lengte van 1199,4 meter en de tracks lopen heel het parcours naast elkaar en hebben dezelfde lay-out. Gedurende heel de rit racen de treinen dus tegen elkaar. Destijds waren de achtbanen een investering van 3,4 miljoen dollar en ze zijn goed voor een capaciteit van 3300 personen per uur. Bij opening waren de achtbanen zowel de snelste duellerende achtbanen ter wereld alsook de snelste hybride achtbanen ter wereld. Dit laatste record hielden ze 28 jaar in handen tot 2006 met de opening van The Voyage in Holiday World.

 

#3: American Eagle – Six Flags Great America (106,2 km/u)

American Eagle in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America werd gebouwd in 1981 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De houten achtbanen behalen elk een snelheid van 106,2 km/u en waren daarmee 19 jaar lang de snelste houten achtbanen ter wereld tot de opening van Son of Beast in 2000 in Kings Island. Daarnaast waren het ook 16 jaar lang de snelste duellerende achtbanen ter wereld tot de opening van Superman: Escape from Krypton in Six Flags Magic Mountain. Nog straffer, bij opening waren ze zelf de snelste achtbanen ter wereld, en dit record hielden ze maar liefst 7 jaar stand tot 1988. Ongezien voor een houten achtbaan! De achtbanen hebben een hoogte van 38,7 meter en zijn 1417,3 meter lang. Er is een capaciteit van 1800 personen per uur en het waren de eerste houten achtbanen die Intamin ooit bouwde. Beide parcours zijn zo goed als identiek aan elkaar en liggen gespiegeld tegenover elkaar.

 

#2: Dueling Dragons – Guangzhou Sunac Land (110 km/u)

Dueling Dragons in het Chinese pretpark Guangzhou Sunac Land werd gebouwd in 2019 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De duellerende achtbanen bestaan uit een normale track met zittende treintjes en uit een Inverted track met hangende treintjes. Het unieke van deze achtbaan is dat bij de lanceringen, spike en looping de onderkant van de Sit Down track en de bovenkant van de Inverted track aan elkaar gemonteerd zijn waardoor er een spectaculair zicht is. Daarnaast is ook de combinatie tussen een Sit Down Coaster en een Inverted Coaster zeldzaam. De Inverted Coaster bereikt ongeveer een snelheid van 110 km/u en de Sit Down coaster bereikt een snelheid van ongeveer 100 km/u. Beiden achtbanen zijn 56 meter hoog en de Inverted Coaster is 790 meter lang en de Sit Down Coaster is 830 meter lang. Beiden achtbanen bevatten 4 inversies. De beiden achtbanen bevatten dezelfde elementen, lopen op een aantal stukken gelijk, maar hebben ook hun eigenheden.

 

#1: Superman: Escape from Krypton – Six Flags Magic Mountain (160,9 km/u)

Superman: Escape from Krypton in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De gelanceerde achtbanen behalen een snelheid van 160,9 km/u en waren bij opening de snelste achtbanen ter wereld. Dit record hield vier jaar stand tot 2001 met de opening van Do-Dodonpa in Fuji-Q Highland. De rollercoasters zijn al 24 jaar lang de snelste duellerende achtbanen ter wereld en steken daarmee ver uit boven de concurrentie. De achtbanen hebben een hoogte van 126,5 meter en zijn 376,4 meter lang. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd. De beiden tracks zijn naast elkaar gelegen en identiek aan elkaar.

 

 

Nawoord:

Opvallend is de enorme diversiteit van deze top 10. Niet alleen zijn er maar liefst 4 houten achtbanen in de top 10 en 6 stalen (waarvan 1 hybride) maar er staan ook maar liefst 8 verschillende fabrikanten in de lijst! Intamin Amusement Rides bouwde de meeste achtbanen met de volledige top 3 in handen. Philadelphia Toboggan Coasters met John C. Allen hebben 1 achtbaan in deze top 10 en de combinatie Martin & Vleminckx met The Gravity Group staat er eveneens een keer in. Ook Vekoma, Togo, William Cobb, Maurer Rides en Arrow Dynamics zijn allemaal vertegenwoordigd in deze top 10.

Nog meer opvallend is de leeftijd van deze achtbanen. Maar liefst 6 van de 10 achtbanen zijn voor het jaar 2000 gebouwd en dus al meer dan 20 jaar oud. Er zijn zelfs 2 achtbanen uit de jaren zeventig en 2 uit de jaren tachtig. Hiermee is het de oudste top 10 van alle top 10’s die we al gemaakt hebben (buiten die dan van de oudste achtbanen).

 

Verleden:

Er zijn ondertussen ook een aantal grote duellerende achtbanen verdwenen. Een van de grootste is Colossus in Six Flags Magic Mountain die een snelheid haalde van 99,8 km/u. Maar ook Thunder Road in Carowinds die een snelheid van 93,3 km/u bereikte is er niet meer. Hetzelfde is van toepassing voor Dragon Challenge in Universal Studios Islands of Adventure die een snelheid bereikte van 96,6 km/u en 88,5 km/u.

De snelste verdwenen duellerende achtbanen zijn dan weer Batman And Robin: The Chiller in Six Flags Great Adventure die een snelheid behaalde van 104,6 km/u. Ook Rolling Thunder in Six Flags Great Adventure met een snelheid van 90,1 km/u en Twisted Twins in Kentucky Kingdom hadden nog in deze top 10 kunnen staan als ze nog steeds operationeel waren.

Ten slotte hebben we nog Vertigorama in Parque de la Ciudad die gebouwd werd in 1983 maar nu bijna 40 jaar later nog steeds niet geopend is. Deze achtbanen zou een snelheid van 91 km/u moeten behalen en is 38 meter hoog. De rollercoasters werden gebouwd door Intamin Amusement Rides en met zijn lengte van 1816 meter zou het de langste duellerende achtbanen ter wereld geweest kunnen zijn.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.