Top 10 snelste achtbanen van Duitsland

De snelste achtbanen van België en Nederland kennen we ondertussen al wel, maar hoe zit het met de snelle achtbanen van ons buurland Duitsland? We zochten uit welke de snelste achtbanen van Duitsland zijn en brachten ze samen in deze top 10.

 

#13-9: Wodan, Fluch von Novgorod, Blue Fire, Flug der Dämonen & Dynamite (100km/u)

Fluch von Novgorod in Hansa Park, Blue Fire Megacoaster in Europa-Park, Flug der Dämonen in Heide Park Resort, Dynamite in Freizeitpark Plohn en Wodan Timbur Coaster in Europa-Park zijn alle 5 even snel en delen daarom samen de 9ste plaats.

 

Blue Fire Megacoaster – Europa-Park:

Blue Fire Megacoaster werd geopend in 2009 in Europa-Park en werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan bereikt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een snelheid van 100 km/u in 2,5 seconden. Blue Fire Megacoaster is 38 meter hoog, heeft 4 inversies en is 1056 meter lang.

 

Fluch von Novgorod – Hansa Park:

Fluch von Novgorod werd geopend in 2009 in Hansa Park en gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan bereikt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering een snelheid van 100 km/u in 1,4 seconden. Fluch von Novgorod is 40 meter hoog en is 700 meter lang. Naast de lancering die volledig in het donker gebeurd heeft de achtbaan ook nog een verticale ketting lift hill met een drop van 97 graden die eveneens volledig in het donker gebeurd. Fluch von Novgorod gaat 1 keer overkop.

 

Wodan Timbur Coaster – Europa-Park:

Wodan Timbur Coaster werd geopend in 2012 in Europa-Park en gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International. De achtbaan heeft een snelheid van 100 km/u en een hoogte van 40 meter. Wodan Timbur Coaster is zowel de 3de hoogste als de 3de snelste houten achtbaan van Europa. De achtbaan is 1050 meter lang en heeft een maximale kracht van 3,5 G.

 

Flug der Dämonen – Heide Park Resort:

Flug der Dämonen werd geopend in 2014 in Heide Park Resort en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 772 meter gaan de bezoekers door 5 inversies.

 

Dynamite – Freizeitpark Plohn:

Dynamite in Freizeitpark Plohn werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 100 km/u en is 44 meter hoog. Op het parcours van 500 meter zijn er drie inversies en een helix van 270°.

 

#8: Desert Race – Heide Park Resort (102 km/u)

Desert Race werd geopend in 2007 in Heide Park Resort en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan bereikt door middel van een hydraulische lancering een snelheid van 102 km/u in amper 2,4 seconden. Desert Race is 19 meter hoog en 650 meter lang.

 

#7: Krake – Heide Park Resort (103 km/u)

Krake is geopend in 2011 in Heide Park Resort en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De Dive Coaster heeft een snelheid van 103 km/u en een hoogte van 41 meter. Tijdens het parcours van 476 meter gaan de bezoekers door een waterplas en door een inversie.

 

#6: Sky Wheel – Skyline Park (105 km/u)

Sky Wheel werd geopend in 2014 in Skyline Park en werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 105 km/u en is 46,2 meter hoog. Tijdens de rit van 150 meter die 2 keer wordt afgelegd, gaan de bezoekers 2 maal door de 2 inversies en worden er krachten tot 5 G bereikt.

 

#5: Colossos – Kampf der Giganten – Heide Park (110 km/u)

Colossos – Kampf der Giganten is een gigantische houten achtbaan geopend in 2001 in Heide Park Resort en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 110 km/u en was daarmee 15 jaar lang de snelste houten achtbaan van Europa. Colossos – Kampf der Giganten heeft een hoogte van 50 meter. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt.

 

#4: Taron – Phantasialand (117 km/u)

Taron werd geopend in 2016 in Phantasialand en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is de snelste multi-launch-coaster ter wereld en bevat in totaal 2 lanceringen. Tijdens de lanceringen bereikt de trein een maximale snelheid van 117 km/u en is 30 meter hoog. De achtbaan heeft eveneens een behoorlijke lengte want hij is 1320 meter lang en behaalt een capaciteit van 1200 personen per uur.

  

#3: Expedition GeForce – Holiday Park (120 km/u)

Expedition GeForce werd geopend in 2001 in Holiday Park en werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan bereikt een snelheid van 120 km/u en was bij opening de snelste achtbaan van Europa. Expedition GeForce werd sinds de opening al 14 keer na elkaar uitgeroepen tot beste stalen achtbaan van Europa tijdens de Golden Ticket Awards die georganiseerd worden door het maandelijks verschijnende pretparkmagazine “Amusement Today”. Expedition GeForce is 53 meter hoog en 1220 meter lang.

 

#2-1: Schwur Des Kärnan – Hansa Park & Silver Star – Europa-Park (127 km/u)

Silver Star in Europa-Park en Schwur des Kärnan in Hansa Park zijn beide exact even snel en delen daarom samen de 1ste plaats.

 

Silver Star:

Silver Star werd gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en opende in 2002 in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan verbrak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127 km/u. De achtbaan is 73 meter hoog en 1620 meter lang. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de 6de snelste achtbaan van Europa.

 

Schwur des Kärnan:

Schwur des Kärnan is gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in 2015 in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan heeft een snelheid van 127 km/u en een hoogte van 73 meter. De rollercoaster heeft een verticale lift hill die zich in een 79 meter hoge toren bevind. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste en tot nog toe de enige achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereldunieke element werd tot op de dag van de opening geheim gehouden en was een complete verrassing voor de fans.

 

 

Het verleden:

Op 4 november 2013 opende de snelste achtbaan die Duitsland ooit gehad heeft. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start en finish op het legendarische race circuit Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid.

De achtbaan zou dankzij een pneumatische lancering een snelheid halen van 216,9 km/u wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment. Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9 km/u in 2,5 seconden niet aankon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160 km/u die behaald werd in 2 seconden.

De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en de achtbaan sloot om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het race circuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten. De achtbaan heeft ongeveer 20 miljoen euro gekost, waardoor elke inzittende een ritje gemaakt heeft van ongeveer 1250 euro.

Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn voor deze zeer locatie afhankelijke achtbaan te kopen.

 

De toekomst:

De laatste jaren kwamen er verschillende nieuwe achtbanen in de top 10 binnen. Zo opende in 2014 Flug der Dämonen in Heide Park Resort. Een jaar later in 2015 werd het snelheidsrecord in Duitsland geëvenaard met de opening van Schwur des Kärnan in Hansa Park. In 2016 werd dan weer Taron geopend in Phantasialand en in 2019 was het de beurt aan Dynamite in Freizeitpark Plohn.

Voor de toekomst zijn er nog geen bevestigde projecten bekendgemaakt die deze top 10 zouden kunnen beïnvloeden. Opvallend is dat Heide Park Resort 4 keer voorkomt in de top 13 en ook Europa-Park komt 3 keer voor. Hansa Park scoort met 2 noteringen. Phantasialand, Holiday Park, Freizeitpark Plohn en Skyline Park komen elk 1 keer voor.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.