Top 10 oudste stalen achtbanen ter wereld

Altijd al willen weten welke stalen achtbaan de oudste is in de wereld? Altijd al willen weten wanneer die gebouwd is en waar die achtbaan precies te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de oudste 10 nog werkende stalen achtbanen in de wereld.

 

#10: Wild Chipmunk – Lakeside Amusement Park (1955)

Wild Chipmunk werd geopend in het Amerikaanse pretpark Lakeside Amusement Park gelegen in Denver in de Amerikaanse staat Colorado. De achtbaan werd gebouwd in 1955 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Miler Manufacturing. Wild Chipmunk heeft een hoogte van 12,5 meter en behaalt tijdens de rit van 350,5 meter een snelheid van 33,8 km/u. De achtbaan was een van de eerste stalen Wilde Muizen die gebouwd werden. De karretjes zijn heel smal en er kunnen slechts 2 personen in elk karretje.

 

#9: Bobsleds – Seabreeze (1954)

Bobsleds werd geopend in 1954 in het Amerikaanse pretpark Seabreeze gelegen in Rochester in de staat New York. De achtbaan heeft een snelheid van 37 km/u en is maximaal 9,4 meter hoog. Bobsleds heeft een lengte van 378 meter en werd ontworpen door George W. Long.

 

#8: Roller Coaster – Hanayashiki (1953)

Roller Coaster werd gebouwd in 1953 door de Japanse achtbaanbouwer Togo in het pretpark Hanayashiki gelegen in Tokio (Japan). De achtbaan is 11 meter hoog en heeft een lengte van 234 meter. De steilste drop heeft een hoek van 40° en een ritje duurt anderhalve minuut. Roller Coaster is gebouwd op een gebouw. Roller Coaster is de oudste nog werkende stalen achtbaan van Azië.

 

#7-6: Little Dipper – Memphis Kiddie Park & Little Dipper – Quassy Amusement Park (1952)

Little Dipper in Memphis Kiddie Park en Little Dipper in Quassy Amusement Park zijn beide geopend in 1952 en delen daarom de 6de plaats.

 

Little Dipper – Memphis Kiddie Park:

Little Dipper werd geopend in het Amerikaanse pretpark Memphis Kiddie Park gelegen in Cleveland in de staat Ohio. De achtbaan werd gebouwd in 1952 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Allan Herschell Company. De lay-out van Little Dipper is een ovaal met heuveltjes. De achtbaan heeft 1 trein met 3 karretjes, waar 12 bezoekers tegelijk in kunnen plaatsnemen.

 

Little Dipper – Quassy Amusement Park:

Little Dipper werd geopend in het Amerikaanse pretpark Quassy Amusement Park gelegen in Middlebury in de staat Connecticut. De achtbaan werd gebouwd in 1952 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Allan Herschell Company. De lay-out van Little Dipper is een ovaal met heuveltjes. De achtbaan heeft 1 trein met 3 karretjes, waar 12 bezoekers tegelijk in kunnen plaatsnemen.

 

#5-4: Little Dipper – Conneaut Lake Park & Little Dipper – Wild Frontier Fun Park (1950)

Little Dipper in Cedar Valley’s Wild Frontier Fun Park en Little Dipper in Conneaut Lake Park opende in hetzelfde jaar en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Little Dipper – Conneaut Lake Park:

Little Dipper werd geopend in het Amerikaanse pretpark Conneaut Lake Park gelegen in Conneaut Lake in de staat Pennsylvania. De achtbaan werd gebouwd in 1950 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Allan Herschell Company. De lay-out van Little Dipper is een ovaal met heuveltjes. De achtbaan heeft 1 trein met 3 karretjes, waar 12 bezoekers tegelijk in kunnen plaatsnemen. Little Dipper is de oudste nog werkende stalen achtbaan van Amerika.

 

Little Dipper – Cedar Valley’s Wild Frontier Fun Park:

Little Dipper in het Amerikaanse pretpark Cedar Valley’s Wild Frontier Fun Park gelegen in de staat Michigan werd origineel geopend in 1950 in het Amerikaanse pretpark Long Point Park in de staat New York waar die tot 1990 bleef staan. Daarna verhuisde die tussen 1990 en 1995 naar het Amerikaanse pretpark Holland Speedway in de staat New York waar die tot 2015 bleef staan en vanaf 2017 doet die haar rondjes in Cedar Valley’s Wild Frontier Fun Park. De achtbaan werd gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Allan Herschell Company en is van het model Little Dipper.

 

#3: Magic Flyer in Six Flags Magic Mountain (1947)

Magic Flyer in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain gelegen in de staat Californië werd origineel geopend in 1947 in het Amerikaanse pretpark Beverly Park in de staat Californië. Daar draaide die haar rondjes als Little Dipper tot in 1970 waarna die verhuisde naar Six Flags Magic Mountain in 1971. Magic Flyer werd gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Bradley and Kaye en is van het model Little Dipper. De achtbaan is 3 meter hoog en 106,7 meter lang terwijl die een maximale snelheid bereikt van 16,1 km/u.

 

#2: Rodelbaan – De Waarbeek (1930)

We nemen even een gigantische sprong en gaan maar liefst 20 jaar dieper terug in de tijd. De achtbaan Rodelbaan werd in 1930 gebouwd in het Nederlandse pretpark De Waarbeek gelegen nabij Hengelo. De achtbaan is 4 meter hoog en werd gebouwd door het park zelf. Dit is de oudste nog werkende stalen achtbaan in de wereld met klassieke stalen rails.

 

#1: Montaña Suiza – Parque de Atracciones Monte Igueldo (1928)

De stalen achtbaan Montaña Suiza werd in 1928 gebouwd in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones Monte Igueldo. De achtbaan werd gebouwd door Heidrich en behaalt een snelheid van 50 km/u. Montaña Suiza heeft een lengte van 400 meter en een ritje duurt anderhalve minuut. De achtbaan heeft geen klassieke rails maar is zogenaamd “Side Friction” gebouwd.

 

 

De toekomst:

Zolang er geen achtbanen worden afgebroken, zal deze lijst er hetzelfde blijven uitzien. Momenteel zijn er geen plannen om een van deze achtbanen te sluiten.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.