Top 10 oudste inversies

Inversies, het moment dat je overkop gaat in een achtbaan, is voor veel mensen het spannendste moment tijdens een achtbaanritje. Ze komen in alle maten en vormen voor, maar welke werden eerst uitgevonden? Vandaag zoeken we uit welke inversies in de wereld het langst bestaan.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over alle mogelijke inversies die er bestaan, kan je hier terugvinden.

 

#10: Dive Loop (1988)

Dive Loop is een element die bestaat uit 1 inversie en uitgevonden werd door de Japanse fabrikant Togo. Het is een halve Corkscrew gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan is de eerste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de laatste inversie van Gold Rush (Attractiepark Slagharen). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was Ultra Twister in het Japanse pretpark World Food Festival die opende op 3 juni 1988 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Wonder Woman Flight of Courage in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain in 2022. De oudste achtbaan met een Dive Loop die nog in werking is, is de Ultra Twister in het Japanse pretpark Rusutsu Resort die in 1989 opende.

 

#9: Reverse Sidewinder (1986)

Reverse Sidewinder is een element die bestaat uit 1 inversie en uitgevonden werd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het is het omgekeerde van een Sidewinder, heel sterk gelijkend op een Dive Loop. Een voorbeeld is de eerste inversie van Lech Coaster (Legendia) en de eerste inversie van Hot Wheels SideWinder (Dreamworld). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was Crazy Roller Coaster in het Chinese pretpark Nanhu Amusement Park die opende in 1986 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Lech Coaster in het Poolse pretpark Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko in 2017. De oudste achtbaan met een Reverse Sidewinder die nog in werking is, is de Blue Hawk in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Georgia die op 1 maart 1992 opende.

 

#8: Heartline Roll (1985)

Er zijn 4 verschillende versies van de klassieke Heartline Roll die werd uitgevonden door de Japanse fabrikant Togo. Gaande van de Heartline Roll die bestaat uit 1 inversie tot Quad Heartline Roll die bestaat uit 4 inversies. Het is gelijkaardig als een Corkscrew maar de as van de draaibeweging ligt nu bij het hart van de inzittende. Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de laatste inversie van Falcon (Duinrell). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was Ultra Twister in het Japanse pretpark Tokyo Dome City in 1985 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Sik in het Britse pretpark Flamingo Land in 2022. De oudste achtbaan met een Heartline Roll die nog in werking is, is de Ultra Twister in het Japanse pretpark Rusutsu Resort die in 1989 opende.

 

#7: Sidewinder (1984)

Sidewinder is een element die bestaat uit 1 inversie en werd uitgevonden door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. Het is een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew. Een voorbeeld hiervan is de 3de inversie van Vampire (Walibi Belgium) en de 3de inversie van Condor (Walibi Holland). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was The Dragon in het Chinese pretpark Ocean Park in 1984 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Crouching Tiger Hidden Dragon in het Chinese pretpark Yanji Dinosaur Kingdom in 2022. De oudste achtbaan met een Sidewinder die nog in werking is, is Ninja in het Amerikaanse pretpark Six Flags St. Louis die in april 1989 opende, maar origineel opende op 2 mei 1986 als Scream Machine op de Expo ’86 in het Canadese Vancouver.

 

#6: Cobra Roll (1984)

Cobra Roll is een element die bestaat uit 2 inversies en uitgevonden werd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het is de populairste dubbele inversie ter wereld en werd op meer dan 200 achtbanen geïnstalleerd. Het zijn 2 inversies na elkaar, de eerste inversie start met een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew, onmiddellijk daarna volgt een halve Corkscrew in omgekeerde richting, gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Cobra (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van de Speed of Sound (Walibi Holland). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was de Boomerang in het Belgische pretpark Bellewaerde Park in 1984 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Sik in het Britse pretpark Flamingo Land in 2022.

 

#5: Bowtie (1983)

Bowtie is een element die bestaat uit 2 inversies en werd uitgevonden door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. Deze dubbele inversie wordt gevormd door een Dive Loop die overgaat in een Immelmann. De twee elementen zijn zo geplaatst dat het ene element 180 graden gedraaid is ten opzichte van het andere element waardoor de trein het element parallel verlaat met het punt waar het element begon en dit in dezelfde richting. Er is maar 1 achtbaan in de wereld die deze inversie heeft. De Bowtie zijn de laatste twee inversies van Dragon Mountain in Marineland Theme Park (Canada), de achtbaan werd geopend op 16 juli 1983.

 

#4: Pretzel Knot (1983)

Pretzel Knot is een element die bestaat uit 2 inversies en werd uitgevonden door de Japanse fabrikant Meisho Amusement Machines. Dit element is gelijkend op een Batwing, behalve het begin en het einde van het element. Bij een Pretzel Knot is het begin en het einde zo gemaakt dat het lijkt op een Pretzel, terwijl de Batwing meer een hartvormige figuur heeft. De eerste achtbaan die gebouwd werd met dit element was de Moonsault Scramble in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland die opende op 24 juni 1983. De tweede en laatste keer dat dit element gebouwd werd en de enige plaats waar we dit element nog kunnen vinden is de 4de en 5de inversie van Banshee in het Amerikaanse pretpark Kings Island die opende in 2014.

 

#3: Batwing (1980)

Batwing is een element die bestaat uit 2 inversies en uitgevonden werd door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. De inversie start met een Dive-Loop die rechtstreeks overgaat in een Immelmann. De twee zijn in spiegelbeeld geplaatst van elkaar. Een voorbeeld is de 3de en 4de inversie van Goudurix (Parc Astérix) en de 2de en 3de inversies van Abyssus (Energylandia). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was Orient Express in het Amerikaanse pretpark Worlds of Fun die geopend werd op 4 april 1980 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Dragon in the Jungle in het Chinese pretpark Dragon Valley Theme Park in 2021. De oudste achtbaan met een Batwing die nog in werking is, is de Viper in het Amerikaanse pretpark Six Flags Darien Lake die mei 1982 opende.

 

#2: Corkscrew (1975)

Er zijn 3 verschillende versies van de klassieke Corkscrew die werd uitgevonden door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. Gaande van de gewone Corkscrew die bestaat uit 1 inversie tot de Triple Corkscrew die bestaat uit 3 inversies. Opvallend is dat de Double Corkscrew die bestaat uit 2 inversies gebouwd werd voor de gewone Corkscrew. Het is een klassieke kurkentrekker. Een voorbeeld is de laatste inversie van Tornado in Avonturenpark Hellendoorn en de laatste inversie van Xpress Platform 13 (Walibi Holland). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was de Corkscrew in het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm in 1975 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was de looping coaster in het Chinese pretpark Yanji Dinosaur Kingdom in 2022. De oudste achtbaan met een Corkscrew die nog in werking is, is de Corkscrew in het Amerikaanse pretpark Cedar Point die op 15 mei 1976 opende.

 

#1: Looping (1842)

De looping bestaat uit 1 inversie en werd 133 jaar voor de Corkscrew uitgevonden. Dit is een klassieke looping zoals we die het beste kennen. Een voorbeeld is de eerste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de eerste twee inversies van de Python (Efteling). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was Centrifugal Railway in het Britse pretpark Hull Zoological Gardensin in september 1842 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Venus GP in het Japanse pretpark Himeji Central Park in 2022. De oudste achtbaan met een looping die nog in werking is, is de New Revolution in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain die op 8 mei 1976 opende. Dit was de allereerste achtbaan ooit met een veilige verticale looping waarbij de achtbaantrein niet uit de looping kan vallen.

 

 

Nawoord:

Opvallend is dat in 1842 de eerste achtbaan met een looping gebouwd werd. Dit was de houten achtbaan Centrifugal Railway in het Britse pretpark Hull Zoological Gardensin. Het was een shuttle coaster wat wil zeggen dat de bezoekers 2 maal door de inversie gingen, eenmaal voorwaarts en eenmaal achterwaarts. De achtbaan zou slechts 2 weken geopereerd hebben in september van dat jaar.

Dit is niet zo bijzonder dat de achtbaan maar een kort leven geschonken was aangezien er toen nog geen veilige loopings bestonden. Dat werd pas 133 jaar later gebouwd met de Corkscrew in Knott’s Berry Farm in 1975 en een jaar later in 1976 werd de eerste veilige verticale looping gebouwd met de New Revolution in Six Flags Magic Mountain.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 5.000 pretparken en meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.