Top 10 meeste inversies op een stalen achtbaan van Europa

Altijd al willen weten wat de achtbaan is die het meest overkop gaat in Europa? Altijd al willen weten hoeveel die overkop gaat en waar die te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 stalen achtbanen in Europa met de meeste inversies. Hoeveel van deze achtbanen heb jij al gedaan?

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies vind je hier terug.

 

#10-9: Katun – Mirabilandia & Monster – Walygator Grand Est (6 inversies)

Katun in Mirabilandia en Monster in Walygator Grand Est hebben beiden evenveel inversies en delen daarom samen de 9de plaats.

 

Katun – Mirabilandia:

In 2000 opende in het Italiaanse pretpark Mirabilandia de achtbaan Katun gemaakt door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 104 km/u en heeft een hoogte van 50 meter. Tijdens de rit van 1,2 kilometer gaat de achtbaan 6 maal over kop. De inversies zijn als volgt: Loop (1 inversie)

 

Monster – Walygator Grand Est:

In 2010 opende in het Franse pretpark Walygator Grand Est de achtbaan Monster gemaakt door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Monster werd gekocht van het Japanse pretpark Expoland waar ze tussen 1996 en 2007 haar rondjes reed als Orochi, Orochi is een achtkoppige draak uit Japanse mythologie. De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 90 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 1,2 kilometer krijgen de bezoekers volgende 6 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie).

 

#8-6: Goudurix, Helix en Superman (7 inversies)

Goudurix in Parc Astérix, Superman in Parque Warner Madrid en Helix in Liseberg hebben allen evenveel inversies en delen daarom samen de 6de plaats.

 

Goudurix – Parc Astérix:

In 1989 opende Goudurix in het Franse pretpark Parc Astérix en verbrak bij opening het Europese record van meeste inversies op een achtbaan. Op wereldniveau was dit een evenaring van het record. Dit record kon de achtbaan 6 jaar lang vasthouden. De achtbaan werd gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en behaalt een snelheid van 90,1 km/u en is 36 meter hoog. Tijdens de rit van 950 meter krijgen de bezoekers volgende elementen voorgeschoteld: Butterfly (2 inversies), Batwing (2 inversies), Loop (1 inversie) en een Double Corkcrew (2 inversies).

 

Superman – Parque Warner Madrid:

In 2002 opende Superman in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid, de achtbaan werd gebouwd door de Zwitserse achtbaan bouwer Bolliger & Mabillard. De Floorless Coaster behaalt een snelheid van 100 km/u en is 50 meter hoog. Tijdens de achtbaanrit van 1,1 kilometer krijgen bezoekers volgende 7 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies) en een Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

Helix – Liseberg:

In 2014 opende Helix in het Zweedse pretpark Liseberg, de achtbaan werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan haalt een snelheid van 100 km/u en is 41 meter hoog. Tijdens de rit van 1381 meter krijgen de inzittenden volgende 7 inversies voorgeschoteld: Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Norwegian Loop (2 inversies), Zero-G Roll (1 inversie), Top Hat – Inside (1 inversie) en een In-Line Twist (1 inversie).

 

#5: Dragon Khan – PortAventura Park (8 inversies)

Dragon Khan gelegen in PortAventura Park in Spanje was de eerste achtbaan ter wereld met 8 inversies. Dragon Khan werd gebouwd in 1995 door Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en verbrak bij opening het 7 jaar oude record van Shockwave in Six Flags Great America. Dragon Khan behaalt een snelheid van 104,6 km/u en heeft een daling van 49,1 meter. Tijdens de rit van 1269,5 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Dive-Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Loop (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

#4-2: Colossus, Altair & Invers10n (10 inversies)

Colossus in Thorpe Park, Altair in Cinecittà World en Invers10n in Flamingo Land hebben allemaal evenveel inversies en delen daarom samen de 2de plaats.

 

Colossus – Thorpe Park:

Colossus werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thorpe Park. De achtbaan heeft 10 inversies en brak bij opening het wereldrecord van meeste inversies op een achtbaan. Colossus heeft een snelheid van 72 km/u en is 30 meter hoog. Tijdens de rit van 850 meter krijgen de bezoekers volgende 10 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en Heartline Roll (1 inversie).

 

Altair – Cinecittà World:

Altair werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Italiaanse pretpark Cinecittà World. De achtbaan bereikt een snelheid van 85 km/u en is 33 meter hoog. Tijdens de rit van 850 meter krijgen de bezoekers volgende 10 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en Heartline Roll (1 inversie).

 

Invers10n – Flamingo Land:

Invers10n in het Engelse pretpark Flamingo Land opende in 2022 en werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd oorspronkelijk gebouwd voor het Braziliaanse pretpark Hopi Hari. De rollercoaster track bleef er jaren liggen maar werd door financiële problemen nooit opgebouwd. In 2017 verhuisde deze naar het Maleisische pretpark Movie Animation Park Studios maar ook dit park bouwde de achtbaan nooit op. Vanaf 2022 maakt de 33 meter hoge achtbaan nu zijn rondjes in Flamingo Land aan een snelheid van 85 km/u. Tijdens een rit van 850 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en Heartline Roll (1 inversie).

 

#1: Smiler – Alton Towers (14 inversies)

In 2013, 11 jaar na de bouw van Colossus, verraste het Engelse pretpark Alton Towers met de bouw van de Smiler. Ze verpulverde het record van Thorpe Park want er werd een achtbaan gebouwd met maar liefst 14 inversies. De Smiler werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en koste 18 miljoen pond. De rollercoaster behaalt een snelheid van 85 km/u en is 30 meter hoog. Ondanks de opvallend kleine oppervlakte waarop de achtbaan gebouwd is, heeft de Smiler toch een lengte van 1170 meter. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Heartline Roll (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Reverse Sidewinder (1 inversie), Sidewinder (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Sea Serpent (2 inversies), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en Corkscrew (1 inversie). De Smiler is al 8 jaar lang de wereldrecordhouder.

 

De toekomst:

Met de opening van Invers10n in Flamingo Land kregen we na 8 jaar nog eens een nieuwe achtbaan in de top 10. Momenteel zijn er geen projecten bekendgemaakt die deze top 10 zouden kunnen beïnvloeden. De Smiler zal waarschijnlijk nog heel lang het wereldrecord in handen houden.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.