Top 10 meeste inversies op Inverted Coasters in de wereld

Een Inverted Coaster is een achtbaan waarbij de treintjes van de achtbaan onderaan de track hangen in plaats van erboven zoals bij de meeste achtbanen. Hierdoor hangen de benen van de bezoekers los en is het vrijheidsgevoel nog groter. Wij zochten uit wat de 10 Inverted Coasters in de wereld zijn met de meeste inversies en brachten ze samen in deze top 10.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terug vinden.

 

#12-3: Silver Bullet, Phaethon, Raptor, Alpengeist, Monster, Katun (6 inversies)

Er zijn 10 achtbanen die evenveel inversies hebben en samen de 3de plaats delen in deze lijst. We overlopen ze van jong naar oud.

 

Raptor – Cedar Point:

Raptor werd gebouwd in 1994 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De Inverted Coaster heeft volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversies) en een Corkscrew (1 inversies). Raptor behaalt een snelheid van 91,7 km/u en is 41,8 meter hoog. De achtbaan heeft een lengte van 1155,2 meter en was een investering van 11,5 miljoen dollar.

 

Silver Bullet – Knott’s Berry Farm:

Silver Bullet werd gebouwd in 2004 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm. Tijdens de rit van 952,5 meter gaan de bezoekers door volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Zero-G Roll (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De Inverted Coaster is 44,5 meter hoog en behaalt een snelheid van 88,5 km/u.

 

Alpengeist – Busch Gardens Williamsburg:

Alpengeist werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Williamsburg. De achtbaan heeft volgende 6 inversies: Immelmann (1 inversie), Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Zero-G Roll (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De Inverted Coaster behaalt een snelheid van 107,8 km/u en heeft een hoogte van 59,4 meter. De achtbaan heeft een lengte van 1166,8 meter waar ze krachten tot maximaal 3,7 G te verduren krijgen. Alpengeist heeft een capaciteit van 1820 bezoekers per uur en heeft 20 miljoen dollar gekost.

 

Afterburn – Carowinds:

Afterburn werd gebouwd in 1999 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark in Carowinds. De Inverted Coaster heeft een lengte van 901 meter waarop de bezoekers door volgende 6 inversies gaan: Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Batwing (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie).

              

Katun – Mirabilandia:

Katun werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. De Inverted Coaster heeft volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan behaalt een snelheid van 104 km/u en is 50 meter hoog. Tijdens de rit van 1200 meter krijgen de bezoekers krachten verwerkt tot 4 G.

 

Pyrenees – Parque Espana-Shima Spain Village:

Pyrenees werd gebouwd in 1997 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Japanse pretpark Parque Espana-Shima Spain Village. De Inverted Coaster heeft op het 1234 meter lange parcours volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan behaalt een snelheid van 100 km/u en is 45 meter hoog.

 

Phaethon – Gyeongju World:

Phaethon werd gebouwd in 2007 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Zuid-Koreaanse pretpark Gyeongju World. De Inverted Coaster van 1000 meter lang heeft volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan behaalt een snelheid van 90 km/u en is 45 meter hoog.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in het Franse pretpark Walygator Parc. De Inverted Coaster werd gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard en origineel geopend in 1996 in het voormalige Japanse pretpark Expoland onder de naam Orochi. De achtbaan is 1200 meter lang en bevat volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). Monster behaalt een snelheid van 90 km/u en heeft een hoogte van 40 meter.

 

Soaring Dragon & Dancing Phoenix – Nanchang Sunac Land:

Soaring Dragon & Dancing Phoenix werd gebouwd in 2016 door de Chinese fabrikant Beijing Shibaolai Amusement Equipment in het Chinese pretpark Nanchang Sunac Land in de provincie Jiangxi. De Inverted coaster heeft volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), In-Line Twist (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies). Opgelet: alleen wie tussen 130 centimeter en 185 centimeter groot is, mag een ritje maken in deze achtbaan.

 

Happy Angel – Harbin Sunac Land:

Happy Angel werd gebouwd in 2017 in Chinese pretpark Harbin Sunac Land in de provincie Heilongjiang. De achtbaan werd gebouwd door de Chinese fabrikant Golden Horse en is de eerste Inverted Coaster van Chinese makelij waarbij de wielen van de achtbaantrein aan de buitenkant van de track gemonteerd zijn, in plaats van aan de binnenkant. Deze techniek verhoogd het comfort van de inzittenden enorm. De Inverted coaster heeft volgende 6 inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), In-Line Twist (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies). De topsnelheid bedraagt 87 km/u.

 

#2-1: Montu – Busch Gardens Tampa & Banshee – Kings Island (7 inversies)

Montu in Busch Gardens Tampa en Banshee in Kings Island hebben beiden evenveel inversies en delen daarom samen de 1ste plaats in deze lijst.

 

Montu – Busch Gardens Tampa

Montu werd gebouwd in 1996 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa. De Inverted Coaster heeft volgende 7 inversies: Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Batwing (2 inversies), Loop (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan behaalt een snelheid van 96,6 km/u en is 45,7 meter hoog. Tijdens het parcours van 1244 meter krijgen de bezoekers krachten 3,8 G verwerkt.

 

Banshee – Kings Island:

Banshee werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De achtbaan van 1257 meter bevat volgende 7 inversies: Dive Loop (1 inversie), Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Pretzel Knot (2 inversies), Loop (1 inversie) en een In-Line Twist (1 inversie). De Inverted Coaster heeft een snelheid van 109,4 km/u en is 50,9 meter hoog. Banshee heeft een capaciteit van 1650 personen per uur en was een investering van 24 miljoen dollar.

 

 

Toekomst:

In 2014 werd Banshee gebouwd en evenaarde zo het toen 18 jaar oude inversierecord bij de Inverted Coasters. In 2016 kwam er met Soaring Dragon & Dancing Phoenix in Nanchang Sunac Land en in 2017 met Happy Angel in Harbin Sunac Land telkens een nieuwe achtbaan bij. Hiermee hebben we drie recente achtbanen, maar er staan ook heel wat oude achtbanen in de lijst. De helft van de achtbanen zijn al meer dan 15 jaar oud.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.