Top 10 meeste inversies op een achtbaan in België

Dit jaar wordt het Belgische inversierecord na 22 jaar nog eens geëvenaard. Daarom zochten wij uit wat de 10 achtbanen in België zijn waar je het meest bij overkop gaat en brachten ze samen in deze top 10.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Onderaan het artikel vind je een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies die in dit artikel te vinden zijn. Een volledige uitgebreid rollercoaster inversie overzicht vind je hier terug.

 

Omdat er in België momenteel slechts 8 rollercoasters zijn die overkop gaan, is deze top 10 een top 8 geworden.

 

#8: Psyké Underground – Walibi Belgium (1 inversie)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse fabrikant Schwarzkopf in Walibi Belgium. De achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en heeft 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers tijdens de rit tweemaal overkop gaan. De gelanceerde achtbaan bereikt een topsnelheid van 85,3 km/u en heeft een hoogte van 42 meter. Psyké Underground was 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa en 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa. De achtbaan bleef 27 jaar lang de snelste achtbaan van België en 34 jaar de hoogste achtbaan van België. Psyké Underground sloot eind 2008. Toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving van de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan, na nog een aantal andere vernieuwingen, heropend.

 

#7: Fury – Bobbejaanland (2 inversies)

Fury in Bobbejaanland werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan wordt door Bobbejaanland gepromoot met 4 inversies, maar achtbaankenners kunnen er slechts 2 waarnemen, het gaat om twee uitgestrekte Corkscrews. Fury bereikt een snelheid van 106,6 km/u en is in totaal 43 meter hoog. De rollercoaster heeft een lengte van 600 meter, maar doordat sommige stukken meerdere keren worden bereden wordt er een totale afstand van 830 meter afgelegd. Het unieke aan de achtbaan is dat de bezoekers zelf kunnen kiezen of ze het parcours voorwaarts of achterwaarts afleggen.

 

#6-4: Boomerang, Cobra & Anubis: The Ride (3 inversies)

Boomerang in Bellewaerde, Cobra in Walibi Belgium en Anubis The Ride in Plopsaland De Panne hebben elk evenveel inversies en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Boomerang – Bellewaerde & Cobra – Walibi Belgium:

Deze 2 achtbanen zijn identiek hetzelfde. Ik ga ze daarom maar eenmaal bespreken. De achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er tot nu toe wereldwijd 54 achtbanen gemaakt waarvan er 22 in de loop van hun bestaan verplaatst zijn naar een ander park. De achtbaan van 285 meter bevat 3 inversies, het gaat om een Cobra Roll (2 inversies) en een Looping (1 inversie). Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer overkop gaan. De achtbanen hebben een snelheid van 75,6 km/u en een hoogte van 35,5 meter. Tijdens de rit zijn er grote krachten tot maar liefst 5,2 G. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is onder andere te danken aan zijn hoog thrillgehalte terwijl de achtbanen toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag nemen. Boomerang werd gebouwd in 1984 in Bellewaerde en was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek. Cobra werd gebouwd in 2001 in Walibi Belgium.

 

Anubis The Ride – Plopsaland De Panne:

Anubis The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in Plopsaland De Panne. Tijdens de rit gaan de bezoekers 3 keer overkop via een Dive Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De gelanceerde achtbaan bereikt een topsnelheid van 90 km/u en is 34 meter hoog. Anubis The Ride is 600 meter lang en er kan een capaciteit van 700 personen per uur bereikt worden.

 

#3: Typhoon – Bobbejaanland (4 inversies)

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in Bobbejaanland. Tijdens de rit van 670 meter gaan de bezoekers viermaal overkop via een Looping (1 inversie), Double Heartline Roll (2 inversies) en een Heartline Roll (1 inversie). De achtbaan bereikt een topsnelheid van 80 km/u en is 25,7 meter hoog. Typhoon bevat een drop van 97°, wat meer dan verticaal is. Er worden krachten bereikt tot 5 G tijdens de rit.

 

#2-1: Vampire – Walibi Belgium & The Ride to Happiness – Plopsaland (5 inversies)

Vampire in Walibi Belgium en The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne hebben allebei evenveel inversies en delen daarom samen de 1ste plaats.

 

Vampire – Walibi Belgium:

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in Walibi Belgium. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop door volgende inversie: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies). De Inverted Coaster bereikt een topsnelheid van 80 km/u en is 33,3 meter hoog. Er is een capaciteit van 1040 personen per uur voorzien.

 

The Ride to Happiness by Tomorrowland – Plopsaland De Panne:

The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne werd gebouwd in 2021 door de Duitse fabrikant Mack Rides. De achtbaan is van het model Extreme Spinning Coaster wat wil zeggen dat de treintjes draaiende karretjes hebben en de rollercoaster zowel een lancering als inversies bevat. Op het parcours van 920 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop door volgende inversies: Heartline Roll (1 inversie), Banana Roll (1 inversie), Looping (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie) en een Step-Up Under Flip (1 inversie). De maximale snelheid van 90 km/u wordt bereikt door twee LSM lanceringen. De spinning coaster is 33 meter hoog en was een investering van 17,5 miljoen euro.

 

Toekomst:

Veel looping achtbanen kwamen er de laatste 20 jaar niet bij in België, maar in 2019 opende wel nog Fury in Bobbejaanland en dit jaar opent er The Ride to Happiness by Tomorrowland in Plopsaland De Panne, die het 22 jaar oude Belgische record zal evenaren.

Walibi Belgium is het meest vertegenwoordigd in deze top 8 met 3 noteringen, Plopsaland De Panne en Bobbejaanland volgen elk met 2 noteringen en Bellewaerde sluit af met 1 notering.

 

Verleden:

In het verleden bestonden er nog drie achtbanen in België die deze top 10 zouden gehaald hebben mochten ze nog bestaan hebben.

 

Tornado – Walibi Belgium (2 inversies):

Tornado in Walibi Belgium werd gebouwd in 1979 en stond tot en met 2002 in het pretpark. Het was de allereerste achtbaan ooit gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en het was de eerste rollercoaster van Europa die tweemaal overkop ging. Dit gebeurde via een Double Corkscrew. De achtbaan was 22,9 meter hoog en behaalde een snelheid van 64,4 km/u. Het parcours was 731,5 meter lang.

 

Wervelwind – Bobbejaanland (2 inversies):

Wervelwind in Bobbejaanland werd gebouwd in 1982 en stond in het pretpark tot 1999 waarna het als Tornado verhuisde naar het Mexicaanse pretpark Bosque Mágico. De rollercoaster werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en had 2 Corkscrews. Wervelwind behaalde een snelheid van 60 km/u en was 19,5 meter hoog. De rit wat 350 meter lang. Onderstaande video is van deze achtbaan op haar huidige locatie in Mexico.

 

Looping Star – Bobbejaanland (1 inversie):

Looping Star in Bobbejaanland werd gebouwd door Schwarzkopf in 1979 en stond tot en met 2003 in het pretpark. De achtbaan bevatte 1 inversie, een looping. De rollercoaster behaalde een snelheid van 77 km/u en was 24,5 meter hoog. Het parcours was 592 meter lang, de achtbaan had een capaciteit van 1700 personen per uur. Op de plaats van de Looping Star werd Typhoon gebouwd en de looping van Typhoon bevindt zich op dezelfde plaats als waar de looping van de Looping Star stond.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.