Top 10 meeste inversies indoor coasters ter wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind, wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke 10 overdekte achtbanen ter wereld de meeste inversies hebben en vatten ze samen in deze top 10.

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terugvinden.

Aangezien een aantal achtbanen gedeelde plaatsen hebben, is deze top 10 een beetje meer samengevat dan we normaal doen.

 

#13-7: Mindbender, Hyperspace Mountain, Rock ‘n’ Roller Coaster, Avengers Assemble, Predator, Supersonic Odyssey, Shark Attack (3 inversies)

Er zijn 7 achtbanen die overdekt zijn en 3 inversies hebben. Zij delen allemaal samen de zesde plaats in deze top 10. Hieronder vindt u het overzicht, we starten bij de oudste en gaan zo stilaan naar de jongste nieuwkomer.

 

Mindbender – Galaxyland Amusement Park:

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan behaald een snelheid van 96,6 km/u door middel van een 44,2 meter hoge bandenlift. Tijdens de rit van maar liefst 1279,6 meter gaan de bezoekers door 3 klassieke loopings en krijgen ze tot 5,2 G-krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark.

 

Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission – Disneyland Parijs:

Star Wars Hyperspace Mountain Rebel Missionwerd geopend in Disneyland Park, een pretpark van het Franse Disneyland Parijs resort. De achtbaan werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens de track van 1 kilometer lang die volledig in het donker afgelegd wordt gaan de bezoekers 3 keer overkop door de volgende inversies: Sidewinder (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een Tongue (1 inversie). Star Wars Hyperspace Mountain wordt door middel van een elektrische lier gelanceerd tot een snelheid van 70,8 km/u en bereikt daarmee een hoogte van 32 meter.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Disney’s Hollywood Studios, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De achtbaan werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 3 inversies: Sea Serpent (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie). Rock ‘n’ Roller Coaster wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan van 24,4 meter hoog en 1037,2 meter lang is indoor gebouwd en de rit wordt volledig in het donker afgelegd.

 

Avengers Assemble: Flight Force – Disneyland Parijs:

Avengers Assemble: Flight Force werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Parijs resort. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 3 inversies: Sea Serpent (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie). Avengers Assemble: Flight Force wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan van 24,4 meter hoog en 1037,2 meter lang is indoor gebouwd en de rit wordt volledig in het donker afgelegd. Avengers Assemble: Flight Force ging lange tijd door het leven als de Rock ‘n’ Roller Coaster.

 

Supersonic Odyssey – Berjaya Times Square Theme Park:

Supersonic Odyssey werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Maleisische pretpark Berjaya Times Square Theme Park. De rit start meteen met een Heartline Roll nog voor de trein op de bandenlift is gekomen. Het parcours is in totaal 800 meter lang en bevat ook nog een Looping en Corkscrew, goed voor een totaal van 3 inversies. De achtbaan heeft een hoogte van 38 meter en behaald een snelheid van 70 km/u. Supersonic Odyssey is gelegen in een overdekte hal waar ook de rest van het pretpark te vinden is.

 

Predator – IMG Worlds of Adventure:

Predator werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het pretpark IMG Worlds of Adventure gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. De achtbaan heeft volgende 3 inversies: Loop (1 inversie), Cutback (1 inversie) en een Heartline Roll (1 inversie). Predator start zijn rit met een verticale lift hill met een hoogte van 22 meter. Hierna volgt de first drop van 97° aan een snelheid van 70 km/u. Op het parcours van 361 meter moeten de bezoekers krachten verwerken tot 4,5 G. Het pretpark is volledig indoor gebouwd en in de grote hal staat eveneens deze achtbaan.

 

Shark Attack – Hotgo Spring Paradise:

Shark Attack werd gebouwd in 2017 door de Chinese achtbaanbouwer Beijing Shibaolai Amusement Equipment in het Chinese pretpark Hotgo Spring Paradise. De achtbaanbaan is een namaakversie van de Boomerang Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Shark Attack is de grootste achtbaan van het indoor pretpark en behaald tijdens de rit een snelheid van 80 km/u. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 3 inversies: Cobra Roll (2 inversies) en een Loop (1 inversie). Deze 3 inversies worden zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen waardoor de bezoekers in totaal 3 keer overkop gaan.

 

#6-2: Canyon Blaster, Flight of Fear, Shred The Sewers & Flight of Fear (4 inversies)

Canyon Blaster in Adventuredome, Sandy’s Blasting Bronco in Nickelodeon Universe Theme Park, Shred The Sewers in Dream Island, Flight of Fear in Kings Island en Flight of Fear in Kings Dominion hebben allemaal 4 inversies en delen daarom samen de 2de plaats in deze top 10.

 

Canyon Blaster – Adventuredome:

Canyon Blaster is gebouwd in 1993 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics in het Amerikaanse pretpark Adventuredome. De achtbaan is 738,5 meter lang en heeft volgende 4 inversies: Loop (1 inversie), Loop (1 inversie) en een Double Corkscrew (2 inversies). Canyon Blaster wordt via een kabellift omhooggetrokken tot een hoogte van 28,7 meter en heeft een snelheid van 66 km/u. De achtbaan is gelegen in een overdekte hal samen met de rest van het pretpark waar ook nog een andere achtbaan staat die eveneens in deze lijst terugkomt.

 

Flight of Fear – Kings Island:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De rollercoaster heeft volgende 4 inversies: Cobra Roll (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de rit met een track van 824,5 meter krijgen de bezoekers tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

Flight of Fear – Kings Dominion:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. De rollercoaster heeft volgende 4 inversies: Cobra Roll (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de rit met een track van 824,5 meter krijgen de bezoekers tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

Sandy’s Blasting Bronco – Nickelodeon Universe Theme Park:

Sandy’s Blasting Bronco werd gebouwd in 2020 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het gloednieuwe Amerikaanse indoorpretpark Nickelodeon Universe Theme Park. De achtbaan heeft 4 inversies: een Immelmann (1 inversie), Immelmann (1 inversie) en een Roll Over (2 inversies). De snelheid bedraagt 77 km/u terwijl het hoogste punt ligt op 26 meter. Het parcours is 490 meter lang.

 

Shred The Sewers – Dream Island:

Shred The Sewers in het nieuwe Russische indoorpretpark Dream Island werd gebouwd door Intamin Amusement Rides in 2020. De achtbaan heeft 4 inversies: een Loop (1 inversie), een Inclined Dive Loop (1 inversie), een Corkscrew (1 inversie) en een Heartline Roll (1 inversie). Shred The Sewers is 24 meter hoog en bereikt door middel van een lancering een snelheid van 80 km/u.

 

#1: TMNT Shellraiser – Nickelodeon Universe Theme Park (7 inversies)

TMNT Shellraiser werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het gloednieuwe Amerikaanse indoorpretpark Nickelodeon Universe Theme Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 100 km/u en is 43 meter hoog. TMNT Shellraiser is 1000 meter lang en bevat een spectaculaire drop van 121,5°. In totaal heeft de achtbaan 7 inversies: Heartline Roll (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Banana Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie), Dive Loop (1 inversie) en een Immelmann (1 inversie). Hiermee is TMNT Shellraiser zowel de achtbaan met de steilste drop van alle rollercoasters in de wereld, alsook de indoor rollercoaster met de meeste inversies.

 

Toekomst:

In 2016 opende Predator in IMG Worlds of Adventure gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. In 2017 opende zowel Star Ripper in het Chinese pretpark Star Fantasy Port en Shark Attack in het andere Chinese pretpark Hotgo Spring Paradise. Maar ook in 2019 kwam er een nieuwe achtbaan bij in deze top 10 met de komst van TMNT Shellraiser gelegen in het Nickelodeon Universe Theme Park die het wereldrecord na 26 jaar verbrak, of beter gezegd, verpulverd! Het record steeg van 4 naar 7 inversies! In 2020 kwam er alweer 2 nieuwe achtbanen in de top 10 met Sandy’s Blasting Bronco die eveneens in Nickelodeon Universe Theme Park gelegen is en Shred The Sewers in Dream Island.

Maar ook voor de nabije toekomst is er een nieuwigheid gepland. Het gaat om Turbo Turtle Power in Nickelodeon Universe gelegen in de Chinese provincie Chongqing die in 2023 moet openen. De achtbaan is gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en zal maar liefst 8 inversies krijgen, hiermee zal het wereldrecord opnieuw verbroken worden. De totale hoogte wordt 43,5 meter terwijl de maximumsnelheid 100 km/u zal bedragen. De achtbaan wordt in totaal 1052 meter lang.

 

Verleden:

Sky Plaza Comet – Sky Plaza (4 inversies)

Sky Plaza Comet in het Zuid-Koreaanse pretpark Sky Plaza werd gebouwd in 1996 en sloot alweer de deuren in 1999. Het was de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die daar haar enige pijplijn coaster bouwde. De rollercoaster was amper 6,1 meter hoog maar wel 349,9 meter lang. Op dit compacte parcours gingen de bezoekers 4 keer overkop via een Heartline Roll (1 inversie), Diving Turn (1 inversie), Diving Turn (1 inversie) en een Heartline Roll (1 inversie). In onderstaande video zie je de achtbaan toen die van 2000 tot en met 2005 in werking was als outdoor coaster in het Koeweitse pretpark Al-Sha’ab Leisure Park. De achtbaan bleef er nog tot 2017 staan, maar al die tijd buiten werking vooraleer deze werd afgebroken.

 

Star Ripper – Star Fantasy Port (3 inversies):

Star Ripper werd geopend in 2017 in het Chinese pretpark Star Fantasy Port. Tijden de rit van 550 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop en er is 1 lange tunnel, de inversies zijn als volgt: Loop (1 inversie), Loop (1 inversie), Corkscrew (1 inversie). De achtbaan heeft een snelheid van 72 km/u en een hoogte van 30 meter. Star Ripper is gelegen in een indoor pretpark.

 

Large 3 Ring Coaster – Godsheep Amusement Park (3 inversies):

In 1986 werd een Large 3 Ring Coaster geopend in het Chinese pretpark Godsheep Amusement Park door de Chinese fabrikant Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing. De achtbaan had een track van 500 meter en bevatte 3 inversies met een Loop (1 inversie) en een Double Corkscrew (2 inversies). De rollercoaster werd afgebroken in 2004.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.