Top 10 meest voorkomende inversies

Inversies, het moment dat je overkop gaat in een achtbaan, is voor veel mensen het spannendste moment tijdens een achtbaanritje. Ze komen in alle maten en vormen voor, maar welke worden nu het meeste gebouwd? Vandaag zoeken we uit welke inversies in de wereld het meeste voorkomen.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over alle mogelijke inversies die er bestaan, kan je hier terugvinden.

 

#10: Roll Over (52)

Roll Over is een element die bestaat uit 2 inversies en 52 keer voorkomt wereldwijd. Het is een Immelmann die rechtstreeks overgaat in een Dive Loop. De twee elementen zijn zo geplaatst dat ze 180 graden gedraaid zijn ten opzichte van elkaar en dat de trein het element verlaat in dezelfde richting dan waar hij de inversie in ging. Een paar voorbeelden zijn de eerste twee inversies van Vampire (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van MP-Xpress (Movie Park Germany). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was Condor in het Nederlandse pretpark Walibi Holland in 1994 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Nopuko Air Coaster in het Amerikaanse pretpark Lost Island Theme Park in 2022.

 

#9: Immelmann (64)

Immelmann is een element die bestaat uit 1 inversie en 64 keer voorkomt wereldwijd. Het is een halve looping gevolgd door een twist en bocht waardoor de achtbaantrack de tegenovergestelde kant uit gaat dan van waar die begon. Een voorbeeld hiervan is de 2de inversie van Anubis (Plopsaland De Panne) en de eerste inversie van Baron 1898 (Efteling). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was Montu in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa in 1996 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Dr. Diabolical’s Cliffhanger in het Amerikaanse pretpark Six Flags Fiesta Texas in 2022.

 

#8: Dive Loop (65)

Dive Loop is een element die bestaat uit 1 inversie en 65 keer voorkomt wereldwijd. Het is een halve Corkscrew gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan is de eerste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de laatste inversie van Gold Rush (Attractiepark Slagharen). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was Ultra Twister in het Japanse pretpark World Food Festival in 1988 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Wonder Woman Flight of Courage in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain in 2022.

 

#7: Zero-G Roll (115)

Zero-G Roll is een element die bestaat uit 1 inversie en 115 keer voorkomt wereldwijd. Het is een inversie gelijkend op een Heartline Roll. De inversie is zo gemaakt dat de inzittende 0 G voelt (gewichtloosheid) wanneer die overkop gaat. Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Baron 1898 (Efteling) en de laatste inversie van Lost Gravity (Walibi Holland). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was Batman The Ride in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America in 1992 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Wonder Woman Flight of Courage in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain in 2022.

 

#6: Sidewinder (122)

Sidewinder is een element die bestaat uit 1 inversie en 122 keer voorkomt wereldwijd. Het is een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew. Een voorbeeld hiervan is de 3de inversie van Vampire (Walibi Belgium) en de 3de inversie van Condor (Walibi Holland). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was The Dragon in het Chinese pretpark Ocean Park in 1984 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Crouching Tiger Hidden Dragon in het Chinese pretpark Yanji Dinosaur Kingdom in 2022.

 

#5: Heartline Roll (148)

Er zijn 4 verschillende versies van de klassieke Heartline Roll. De gewone Heartline Roll bestaat uit 1 inversie en komt 92 keer voor, de Double Heartline Roll bestaat uit 2 inversies en komt 2 keer voor, de Triple Heartline Roll bestaat uit 3 inversies en komt 4 keer voor en de Quad Heartline Roll bestaat uit 4 inversies en komt 10 keer voor. Het is gelijkaardig als een Corkscrew maar de as van de draaibeweging ligt nu bij het hart van de inzittende. Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de laatste inversie van Falcon (Duinrell). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was Ultra Twister in het Japanse pretpark Tokyo Dome City in 1985 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Sik in het Britse pretpark Flamingo Land in 2022.

 

#4: Cobra Roll (205)

Cobra Roll is een element die bestaat uit 2 inversies en 205 keer voorkomt wereldwijd. Het is de populairste dubbele inversie ter wereld. Het zijn 2 inversies na elkaar, de eerste inversie start met een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew, onmiddellijk daarna volgt een halve Corkscrew in omgekeerde richting, gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Cobra (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van de Speed of Sound (Walibi Holland). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was de Boomerang in het Belgische pretpark Bellewaerde Park in 1984 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Sik in het Britse pretpark Flamingo Land in 2022.

 

#3: In-Line Twist (264)

Er zijn 2 verschillende versies van de klassieke In-Line Twist. De gewone In-Line Twist bestaat uit 1 inversie en komt 114 keer voor en de Double In-Line Twist bestaat uit 2 inversies en komt 75 keer voor. Het is gelijkaardig als een Heartline Roll, alleen ligt de draai as niet rond het hart van de inzittende, maar draait de trein rond de track heen, hierdoor krijg je het gevoel uit de trein gesmeten te worden. Een voorbeeld is de laatste inversie van Blue Fire (Europa-Park) en de laatste inversie van Galactica (Alton Towers). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was de Condor in het Nederlandse pretpark Walibi Holland in 1994 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Defiance in het Amerikaanse pretpark Glenwood Caverns Adventure Park in 2022.

 

#2: Corkscrew (784)

Er zijn 3 verschillende versies van de klassieke Corkscrew. De gewone Corkscrew bestaat uit 1 inversie en komt 208 keer voor, de Double Corkscrew bestaat uit 2 inversies en komt 267 keer voor en de Triple Corkscrew bestaat uit 3 inversies en komt 14 keer voor. Het is een klassieke kurkentrekker. Een voorbeeld is de laatste inversie van Tornado in Avonturenpark Hellendoorn en de laatste inversie van Xpress Platform 13 (Walibi Holland). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was de Corkscrew in het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm in 1975 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was de looping coaster in het Chinese pretpark Yanji Dinosaur Kingdom in 2022.

 

#1: Looping (994)

De looping bestaat uit 1 inversie en komt 994 keer voor wereldwijd. Dit is een klassieke looping zoals we die het beste kennen. Een voorbeeld is de eerste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de eerste twee inversies van de Python (Efteling). De eerste achtbaan die werd uitgerust met dit element was Centrifugal Railway in het Britse pretpark Hull Zoological Gardensin in 1842 en de laatste achtbaan die geopend werd met dit element was Venus GP in het Japanse pretpark Himeji Central Park in 2022.

 

 

Nawoord:

Opvallend is dat in 1842 de eerste achtbaan met een inversie gebouwd werd. Dit was de houten achtbaan Centrifugal Railway in het Britse pretpark Hull Zoological Gardensin. Het was een shuttle coaster wat wil zeggen dat de bezoekers 2 maal door de inversie gingen, een maal voorwaarts en een maal achterwaarts. De achtbaan zou slechts 2 weken geopereerd hebben in september van dat jaar. Dit is niet zo bijzonder dat de achtbaan maar een kort leven geschonken was aangezien er toen nog geen veilige loopings bestonden. Dat werd pas 130 jaar later uitgevonden.

Nog opvallend is dat het 133 jaar duurde vooraleer een nieuwe inversie uitgevonden werd naast de looping, dit was dan de kurkentrekker. Het is ook bijzonder dat er eerst een achtbaan gebouwd werd met een dubbele kurkentrekker vooraleer een achtbaan gebouwd werd met een enkele kurkentrekker. Van de dubbele kurkentrekkers bestaan er ook meer dan enkele kurkentrekkers.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 5.000 pretparken en meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.