Top 10 langste Inverted Coasters in Europa

Hangende achtbanen, je hangt met je voeten los, onder de track. Het maakt een achtbaanritje toch altijd net iets spannender. Daarom besloten we om uit te zoeken wat de langste Inverted Coasters van Europa zijn en goten ze samen in deze top 10. Hoeveel heb je er al van gedaan?

 

#11-10: Blue Tornado – Gardaland & Jaguar – Isla Mágica (765 m)

Blue Tornado in Gardaland en Jaguar in Isla Mágica zijn even lang en delen daarom de 10de plaats in deze top 10.

 

Jaguar – Isla Mágica:

Jaguar werd gebouwd in 1997 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Spaanse pretpark Isla Mágica. Het is een rollercoaster van het model SLC (Suspended Looping Coaster) zoals we deze kennen van Vampire in Walibi Belgium en Condor in Walibi Holland, maar dan met een extra helix op het einde en een derde trein. De achtbaan is hiermee net is langer dan het standaard model en heeft zo een lengte van 765 meter lang en een rit duur van 1 minuut en 42 seconden. Tijdens de rit wordt er een snelheid bereikt van 80 km/u en de achtbaan is 33,3 meter hoog. Er zijn eveneens 5 inversies.

 

Blue Tornado – Gardaland:

Blue Tornado werd gebouwd in 1998 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Italiaanse pretpark Gardaland. Het is een rollercoaster van het model SLC (Suspended Looping Coaster), maar dan met een extra helix op het einde en een derde trein. De achtbaan is hiermee net is langer dan het standaard model en heeft zo een lengte van 765 meter lang en een rit duur van 1 minuut en 42 seconden. Tijdens de rit wordt er een snelheid bereikt van 80 km/u en de achtbaan is 33,3 meter hoog. Er zijn eveneens 5 inversies.

 

#9: Black Mamba – Phantasialand (768 m)

Black Mamba werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Phantasialand. De achtbaan heeft een lengte van 768 meter en tijdens de rit gaan de bezoekers 4 keer overkop. Verder wordt er een snelheid bereikt van 80 km/u op het 26 meter hoge parcours.

 

#8-7: Hals-über-Kopf – Tripsdrill & Tornado – Parque de Atracciones de Madrid (800 m)

Hals-über-Kopf in Erlebnispark Tripsdrill en Tornado in Parque de Atracciones de Madrid zijn even lang en delen daarom samen de 7de plaats.

 

Tornado – Parque de Atracciones de Madrid:

Tornado in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Madrid werd gebouwd in 1999 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan is 800 meter lang en een ritje duurt 2 minuten. Het parcours heeft een hoogte van 29,9 meter en daarop wordt een snelheid bereikt van 80 km/u. Tijdens het parcours zijn er krachten tot 4 G te voelen en gaan de inzittenden door 3 inversies.

 

Hals-über-Kopf – Erlebnispark Tripsdrill:

Hals-über-Kopf in het Duitse pretpark Erlebnispark Tripsdrill werd gebouwd in 2020 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het is de eerste achtbaan van het model Suspended Thrill Coaster (STC) die gebouwd werd door de fabrikant, hiermee wordt de volledige kaart van de familiale thrill getrokken. Hals-über-Kopf heeft een lengte van 800 meter en tijdens de rit gaan de inzittenden 3 keer overkop. Er wordt een snelheid van 80 km/u bereikt op het parcours dat 30 meter hoog is.

 

#6: Batman: Arkham Asylum – Parque Warner Madrid (823 m)

Batman: Arkham Asylum in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De achtbaan heeft een lengte van 823 meter en een ritje duurt 1 minuut en 15 seconden. Op het parcours worden er 5 inversies doorlopen en voelen de bezoekers krachten tot 4,9 G. Batman heeft een snelheid van 80 km/u en is 32 meter hoog. Van dit model werden 12 exemplaren gemaakt, maar dit is de enige die zich in Europa bevindt.

 

#5: DrageKongen – Djurs Sommerland (825 m)

DrageKongen werd gebouwd in 2017 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides in het Deense pretpark Djurs Sommerland. De achtbaan werd aangekondigd als de grootste Family Inverted Coaster en is de enige achtbaan in dit lijstje die dan ook niet overkop gaat. DrageKongen is 825 meter lang en tijdens de rit van 2 minuten zijn er krachten tot 4 G te voelen. De achtbaan bereikt een snelheid van 85 km/u en is 30 meter hoog.

 

#4: Odyssey – Fantasy Island (891,2 m)

Odyssey werd gebouwd in 2002 door Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan is van het gekende model SLC maar met een volledig custom lay-out op maat gemaakt voor het park en loopt volledig boven het park uit. Tijdens de rit van 891,2 meter die 2 minuten en 52 seconden duurt, gaan de bezoekers 5 keer overkop. Odyssey bereikt een snelheid van 99,8 km/u en is 50,9 meter hoog. Er worden ook krachten bereikt tot 4,8 G.

 

#3: OzIris – Parc Astérix (1000 m)

OzIris werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Franse pretpark Parc Astérix. OzIris heeft een lengte van 1000 meter en tijdens de rit gaan de inzittenden 5 keer overkop. De achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u en is 40 meter hoog.

 

#2-1: Katun – Mirabilandia & Monster – Walygator Parc (1200 m)

Katun in Mirabilandia en Monster in Walygator Parc zijn even lang en delen daarom samen de 1ste plaats.

 

Katun – Mirabilandia:

Katun werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. De achtbaan is 1200 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 28 seconden. Katun bereikt een snelheid van 104 km/u en is 50 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 6 keer over kop en zijn er krachten tot 4 G te voelen.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in het Franse pretpark Walygator Parc. De achtbaan werd gebouwd in 1996 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het voormalige Japanse pretpark Expoland waar het haar rondjes maakte tot 2007 onder de naam Orochi. Monster is 1200 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 22 seconden. De achtbaan bereikt een snelheid van 90 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit zijn er krachten tot 4 G te voelen en gaan de inzittenden 6 keer overkop.

 

 

Nawoord:

Deze lijst wordt volledig gedomineerd door 3 fabrikanten. Het gaat om de Nederlandse fabrikant Vekoma en de Zwitserse fabrikanten Bolliger & Mabillard (B&M) en Intamin Amusement Rides. B&M bouwde 5 achtbanen in deze top 10 met hun Inverted Coaster model. Vekoma bouwde 4 rollercoasters in deze top 10 met hun modellen SLC (Suspended Looping Coaster) en STC (Suspended Thrill Coaster). Intamin bouwde de overige 2 achtbanen met hun SLC (Suspended Looping Coaster) en SFC modellen (Suspended Family Coaster).

De meest recente achtbanen zijn Hals-über-Kopf in Erlebnispark Tripsdrill die opende in 2020 en DrageKongen in Djurs Sommerland die opende in 2017. De laatste keer dat de top 3 wijzigde was van 2012 met de opening van OzIris in Parc Astérix.

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.