Top 10 langste indoor coasters ter wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind, wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke de 10 langste overdekte achtbanen ter wereld zijn en vatten ze samen in deze top 10.

 

#10: Space Mountain – Walt Disney World (974,1 m)

Space Mountain is een duellerende achtbaan die gebouwd werd in 1975 door Walter Elias Disney in Magic Kingdom, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De duellerende achtbaan heeft twee achtbaantracks: Alpha is de linkerhelft van Space Mountain en Omega is de rechterhelft. Omega heeft een tracklengte van 971,1 meter, Alpha heeft een tracklengte van 974,1 meter. De rit duurt van 2 minuten en 35 seconden is bij beide achtbanen hetzelfde. Space Mountain is 27,4 meter hoog en behaalt een snelheid van 43,5 km/u. Het parcours loopt volledig in het donker.

 

#9-8: Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World & Avengers Assemble – Disneyland Paris (1037,2 m)

Rock ‘n’ Roller Coaster in Walt Disney World en Avengers Assemble: Flight Force in Disneyland Paris zijn identiek en hebben daarom dezelfde lengte. Ze delen samen de 8ste plaats in deze lijst.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Disney’s Hollywood Studios, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De achtbaan werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Rock ‘n’ Roller Coaster heeft een lengte van 1037,2 meter en wordt volledig in het donker afgelegd, het ritje duurt 1 minuut en 22 seconden. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. Rock ‘n’ Roller Coaster heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies.

 

Avengers Assemble: Flight Force – Disneyland Paris:

Avengers Assemble: Flight Force werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Paris resort. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Avengers Assemble: Flight Force heeft een lengte van 1037,2 meter en wordt volledig in het donker afgelegd. Het ritje duurt 1 minuut en 10 seconden. De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM)-lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. Avengers Assemble: Flight Force heeft een hoogte van 24,4 meter en heeft 3 inversies en ging vroeger door het leven als de Rock ‘n’ Roller Coaster.

 

#7: TMNT Shellraiser – Nickelodeon Universe Theme Park (1000 m)

TMNT Shellraiser werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides in het gloednieuwe Amerikaanse indoorpretpark Nickelodeon Universe Theme Park. De achtbaan is 1000 meter lang en bevat 7 inversies. TMNT Shellraiser behaalt een snelheid van 100 km/u en is 43 meter hoog. De rollercoaster is te herkennen aan zijn spectaculaire drop van 121,5°. Hiermee is TMNT Shellraiser zowel de achtbaan met de steilste drop van alle rollercoasters in de wereld, alsook de indoor rollercoaster met de meeste inversies.

 

#6: Space Mountain – Tokyo Disney (1051,6 m)

Space Mountain werd ontworpen door Walter Elias Disney en werd geopend in 1983 in Tokyo Disneyland, een pretpark van het Japanse Tokyo Disney resort. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1051,6 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 40 seconden verloopt volledig in het donker.

 

#5: Space Mountain – Disneyland Anaheim (1054,3)

Space Mountain werd gebouwd door WDI in 1977 in Disneyland, een pretpark van het Amerikaanse Disney Anaheim resort. De achtbaan is 1054,3 meter lang en behaalt een snelheid van 51,5 km/u. De achtbaan is volledig indoor gelegen en de treinen zijn voorzien van een muziekinstallatie.

 

#4: Hyperspace Mountain – Hong Kong Disneyland (1150 m)

Hyperspace Mountain werd gebouwd in 2005 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en werd geopend in Hong Kong Disneyland. De achtbaan heeft een hoogte van 30,5 meter en is 1150 meter lang. De achtbaanrit van 2 minuten en 30 seconden verloopt volledig in het donker.

 

#3: Crazy Bats – Phantasialand (1174 m)

Crazy Bats (voordien beter bekend als Temple of the Night Hawk) werd gebouwd in 1988 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Duitse pretpark Phantasialand. De achtbaan is 1174 meter lang en heeft 3 lifthills. Een ritje op de achtbaan duurt maar liefst 4 minuten en dit gebeurt volledig in het donker. De maximale snelheid van Crazy Bats is 46,5 km/u en de achtbaan heeft een maximale hoogte van 11,7 meter. Er kan een capaciteit van 1800 personen per uur bereikt worden. Crazy Bats is de langste achtbaan ter wereld waarbij de rit in volledige duisternis verloopt.

 

#2: Mindbender – Galaxyland Amusement Park (1279,6 m)

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan is maar liefst 1279,6 meter lang en een ritje duurt dan ook 4 minuten. Mindbender bereikt een hoogte van 44,2 meter door middel van een bandenlift en behaalt tijdens de afdaling een snelheid van 96,6 km/u. Tijdens de rit gaan de bezoekers door 3 loopings en krijgen ze tot 5,2 G-krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark. De achtbaan was maar liefst 37 jaar de langste indoorachtbaan ter wereld.

 

#1: Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind – Walt Disney World – Epcot (1700 m)

Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind werd geopend in Epcot, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. Het is de eerste achtbaan van het park en met een lengte van maar liefst 1700 meter verpulverd de rollercoaster meteen het indoorwereld record voor langste achtbaan dat al 37 jaar lang op naam stond Mindbender. Guardians of the Galaxy werd gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en bevat heel wat speciale elementen. Zo bevat het parcours 2 gelanceerde liftheuvels en is er ook 1 normale lancering. Er werden 2 darkride secties voorzien en de draaide karretjes van de trein zijn uitgerust met een muziekinstallatie. Ook bevat de achtbaan een dubbel station om de capaciteit te verhogen.

 

Toekomst:

In 2019 kwam er door de opening van Nickelodeon Universe Theme Park met TMNT Shellraiser een grote nieuwe indoorachtbaan bij in de top 10. In 2022 werd het 37 jaar oude wereldrecord van langste indoorachtbaan verbroken door de opening van Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind in Walt Disney World.

In 2023 komt er opnieuw een nieuwe achtbaan in de lijst. Het gaat om Turbo Turtle Power in het gloednieuwe Nickelodeon Universe in de Chinese provincie Chongqing. De achtbaan heeft een lengte van 1052 meter en zal een snelheid gaan behalen van 100 km/u. In totaal wordt deze 43,5 meter hoog en zal 8 inversies bevatten.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 11.000 achtbanen wereldwijd.