Top 10 Langste Alpine Coasters ter wereld

Een alpine coaster is een kruising tussen een klassieke achtbaan en een klassieke rodelbaan (SoRo = zomerrodelbaan). Bij een rodelbaan kunnen bezoekers plaatsnemen in een bakje voor maximaal 2 personen die vervolgens in een goot van een berg naar beneden glijd. Om niet uit die goot te vliegen, kunnen de inzittende zelf afremmen indien ze dit nodig achten. De interactiviteit is dus een pak groter dan bij een achtbaan.

Een alpine coaster heeft het zelfde concept als een klassieke rodelbaan, alleen zitten de karretjes nu op een rail, waardoor het karretje nooit van de rails kan vliegen. Het grote voordeel van de alpine coasters is dat deze meestal een pak langer zijn dan gewone achtbanen waardoor je nu een aantal minuten op de attractie zit, in plaats van een aantal seconden.

Je hebt ook alpine coaster met 1 rail in plaats van de normale structuur, deze variant van de alpine coaster wordt een braso genoemd. Ook dit is een kruising tussen een achtbaan en een rodelbaan. Een volledig overzicht met meer informatie van alle soorten rodelbanen vind je hier terug.

Of een alpine coaster en de braso nu tot de groep van de achtbanen gerekend mag worden of niet, daar bestaat grote discussie over. Wat wel vast staat is dat het super leuk is om een alpine coaster en braso te doen. Wat is er nu leuker dan laag tegen de grond aan een hoge snelheid van een berg te razen? En wat is er nu leuker dan dit minutenlang te doen? Daarom stellen we een lijstje op van de 10 langste alpine coasters ter wereld (zowel van het klassieke type als het type van de braso). De top 10 kunt u hieronder terugvinden.

 

 

#10: Fun Bob – Monte Agudo (2613 m)

Fun Bob is gelegen in de Italiaanse regio Veneto op de berg Monte Agudo. De braso rodelbaan werd gebouwd door de Oostenrijkse bouwer Brandauer in 2005. Fun Bob heeft slechts 1 rail waarop het karretje is bevestigd. De afdaling is 2613 meter lang. Alvast onze excuses voor de slechte kwaliteit, maar een betere opname van Fun Bob konden we helaas niet vinden.

 

#9: Hasenhorn Coaster – Hasenhorn Rodelbahn (2700 m)

Hasenhorn Coaster is gelegen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en wordt uitgebaat door Hasenhorn Rodelbahn. De alpine coaster werd gebouwd door de Duitse fabrikant Wiegand in 2004. Hasenhorn Coaster heeft een lengte van 2700 meter en de afdaling duurt 4 minuten tegen volle snelheid. De alpine coaster maakt van een speciaal liftsysteem gebruik. Bezoekers moeten via een zetellift naar boven.

 

#8: Alpsee Coaster – Alpsee Bergwelt (2700 m)

Alpsee Coaster is gelegen in de Duitse deelstaat Beieren op de Alpsee Bergwelt. De alpine coaster gebouwd door Wiegand werd geopend in 2006. Alpsee Coaster heeft een afdaling van 2700 meter en een ritje duurt 5 minuten. Tijdens deze snelle rit tot maximaal 40 km/u passeer je 68 golven, 23 bochten, 7 sprongen en 4 bruggen. Ook deze alpine coaster gebruikt een aparte takellift voor de bakjes. Bezoekers worden met een zetellift naar het hoogste punt gebracht.

 

#7: Osttirodler – Lienzer Bergbahnen (2800 m)

Osttirodler is gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en wordt uitgebaat door Lienzer Bergbahnen. De alpine coaster werd gebouwd door de Duitse bouwer Wiegand in 2010. Osttirodler is 2800 meter lang (volledige afdaling) en een ritje duurt 4,5 minuten. De afdaling kan u bekijken in onderstaande video vanaf 0:20.

 

#6: Sommerrodelbahn – Serlesbahnen Mieders (2800 m)

Sommerrodelbahn is gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en wordt uitgebaat door Serlesbahnen Mieders. De braso rodelbaan werd gebouwd door de Oostenrijkse bouwer Brandauer in 2004 en heeft 1 rail waar het karretje zich op bevind. Sommerrodelbahn heeft een zeer snelle afdaling, de track van maar liefst 2800 meter kan je afleggen in minder dan 4 minuten indien je nooit de rem gebruikt. Dit is de langste alpine coaster van het type braso die er bestaat. De spectaculaire afdaling kan je bekijken in onderstaande video.

 

#5: Alpine-Coaster – Golm (2920 m)

Alpine-Coaster is gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg nabij het skigebied Golm. De alpine coaster werd gebouwd door het Duitse Wiegand in 2008. Deze spectaculaire alpine coaster bevat een 360° bocht en veertien 180° bochten. Daarnaast raas je met een snelheid tot 42 km/u over maar liefst 44 jumps. Alpine-Coaster heeft een lengte van 2920 meter waardoor je ongeveer 4,5 minuten van de afdaling kan genieten.

 

#4: Mamutí Horská Dráha – Dolní Morava Relax & Sport Resort (3010 m)

Mamutí Horská Dráha ligt in het Tsjechische Dolní Morava Relax & Sport Resort. De alpine coaster werd gebouwd in 2019 door de Duitse fabrikant Wiegand. Mamutí Horská Dráha is maar liefst 3010 meter lang en overbrugt een hoogteverschil van 362 meter. Tijdens de rit, die net iets meer dan 4 minuten duurt, worden bezoekers meegenomen langs een gevarieerd landschap met onder andere een bosrijk gebied, een open vlakte en een grote vallei. Mamutí Horská Dráha betekent zoveel als Mammoet rollercoaster en is de langste rodelbaan van Tsjechië.

 

#3: Rodelbahn – Rodelbahn Pradaschier (3060 m)

Rodelbahn is gelegen in het Zwitserse kanton Graubünden en wordt uitgebaat door Rodelbahn Pradaschier. De alpine coaster werd gebouwd door het Duitse Wiegand in 1999. Rodelbahn is 3060 meter lang en was daarmee de eerste rodelbaan die de duizelingwekkende grens van de 3 kilometer overschreed! Tijdens de afdaling van 4 minuten rijd je voorbij heel wat diertjes.

 

#2: Alpine Coaster – Imster Bergbahnen (3525 m)

Alpine Coaster is gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en wordt uitgebaat door Imster Bergbahnen. De alpine coaster werd gebouwd door Wiegand in 2003 nabij Imst. Alpine Coaster was bij opening de langste alpine coaster ter wereld, maar verloor het record 4 jaar later aan Tobotronc. Desondanks wordt deze alpine coaster nog steeds gepromoot als wereld langste. De afdaling van de alpine coaster is 3525 meter lang en het hoogste punt ligt op 1500 meter hoogte. Imster Bergbahnen geeft aan dat de afdaling ongeveer 9 minuten duurt, maar de echte snelheidsduivels weten de afdaling te voltooien in 5 minuten door geen enkele keer te remmen.

 

#1: Tobotronc – Naturlandia (5300 m)

Tobotronc is gelegen in Naturlandia te Andorra en werd gebouwd door de Duitse bouwer Wiegand. De alpine coaster is al sinds 2007 de langste alpine coaster ter wereld. De track is 5300 meter lang en een ritje naar beneden van het hoogste punt duurt maar liefst 6 minuten. De totale opwaartse lengte is 1700 meter, de totale afdaling is 3600 meter.

 

Nawoord:

De eerste alpine coaster werd gebouwd in 1996. Op 25 jaar tijd heeft vooral Wiegand een zeer groot marktaandeel weten te verzamelen. Van de 322 alpine coaster die er gebouwd zijn, hebben zij er 248 geplaatst. Dit valt dan ook op, omdat 8 van de 10 alpine coaster in deze lijst van Wiegand zijn. De andere 2 zijn gebouwd door Brandauer, een constructeur die in totaal 47 alpine coasters bouwde. Verder merken we op dat alle alpine coasters in de top 10 zich op Europese grond bevinden. Oostenrijk is het meest vertegenwoordigd met 4 noteringen, gevolgd door Duitsland met 2 noteringen in de top 10. Andora, Zwitserland, Tsjechië en Italië komen elk maar 1 keer voor.

 

Toekomst:

De laatste jaren zijn er ontzettend veel alpine coasters gebouwd, maar het gebeurt niet vaak dat er recordbrekende alpine coasters gebouwd worden. Eind 2019 werd Mamutí Horská Dráha in Dolní Morava Relax & Sport Resort geopend. Het is de 4de alpine coaster in de wereld die de magische grens van 3 kilometer overschrijdt. Hiermee komt de alpine coaster recht de top 5 binnen. Het is al sinds 2008 geleden dat er nog een nieuwe alpine coaster in de top 5 kwam, en het is al sinds 2013 geleden dat de top 10 nog eens veranderde. Door de komst van Mamutí Horská Dráha valt de Alpine Coaster van Kolbensattel, gelegen in de Duitse deelstaat Beieren, uit de top 10.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan driehonderd Alpine Coasters wereldwijd.