Top 10 hoogste Inverted Coasters in Europa

Hangende achtbanen, je hangt met je voeten los, onder de track. Het maakt een achtbaanritje toch altijd net iets spannender. Daarom besloten we om uit te zoeken wat de hoogste Inverted Coasters van Europa zijn en goten ze samen in deze top 10. Hoeveel heb je er al van gedaan?

 

Omdat er 8 rollercoasters de 9de plaats delen is de top 10 een top 16 geworden.

 

#16-9: Blue Tornado, Jaguar, Vampire, MP-Xpress, Limit, Titánide, Infusion & Roller Coaster Mayan (33,3 m)

We beginnen de lijst iets of wat anders dan we gewoon zijn. Dit komt omdat er 8 rollercoasters zijn die van hetzelfde model zijn en daarom allemaal even hoog zijn. Het zijn allemaal Suspended Looping Coasters (SLC) gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Al deze achtbanen delen samen een 9de plaats.

Het gaat om Jaguar in Spaanse pretpark Isla Mágica gebouwd in 1997, Blue Tornado in het Italiaanse pretpark Gardaland gebouwd in 1998, Vampire in het Belgische pretpark Walibi Belgium gebouwd in 1999, Limit in het Duitse pretpark Heide Park Resort gebouwd in 1999, MP-Xpress in het Duitse pretpark Movie Park Germany gebouwd in 2001, Titánide in het Spaanse pretpark Terra Mítica gebouwd in 2003, Infusion in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach geopend in 2007 en Roller Coaster Mayan in het Poolse pretpark Energylandia gebouwd in 2015.

Deze achtbanen hebben een hoogte van 33,3 meter en behalen tijdens de rit een snelheid van 80 km/u. In totaal gaan de bezoekers 5 keer overkop. Jaguar en Blue Tornado hebben een extra helix in het parcours en zijn daarom 765 meter lang, de andere zes banen hebben een lengte van 689 meter.

 

#8: Kumali – Flamingo Land (35,9 m)

Kumali werd gebouwd in 2006 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Flamingo Land. Kumali is van het model SLC (Suspended Looping Coaster), maar heeft niet de standaard lay-out zoals we deze kennen van Vampire in Walibi Belgium en Condor in Walibi Holland. Het gaat hier om de Shenlin lay-out waarvan er slechts twee in de wereld gebouwd zijn. Kumali heeft een hoogte van 35,9 meter en een daling van 34,1 meter. De achtbaan bereikt een snelheid van 88,3 km/u en op het parcours van 671,4 meter gaan de bezoekers 4 keer overkop.

 

#7-4: Monster, OzIris, Triops & Diabolik (40,0 m)

Monster in Walygator Parc, OzIris in Parc Astérix, Triops in Bagatelle en Diabolik in Movieland Park zijn even hoog en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Monster – Walygator Parc:

Monster werd geopend in 2010 in het Franse pretpark Walygator Parc. De achtbaan werd gebouwd in 1996 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het voormalige Japanse pretpark Expoland waar het haar rondjes maakte tot 2007 onder de naam Orochi. Monster is 40 meter hoog en bereikt een snelheid van 90 km/u. Tijdens de rit van 1200 meter gaan de inzittenden 6 keer overkop.

 

OzIris – Parc Astérix:

OzIris werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Franse pretpark Parc Astérix. De achtbaan is 40 meter hoog en bereikt een snelheid van 90 km/u. OzIris heeft een lengte van 1000 meter en tijdens de rit gaan de inzittenden 5 keer overkop.

 

Triops – Bagatelle:

Triops werd geopend in 2012 in het Franse pretpark Bagatelle. De achtbaan werd gebouwd in 1997 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Origineel opende deze in het Zweedse pretpark Liseberg als HangOver waar die tot 2002 haar rondjes maakte. Hierna verhuisde deze naar het Griekse pretpark Allou Fun Park, maar daar werd die nooit opgebouwd. Voor het verblijf in Bagatelle draaide die nog haar rondjes als Tornado in het voormalige Deense pretpark Sommerland Syd.

Triops is van het model Invertigo gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma, het best te vergelijken met een klassieke Boomerang achtbaan maar dan zitten de treintjes onderaan de track. De achtbaan is 40 meter hoog en haalt een snelheid van 80,5 km/u. Sneller en hoger dus dan een traditionele Boomerang Coaster. De lengte bedraagt 309 meter terwijl er krachten tot 5 G bereikt worden. Net zoals bij de klassieke Boomerang zijn er ook hier 3 inversies en wordt het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

 

Diabolik – Movieland Park:

Diabolik werd geopend in 2015 in het Italiaanse pretpark Movieland Park. De achtbaan werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Voor de achtbaan naar Movieland Park kwam, draaide die haar rondjes als Two-Face: The Flip Side in het Amerikaanse pretpark Six Flags America.

Diabolik is van het model Invertigo gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma, het best te vergelijken met een klassieke Boomerang achtbaan maar dan zitten de treintjes onderaan de track. De achtbaan is 40 meter hoog en haalt een snelheid van 80,5 km/u. Sneller en hoger dus dan een traditionele Boomerang Coaster. De lengte bedraagt 309 meter terwijl er krachten tot 5 G bereikt worden. Net zoals bij de klassieke Boomerang zijn er ook hier 3 inversies en wordt het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd.

 

#3: Katun – Mirabilandia (50,0 m)

Katun werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. De achtbaan is 50 meter hoog en heeft een daling van 45 meter. Tijdens de rit van 1200 meter gaan de bezoekers 6 keer over kop. Er zijn ook krachten tot 4 G te voelen terwijl er een snelheid bereikt wordt van 104 km/u.

 

#2: Odyssey – Fantasy Island (50,9 m)

Odyssey werd gebouwd in 2002 door Nederlandse fabrikant Vekoma in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan is van het gekende model SLC maar met een volledig custom lay-out op maat gemaakt voor het park en loopt volledig boven het park uit. Hierdoor is Odyssey 50,9 meter hoog en heeft deze een drop van 43 meter. Tijdens de rit van 891,2 meter gaan de bezoekers 5 keer overkop. Er worden ook krachten bereikt tot 4,8 G terwijl er een snelheid bereikt wordt van 99,8 km/u.

 

#1: Stunt Fall – Parque Warner Madrid (58,2 m)

Stunt Fall werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse fabrikant Vekoma in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan is van het model Giant Inverted Boomerang wat een nog grotere en imposantere versie is van de Invertigo die we eerder in deze lijst tegen kwamen. Stunt Fall heeft twee verticale loodrechte drops die de bezoekers tot een snelheid brengen van 105,6 km/u. De achtbaan heeft een hoogte van 58,2 meter en twee drops van 53,9 meter, hiermee is Stunt Fall al 18 jaar lang de hoogste Inverted Coaster van Europa. Het parcours van 367 meter en de 3 inversies worden zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen.

 

Nawoord:

Deze lijst wordt volledig gedomineerd door slechts 2 fabrikanten. Het gaat om de Nederlandse fabrikant Vekoma en de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard (B&M). Vekoma bouwde 13 rollercoasters in deze top 16 met hun SLC, Invertigo en Giant Inverted Boomerang. B&M bouwde 3 achtbanen in deze top 16 met hun Inverted Coaster model.

Er zijn best veel oudere achtbanen in deze lijst, de nieuwste dateren van 2015 met de opening van Roller Coaster Mayan in Energylandia en Diabolik in Movieland Park. De top 3 is al 18 jaar niet meer veranderd. In de nabije toekomst mogen we een nieuwe achtbaan verwachten in deze top 10.

 

Toekomst:

Het Zweedse pretpark Gröna Lund is immers bezig met de bouw van een nieuwe Inverted Coaster die ontworpen werd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. Deze achtbaan krijgt de naam Monster en moet openen in 2021. Monster moet 34 meter hoog worden en een snelheid krijgen van 90 km/u. Het parcours van 700 meter zal boven heel wat andere attracties, wandelpaden en gebouwen lopen terwijl de bezoekers 3 keer overkop zullen gaan. Bij de opening zal Monster op een gedeelde 9de plaats in deze ranglijst komen te staan.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.