Top 10 grootste achtbaanlanden van Europa

Ben jij ook een achtbaan fan? Ben je vaak terug te vinden in een pretpark omdat je zoveel van achtbanen houdt? Dan is dit de perfecte top 10 voor jou! We zochten uit welke landen in Europa de meeste achtbanen hebben en brachten ze samen in deze top 10.

 

In deze top 10 worden enkel achtbanen geteld die in een pretpark staan en nog in werking zijn. Ook discutabele categorieën zoals Alpine Coasters en Butterfly-attracties worden niet meegeteld in het totaal.

 

#10: België (30)

We bijten de spits af met België. België is een klein land en heeft niet veel pretparken, maar al bij al doet het land het niet slecht, want in Europa zijn er meer dan 40 landen. Dit wil zeggen dat België bij het beste kwartje zit op achtbaanvlak. Er zijn 30 achtbanen in werking die in pretparken staan, verder zijn er nog 3 nieuwe achtbanen gepland en er zijn geen achtbanen langdurig buitenwerking. België heeft 1 Butterfly-attractie en 1 dubbele Alpine Coaster, goed voor een totaal van 33 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in België zijn: Walibi Belgium (8), Bobbejaanland (8) en Plopsaland De Panne (5).

 

#9: Zweden (32)

Zweden heeft momenteel 32 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er is nog 1 achtbaan in opbouw en er zijn geen achtbanen langdurig buiten werking. Er is 1 Alpine Coaster en geen Butterfly-attracties, goed voor een totaal van 33 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste telbare achtbanen in Zweden zijn Gröna Lund (8) en Liseberg (6).

 

#8: Polen (36)

Polen is een opkomend achtbanenland. Momenteel zijn er 36 achtbanen in werking en 22 daarvan werden gebouwd in de afgelopen 5 jaar. Er zijn nog 4 achtbanen in aanbouw, 3 staan er langdurig buiten werking en 2 liggen in opslag. Er zijn 14 Alpine Coasters en geen Butterfly-attracties, goed voor een totaal van 50 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Polen zijn Energylandia (15) en Legendia (4).

 

#7: Denemarken (39)

Denemarken heeft momenteel 39 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er is nog 1 achtbaan in opbouw en er zijn 2 achtbanen in opslag. Er zijn geen Alpine Coasters en geen Butterfly-attracties die nog in werking zijn. Hiermee blijft het totaal op 39 telbare actieve credits op coaster-count staan. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Denemarken zijn Djurs Sommerland (7), Fårup Sommerland (7) en Bakken (6).

 

#6: Spanje (52)

Spanje heeft momenteel 52 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn geen achtbanen in opbouw en er is 1 achtbaan in opslag. Er zijn 2 Alpine Coasters en geen Butterfly-attracties, goed voor een totaal van 54 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Spanje zijn PortAventura Park (8), Parque de Atracciones de Madrid (7) en Parque Warner Madrid (6).

 

#5: Nederland (53)

Nederland heeft momenteel 53 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn geen achtbanen in opbouw al zijn er wel plannen voor 2 nieuwe achtbanen en er is 1 achtbaan langdurig buiten werking. Er is 1 Alpine Coaster en 5 Butterfly-attracties, goed voor een totaal van 59 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Nederland zijn Efteling (9), Walibi Holland (7) en Toverland (5).

 

#4: Italië (104)

We maken een grote sprong in het totaal aantal achtbanen en gaan zo plots over de kaap van de 100 actieve rollercoasters. Italië heeft momenteel 104 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn geen achtbanen in opbouw, maar er zijn 7 achtbanen langdurig buiten werking. Er zijn 19 Alpine Coasters en geen Butterfly-attracties, goed voor een totaal van 123 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Italië zijn Mirabilandia (9), Gardaland (8) en Cavallino Matto (6).

 

#3: Duitsland (150)

Duitsland heeft momenteel 150 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn 6 achtbanen in opbouw en er zijn 2 achtbaan langdurig buiten werking. Er zijn 47 Alpine Coasters en 43 Butterfly-attracties, goed voor een totaal van maar liefst 240 telbare actieve credits op coaster-count, het meeste van Europa! De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Duitsland zijn Europa Park (13), Heide Park Resort (9), Phantasialand (8), Movie Park Germany (7) en Hansa Park (7).

 

#2: Frankrijk (153)

Frankrijk heeft momenteel 153 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn 7 achtbanen in opbouw en er zijn 3 achtbanen langdurig buiten werking. Er zijn 34 Alpine Coasters en 3 Butterfly-attracties, goed voor een totaal van 190 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in Frankrijk zijn Parc Astérix (7), Nigloland (5), Parc Saint Paul (5), Walibi Rhône-Alpes (5) en Bagatelle (5).

 

#1: Verenigd Koninkrijk (193)

Het Verenigd Koninkrijk heeft momenteel 193 achtbanen die in werking zijn in al haar pretparken. Er zijn 6 achtbanen in opbouw en er is 1 achtbaan in opslag. Er is 1 Alpine Coaster en geen Butterfly-attracties, goed voor een totaal van 194 telbare actieve credits op coaster-count. De pretparken met de meeste actieve achtbanen in het Verenigd Koninkrijk zijn Blackpool Pleasure Beach (12), Alton Towers (10) en Flamingo Land (9).

 

Nawoord:

Verwacht wordt dat Polen de komende jaren nog verder zal stijgen met het totaal aantal achtbanen. Zowel de bestaande pretparken hebben uitbreidingsplannen, maar er zijn ook tal van nieuwe pretparken op komst. Het Verenigd Koninkrijk heeft de meeste achtbanen in haar pretparken staan, maar als ook Butterfly-attracties en Alpine Coasters meegerekend mogen worden, dan is Duitsland het enige land die los over de 200 credits gaat.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2020 aan de hand van de rollercoaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 5000 pretparken en meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.