Top 10 achtbanen Vekoma

De Nederlandse fabrikant Vekoma is de grootste achtbaanbouwer ter wereld. In de jaren zeventig en achtig was het een zeer belangrijke speler en momenteel pakt de fabrikant uit met de ene spectaculaire achtbaan na de andere. Daarom gingen we opzoek naar de snelste achtbanen die het bedrijf bouwde en brachten ze samen in deze top 10. Hoeveel van deze modellen heb jij al bereden?

 

#10: Thundercoaster – Tusenfryd (93 km/u)

Vekoma bouwde in totaal 3 houten achtbaan waarvan Thundercoaster in het Noorse pretpark Tusenfryd de snelste is. De achtbaan werd gebouwd in 2001 en bereikt een snelheid van 93 km/u. Tijdens de rit van 1035 meter is er een daling van 32 meter.

 

#9-8: Lech Coaster – Legendia & Fønix – Fårup Sommerland (95 km/u)

Zowel Fønix (Wildcat) als Lech Coaster (Bermuda Blitz) zijn 2 verschillende Looping Coasters modellen van Vekoma.

 

Bermuda Blitz – Looping Coasters:

Vekoma bouwde tot nog toe één achtbaan van het type Bermuda Blitz. Dit is Lech Coaster die gebouwd werd in 2017 in het Poolse pretpark Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko. De achtbaan bereikt een snelheid van 95 km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 908 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop. De achtbaan was een investering van 12 miljoen euro.

 

Wildcat – Looping Coasters:

Van het type Wildcat wordt dit jaar de eerste achtbaan geopend met Fønix in het Deense pretpark Fårup Sommerland. De achtbaan zal een snelheid gaan behalen van 95 km/u en wordt 40 meter hoog. Tijdens de rit van 905 meter zijn er 14 airtime momenten en gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

#7: Tron Lightcycle Power Run – Custom Designed Family Coasters (95,4 km/u)

Vekoma bouwde twee Custom Designed Family Coasters van het type Tron. Het gaat om Tron Lightcycle Power Run die gebouwd werd in 2016 in het Chinese pretpark Shanghai Disneyland en Tron Lightcycle Run in het Magic Kingdom pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World Resort die in 2022 zal openen. Beide achtbanen behalen een snelheid van 95,4 km/u via een lancering en zijn 23,8 meter hoog. Een deel van het 966 meter lange parcours verloopt in het donker.

 

#6: Odyssey – Fantasy Island (99,8 km/u)

Odyssey is een Inverted Coaster die gebouwd werd in 2002 in het Engelse pretpark Fantasy Island. De achtbaan bereikt een snelheid van 99,8 km/u en is 891 meter lang. Tijdens het parcours gaan de bezoekers 5 keer overkop en krijgen ze krachten tot 4,8 G verwerkt. Odyssey heeft een hoogte van 50,9 meter en een daling van 43 meter. De achtbaan is gebouwd een aantal meter boven de grond en gaat over verschillende attracties en wandelpaden heen. Het is de grootste achtbaan van het type SLC die Vekoma ooit bouwde.

 

#5-4: Shockwave – LSM-Launch Coasters (100 km/u)

Vekoma bouwde twee verschillende versies van haar Shockwave model.

 

Shockwave / 1320m:

De grootste van het Shockwave model is Abyssus in het Poolse pretpark Energylandia. De achtbaan opende in 2021 en bereikt een snelheid van 100 km/u via twee lanceringen. Tijdens het parcours van 1316 meter lang en 38,5 meter hoog gaan de bezoekers door 4 inversies.

 

Shockwave – 1095m:

De iets kleinere versie is de Shockwave van het Chinese pretpark Dragon Valley Theme Park. Ook deze achtbaan werd geopend in 2021 en bereikt een snelheid van 100 km/u via twee lanceringen. Tijdens de rit van 1095 meter lang en 38,5 meter hoog gaan de bezoekers doorheen 5 inversies.

 

#3: Giant Inverted Boomerang – Shuttle Looping Coasters (105,6 km/u)

Vekoma ontwikkelde in 2001 de Giant Inverted Boomerang (GIB), de opvolger van de populaire Boomerang Coaster. Er werden er tot nog toe 6 gebouwd waarvan er 4 verplaatst werden. Dit zijn de achtbanen die momenteel actief zijn: Stunt Fall in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid was de eerste Europese GIB die opende, dit gebeurde in 2002. Aftershock in het Amerikaanse pretpark Silverwood Theme Park opende in 2008 en werd oorspronkelijk gebouwd in 2001 in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America als Déjà Vu. De eerste Aziatische GIB opende in 2011 in het Chinese pretpark Jin Jiang Action Park onder de naam Giant Inverted Boomerang. Goliath opende in 2012 in het Amerikaanse pretpark Six Flags New England, daarvoor draaide de achtbaan als Déjà Vu zijn rondjes in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain. Quantum Leap werd gebouwd in 2014 in het Russische pretpark Sochi Park Adventureland. Tot slot is er nog de Sky Mountain uit het Braziliaanse pretpark Mirabilandia die daar al sinds 2009 in opslag ligt. Deze achtbanen behalen een snelheid van 105,6 km/u tijdens twee verticale drops. In totaal zijn ze 58,4 meter hoog en het 367 meter lange achtbaanparcours wordt zowel voorwaarts alsook achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer overkop gaan via de 3 inversies op het parcours.

 

#2: Big Air – E-DA Theme Park (108 km/u)

Vekoma bouwde Big Air in 2010 in het Taiwanese pretpark E-DA Theme Park. De achtbaan is 63,8 meter hoog en bereikt een snelheid van 108 km/u. Origineel had de rollercoaster karretjes die konden draaien, maar deze functionaliteit is al uitgeschakeld sinds 2011. Het gaat om een shuttle coaster van 152 meter lang waarbij het parcours meerdere malen wordt afgelegd.

 

#1: Firestorm – LSM Launch Coasters (115 km/u)

Vekoma bouwde tot nog toe twee achtbanen van het model Firestorm. Het gaat om Wrath Of Zeus in het Vietnamese pretpark VinWonders die in 2020 opende en de Firestorm van het Chinese pretpark Ocean Flower Island Fairyland die in 2022 opende. Deze achtbanen behalen een snelheid van 115 km/u via een LSM-lancering en zijn 50 meter hoog. Tijdens het parcours van 1050 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop.

 

 

Verleden:

Vekoma bouwde nog 1 achtbaan in het verleden die in deze top 10 zou gestaan hebben mocht die nog in werking zijn geweest. Het gaat om Black Hole Express van het Zuid-Koreaanse pretpark Kumdori Land die in het park stond van 1993 tot en met 2012. Momenteel is de achtbaan sinds 2015 in opslag bij het Indonesische pretpark Atlantis Land. Deze rollercoaster behaalde een snelheid van 95 km/u en was 52 meter hoog. Op het parcours van 1100 meter gingen de bezoekers 5 keer overkop.

 

 

Toekomst:

Momenteel zijn er verschillende rollercoasters in opbouw die in deze top 10 komen wanneer ze geopend worden. Het gaat veelal om bijkomende versies van modellen die al in deze top 10 staan. Het gaat onder andere over Tron Lightcycle Run in het Magic Kingdom pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World Resort die in 2022 zal openen, Sky Mountain die in het nieuwe Braziliaanse pretpark Mirabilandia zal worden opgebouwd en de Firestorm achtbaan van het Chinese pretpark Ocean Flower Island Fairyland die eveneens voor 2022 gepland staat. De nieuwe achtbaan van dit jaar wordt Fønix in het Deense pretpark Fårup Sommerland. Deze zal op een gedeelte 8ste plaats de lijst binnenkomen en duwt zo het Rock ‘n’ Roller Coaster model uit de top 10. Verder zijn er nog enkele andere grote achtbanen in aanbouw waarbij nog niet geweten is wat de maximale snelheden van deze rollercoasters zullen zijn.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.