Top 10 achtbanen met de meeste G-krachten ter wereld

G-krachten, het is iets dat achtbanen vaak erg intens maken. Hoe hoger de G-krachten, hoe meer bloed er van je lichaam naar je voeten stroomt en hoe heftiger de rollercoaster overkomt. Daarom maakte we deze keer een overzicht van de 10 rollercoasters in de wereld met de meeste G-krachten en brachten we ze samen in deze top 10.

 

#14-8: Diving Machine G5, Typhoon, Xpress: Platform 13, Rock ‘n’ Roller Coaster, Invertigo, SLC 787m Extended, SkyLoop XT 150 (5,0 G)

Diving Machine G5 in Janfusun Fancyworld, Typhoon in Bobbejaanland, Xpress: Platform 13 in Walibi Holland, de SkyLoop modellen van Maurer Rides met uitvoering XT 150, LSM Coaster van Vekoma met uitvoering Rock ‘n’ Roller Coaster, de Invertigo Coasters van Vekoma en de SLC’s van Vekoma in uitvoering 787m Extended hebben evenveel G-krachten en delen daarom samen de 8ste plaats.

 

Diving Machine G5 – Janfusun Fancyworld:

Diving Machine G5 in het Taiwanese pretpark Janfusun Fancyworld werd gebouwd in 2000 door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard. De Dive Coaster bereikt een snelheid van 110 km/u via een 87° drop van 54,6 meter diep die ook deels onder de grond gaat. In deze tunnel wordt een kracht van 5 G bereikt. De totale tracklengte is 381 meter en er kunnen 8 personen naast elkaar zitten per treintje.

 

Typhoon – Bobbejaanland:

Typhoon in het Belgische pretpark Bobbejaanland werd gebouwd in 2004 door de Duitse fabrikant Gerstlauer Amusement Rides. De rit van 670 meter start met een 25,7 meter hoge verticale liftheuvel. Bovenaan de top volgt een drop van 97° aan 80 km/u waarna een krappe 19 meter hoge looping doorlopen wordt waar onderaan 5 G-krachten bereikt worden. In totaal zijn er 4 inversies op het parcours en 2 helices.

 

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Xpress: Platform 13 in het Nederlandse pretpark Walibi Holland werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Op het parcours van 996 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop en worden er krachten tot 5 G bereikt. Xpress is 25,8 meter hoog en bereikt een snelheid van 90 km/u die bereikt wordt door een lancering in 2,8 seconden tijd.

 

Invertigo – Vekoma:

Invertigo is een achtbaanmodel van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Er werden er in totaal 4 van gemaakt waarvan er 5 keer eentje werd verplaatst naar een ander pretpark waardoor er in 9 verschillende pretparken een Invertigo gestaan heeft. Momenteel zijn er nog 3 in werking en dat zijn Diabolik in het Italiaanse pretpark Movieland Park, Triops in Franse pretpark Bagatelle en Invertigo in het Amerikaanse pretpark Kings Island. Bij deze achtbanen hangen de treinen onderaan de track terwijl een parcours van 309 meter wordt afgelegd. Eerst voorwaarts, daarna achterwaarts waardoor de 3 inversies in totaal 6 keer doorlopen worden. Hierbij wordt een kracht van 5 G bereikt. De hoogte bedraagt 40 meter terwijl de snelheid 80,5 km/u is.

 

SLC / 787m Extended – Vekoma:

De Nederlandse fabrikant Vekoma bouwde verschillende Suspended Looping Coasters, of kortweg SLC genoemd. In totaal werden er 42 gebouwd, de meeste van het standaardmodel, maar er werden ook 2 exemplaren gebouwd met de uitvoering 787m Extended. Het gaat om Suspended Looping Coaster in het Chinese pretpark Suzhou Amusement Land en Pusing Lagi in het Bruneise pretpark Jerudong Park Playground die later verhuisde als Vortex naar het Taiwanese pretpark Siam Amazing Park. Deze achtbanen behalen 5 G tijdens het 787 meter lange parcours met 5 inversies. De rollercoasters zijn in totaal 31 meter hoog en er wordt een snelheid van 72 km/u bereikt.

 

LSM Coaster Rock ‘n’ Roller Coaster – Vekoma:

De Nederlandse fabrikant Vekoma bouwde voor Disney twee LSM Coasters met uitvoering 1037m, ofwel de zogenaamde Rock ‘n’ Roller Coasters. Zo werd Rock ‘n’ Roller Coaster gebouwd in 1999 voor het Disney’s Hollywood Studios pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort en het tweede exemplaar werd gebouwd in 2002 het Walt Disney Studios Park van het Franse Disneyland Paris resort die tegenwoordig door het leven gaat als Avengers Assemble: Flight Force. Deze gelanceerde achtbanen behalen op het 996 meter lange parcours krachten tot 5 G. De achtbaan bereikt een snelheid van 91,7 km/u en is 24,4 meter hoog. In totaal zijn er 3 inversies op het indoor parcours terug te vinden.

 

SkyLoop / XT 150 – Maurer Rides:

De Duitse fabrikant Maurer Rides bouwde 10 achtbanen van het model SkyLoop. Hiervan werden er 9 gebouwd met de uitvoering XT 150. De rollercoasters kenmerken zich me een verticale liftheuvel die rechtstreeks overgaat in een dubbele inversie. Het parcours van 150 meter wordt 2 keer afgelegd terwijl er krachten bereikt worden tot 5 G. De achtbanen zijn 46,2 meter hoog en behalen een snelheid van 105 km/u. In Europa zijn er twee exemplaren met Sky Wheel in het Duitse pretpark Skyline Park en Ukko in het Finse pretpark Linnanmäki.

 

#7-5: Mindbender, Olympia Looping & Boomerang Coasters (5,2 G)

Mindbender in Galaxyland, Olympia Looping van Barth en de Boomerang Coasters van Vekoma hebben evenveel G-krachten en delen daarom samen de 5de plaats.

 

Mindbender – Galaxyland:

Mindbender in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park werd gebouwd in 1985 door de Duitse fabrikant Schwarzkopf. De achtbaan bereikt een snelheid van 96,6 km/u door middel van een 44,2 meter hoge bandenlift. Tijdens de rit van maar liefst 1279,6 meter gaan de bezoekers door 3 klassieke loopings en krijgen ze tot 5,2 G-krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark.

 

Olympia Looping – Barth:

Olympia Looping van de Duitse exploitant Barth werd gebouwd in 1989 door de Duitse fabrikant Schwarzkopf. Het is de grootste mobiele achtbaan ter wereld en tijdens de rit worden er maar liefst krachten tot 5,2 G ervaren. De snelheid van de achtbaan is 80 km/u terwijl deze 32,5 meter hoog is. Op het indrukwekkende parcours van 1250 meter zijn maar liefst 5 loopings terug te vinden, dit is een absoluut record. In 2016, 2018 en 2022 was deze achtbaan terug te vinden in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater.

 

Boomerang – Vekoma:

De Boomerang Coaster is het populairste achtbaan model van de Nederlandse fabrikant Vekoma en werd meer dan 50 keer verkocht aan pretparken van alle 6 de continenten. Bij deze achtbanen bestaat het parcours uit een 285 meter lange track met 3 inversies die zowel voorwaarts als achterwaarts wordt afgelegd waardoor de inzittenden 6 keer overkop gaan. Hierbij krijgen ze krachten tot 5,2 G te verduren. De snelheid is 75,6 km/u terwijl het parcours 35,5 meter hoog is. In Nederland werd er een exemplaar gebouwd met Speed of Sound in Walibi Holland en in België werden er twee gebouwd met Boomerang in Bellewaerde Park en Cobra in Walibi Belgium.

 

#4: Desert Storm – Castles N’ Coasters (5,5 G)

Desert Storm in het Amerikaanse pretpark Castles N’ Coasters werd gebouwd in 1992 door de Amerikaanse fabrikant Hopkins. De achtbaan is 610 meter lang en tijdens de rit gaan de bezoekers doorheen 2 loopings en zijn er krachten tot 5,5 G te voelen. Desert Storm is 27 meter hoog met een drop van 24 meter terwijl er snelheden van 80 km/u bereikt worden.

 

#3: Shock Wave – Six Flags Over Texas (5,9 G)

Shock Wave in het Amerikaanse pretpark Six Flags Over Texas werd gebouwd in 1978 door de Duitse fabrikant Schwarzkopf. De rollercoaster is 35,4 meter hoog en er worden snelheden bereikt van 96,6 km/u. Het 1097,3 meter lange achtbaanparcours bevat 2 loopings waar krachten tot 5,9 G worden bereikt.

 

#2: American Dreier Looping – Indiana Beach (6,1 G)

De rollercoaster werd in 1984 gebouwd door de Duitse fabrikant Schwarzkopf voor de Duitse exploitant Rudolf Barth die we onder andere kennen van Olympia Looping, die we eerder in deze lijst tegenkwamen. Rudolf Barth reisde rond met de achtbaan onder de naam Dreier Looping. In 1997 kwam deze terecht in het Maleisische pretpark Sunway Lagoon, waar deze tot 1999 haar rondjes draaide als Triple Loop Coaster. In 2000 kwam deze terug naar Europa en stond deze tot 2005 als Magnum Force in het Engelse pretpark Flamingo Land. Tussen 2007 en 2019 draaide ze haar rondjes als Quimera in het Mexicaanse pretpark La Feria Chapultepec Magico. Ondertussen werd de achtbaan verplaatst naar het Amerikaanse pretpark Indiana Beach waar deze vanaf 2023 door het leven gaat als American Dreier Looping. De achtbaan is 1030 meter lang en tijdens de rit wordt er door 3 loopings gegaan waarbij G-krachten tot 6,1 G te voelen zijn. De achtbaan is 33 meter hoog en bereikt een snelheid van 86 km/u.

 

#1: Tower of Terror – Gold Reef City (6,3 G)

Tower of Terror in het Zuid-Afrikaanse pretpark Gold Reef City is een van de meest besproken achtbanen onder de pretparkfans. De achtbaanrit start met een verticale lift naar de top van een authentieke mijnschaft van 34 meter hoog. Vervolgens is er een drop van 90° en maar liefst 50 meter diep die dus 16 meter diep onder de grond gaat. Hierbij wordt een snelheid van 95 km/u bereikt en onderaan de tunnel ervaren de bezoekers maar liefst 6,3 G. De rollercoaster werd geopend in 2001 en ontworpen door de Zwitser Ronald Bussink. Wie de achtbaan gebouwd heeft is niet helemaal duidelijk. Bussink zegt dat de Zwitserse fabrikant Giovanola de rollercoaster gebouwd heeft, maar zij ontkennen elke betrokkenheid, mogelijk omdat ze niet met de achtbaan geassocieerd willen worden.

 

 

Deze top 10 is opgesteld in 2023 aan de hand van Coasterpedia, Rollercoaster Fandom, de rollercoaster database (rcdb), Wikipedia en eigen research.