Sfeerverslag: Disneyland Parijs 30ste verjaardag -12/04/2022

Disneyland Parijs opende de deuren op 12 april 1992. Op 12 april 2022 vierden ze dus hun 30ste verjaardag en TPF’ers Lies & Dimitri waren er bij!

 

De wekker gaat s ’ochtends vroeg, om 3u30 om precies te zijn. Vandaag is het de dag van de 30ste verjaardag van Disneyland Parijs en wij zijn bij de gelukkige jaarpashouders die een reservatie hebben kunnen strikken voor die dag.  De dag ervoor was aangekondigd dat de security van het park om 7u30 al zou openen, dus we wilden ruimschoots op tijd aanwezig zijn. Een uurtje later zou dan ook het park openen voor iedereen om de verjaardag te vieren. Onderweg was er zeer weinig volk, een voordeel van dit vroege uur, maar toen we om 6u20 aan de poorten van de parking kwamen, bleek al snel dat we niet alleen waren met dit idee. Alle poortjes om de parking binnen te komen hadden al wat wagens die stonden te wachten. We kozen een rij en dan was het wachten geblazen. We hadden verwacht dat de parking ook wat eerder zou openen als ze de security al vroeger zouden openen, maar niets was minder waar… Tot 8u stonden we voor een gesloten poort en de andere wachtenden lieten hun ongenoegen meer dan blijken. Een gigantisch claxon-concert viel Disneyland Parijs ten deel. Eenmaal de eerste foto’s van gasten die al aan de hoofdingang van het park stonden de wachtenden begon te bereiken via social media, steeg het ongenoegen merkbaar nog meer. Dit was een situatie die niet zou mogen voorvallen, al zeker niet op zo’n dag. Gelukkig stonden we vooraan in de rij en waren we redelijk snel de parking binnen.

 

We gingen in sneltreinvaart richting de security en daar ging het gelukkig vlot. We zagen de massa volk staan bij de hoofdingang onder het Disneyland Hotel, maar gelukkig was ook de rechterzijde open en daar leek het iets minder druk te zijn. Dit klopte en al snel bij de opening waren we binnen in het park. Daar stonden de castmembers ons op te wachten in een lange erehaag aan beide zijden van Main Street en werd het liedje van de 30ste verjaardag continu afgespeeld. Al snel was de slechte ervaring van op de parking vergeten en gingen we op in de festiviteiten.

 

Veel speciale shows waren er niet gepland voor deze dag en zodus wachtten we voor het kasteel voor de eerste vertoning van de show voor de 30ste verjaardag van die dag, Dream… And Shine Brighter. Te midden van het plein voor het kasteel waren allerlei genodigden aanwezig zoals vrijwilligers van het Franse rode kruis.

 

We gingen hierna voor een vroege lunch in het restaurant Bella Notte en hierdoor konden we op de middag met amper wachttijd een ritje maken op Phantom Manor. Dit blijft toch een van de beste darkrides die ons Europese continent aanbiedt. Zo hadden we al meer attracties gedaan dan we hadden gedacht, want we dachten dat het er veel te druk voor zou zijn. Ook konden we op de middag nog een lekker buffetje reserveren voor ’s avonds in het Sequoia Lodge Hotel. Daar hadden we ook niet meer op gerekend. In de namiddag hadden we wel zin in een ijsje, maar daar bleek toch weer dat horeca bij Disneyland Parijs een probleempunt is en blijft.  De ijsjeszaak op Main Street bleek niet open en de ijsjes dat je bij Bella Notte kon krijgen waren niet degene die voor de 30ste verjaardag ontworpen waren. Een gemiste kans. We keken eens op het digitale bord en daaruit bleek dat, in typische Disneyland Parijs wijze, de helft van de horeca sloot om 17u of vroeger. Onder andere Colonel Hathi’s Pizza outpost, Bella Notte & Toad hall sloten om 17u, Plaza gardens om 16u45 en Cowboy Cookout Barbecue en Walts sloten al om 16u. Op een dag waarbij het park zijn 30ste verjaardag viert, zoveel volk aanwezig is, dat er zo’n groot deel van het horeca-aanbod s ’avonds gewoon niet aangeboden wordt, is onbegrijpelijk. Gelukkig hadden wij onze reservatie voor de avond nog kunnen strikken!

 

Rond 16u bleek de wachtrij voor Pirates of the Carribean ook wat gezakt, dus pikten we deze darkride nog mee. Het blijft de beste van het park & ook gewoon de beste die ik al deed voor mij persoonlijk. Na Pirates gingen we richting de hoofdingang terug want de gewone parade kwam om 17u30  zijn rondje rijden en deze wilden we graag nog eens zien.

 

 

Na de parade wilden we de drukte wat ontsnappen en gingen we rustig wat door Disney Village gaan wandelen. Dit gebied word ook in de nabije toekomst helemaal aangepakt en de eerste voortekenen hiervan zijn al eventjes zichtbaar. Toch kan ik steeds wel wat genieten van het gebied en vooral van het meer bij de hotels. Dan werd het tijd om ons buffetje te gaan verorberen en hierna keerden we wat vroeger terug naar huis. De eindshow is namelijk nog steeds dezelfde Illuminations als ervoor, al is er wel een kleine droneshow voor en na. Ik moest de dag erna werken dus wat meer slaap was me dierbaarder dan de show voor de zoveelste keer bekijken en zo waren we toch nog rond middernacht terug thuis.

 

Deze dag kan je perfect samenvatten met de algemene problemen van Disneyland Parijs. De organisatie en vooral de communicatie kon heel wat beter en ook de horeca blijft een probleempunt, ondanks de vele unieke snacks die deze keer voor de 30ste verjaardag zijn ontwikkeld. Daartegenover staat dan wel dat we nog steeds het mooiste kasteelpark ter wereld hebben en dat de shows en parades de afgelopen jaren wel ferm gestegen zijn van kwaliteit. Jammer genoeg staan we nog steeds stil op vlak van nieuwe attracties en belevingen. Binnenkort opent het Avengers Campus gedeelte wel in de Walt Disney Studios, maar an sich is dit niets meer dan een herthematiseerd deel met 1 attractie die vervangen werd en 1  die herthematiseerd werd. Ik kijk er desalniettemin naar uit, maar als mijn jaarpas nu vervalt, zal ik toch eens een tijdje zonder zitten en heb ik niet het gevoel dat ik direct heel veel ga missen.