Pretparkgames: Monopoly Plopsa

Themeparkfreak Gregory heeft ondertussen meerdere Monopolys liggen waaronder die van de Efteling en Heide Park. Daar kan ik sinds kort nog een exemplaar aan toevoegen en dat is Plopsa Monopoly. Een klassiek Monopoly spel dat rond alle Plopsa-parken draait. Tijd om het spel eens van dichtbij te bekijken.

 

Vorig jaar werd bekend dat de Plopsa-parken hun eigen Monopoly zouden krijgen. Sinds dit jaar kan je dus deze speciale Monopoly kopen. Het spel zit traditioneel in een doos met daarop het Plopsa logo en een gezin dat wijst naar The Ride to Happiness. Ook het Prinsessia Kasteel, de SuperSplash en Heidi The Ride herkennen we op de afbeelding.

Plopsa Monopoly heeft dezelfde regels zoals bij het klassieke spel. Uiteraard zijn er wel heel wat zaken aangepast in het spel. Zo zijn de straten vervangen door attracties uit de Plopsa-parken. Als we het bord van dichterbij bekijken zien we dat alle kleuren 1 park voorstellen. Met uitzondering van rood want daar vind je attracties uit Majaland Warszawa (Warschau), Majaland Kownaty en Majaland Praha (Praag). In het midden vinden we dezelfde afbeelding als vanop de doos.

Net na start vind je de bruine vakjes. Hierop vind je 2 attracties uit Plopsa Station Antwerp. De eerste attractie is K3 Disco Cars, de tweede is dan weer het Smurfenavontuur.

De bruine vakjes worden vervolgd door de cyaankleurige vakjes. Hierop vinden we attracties uit Plopsaqua. Zo vinden we de spectaculaire glijbaan Sky Drop terug op het eerste vakje. De overige 2 vakjes worden aangevuld door Wild River en de Glijdende Banden.

Daarna zijn de roze vakjes aan de beurt en hierop vinden we attracties uit Plopsa Indoor Hasselt. Uit dit indoorpark zijn de volgende 3 attracties gekozen: De Vuurtoren, De Vliegende Fietsen en Wickie Coaster.

De volgende in de rij zijn de oranje vakjes. Daarop vinden we dat andere indoorpark uit de Benelux terug. Natuurlijk hebben we het over Plopsa Indoor Coevorden. Ook hier zijn er weer 3 attracties gekozen: De Bumbamolen, De Klimberg en Anubis.

We zijn halverwege het bord en vinden er de rode kleur terug. Op deze 3 rode vakjes vinden we in respectievelijke volgorde de volgende attracties: Jett Fly uit Majaland Warszawa (Warschau), Wilkolak uit Majaland Kownaty en De Speelboom uit Majaland Praha (Praag).

Ondertussen zijn we aanbeland bij de kleur geel en komen we ook bij de grotere Plopsa-parken terecht. Zo is het nu de beurt aan Plopsa Coo waar we de DinoSplash, Vicky The Ride en de zetellift terug vinden.

Je zou verwachten dat Plopsaland De Panne de duurste vakjes in beslag zou nemen maar niets in minder waar. Het allereerste Plopsa-park vinden we terug bij de op 1 na duurste vakjes en die hebben natuurlijk een groene kleur. Hier vinden we The Ride to Happiness, SuperSplash en Anubis The Ride terug.

De duurste vakjes op het bord zijn voor het Duitse Holiday Park. Zo vind je op het eerste vakje Expedition GeForce terug. Het allerduurste vakje gaat dan weer naar Sky Scream, wie dit tijdens het spelen wil kopen zal hiervoor 400 Monopoly geld moeten neerleggen.

De nutsvoorzieningen zijn vervangen door een waterzuiveringsinstallatie en warmtekrachtkoppeling. Ook de treinstations kregen een Plopsa gerelateerde benaming. Zo vinden we 4 fictieve treinstations terug op het bord. Zo heb je een halte aan de Plopsa Winkel, het Plopsa Hotel, De Plopsa Village en het Plopsa Theater.

De kaarten heten nog steeds Algemeen Fonds en Kanskaarten. Ook deze zijn aangepast zodat ze meer Plopsa gerelateerd zijn.

Wat ik echter een gemiste kans vindt zijn de pionnen. Die zijn hetzelfde gebleven zoals bij een normale Monopoly. Zo vind je bij Plopsa Monopoly wederom de volgende figuren terug: hond, kat, auto, hoed, vingerhoed, boot, kruiwagen en schoen.

Het spel is overigens 2-talig want naast Nederlands kan je het ook in het Frans spelen. Daarvoor zijn er Franse kaarten toegevoegd aan het spel.

Zoals eerder vermeld zijn de regels hetzelfde gebleven. Je koopt in Plopsa Monopoly attracties op, wanneer je alle vakjes van hetzelfde kleur in je bezit hebt kan je beginnen met huisjes te bouwen. Het doel van het spel is dat je alle andere spelers blut speelt al kan dat wel eens heel lang duren. Want naast geld verliezen aan het aankopen van attracties, treinstations of nutsvoorzieningen kun je ook geld verliezen aan je medespelers of door de Algemeen Fonds- en Kanskaarten. Het zou kunnen voorvallen dat je bijvoorbeeld eens zal moeten betalen voor het onderhoud aan je attracties.

 

Wie geïnteresseerd is in het spel kan het kopen via monopolyplopsa.be. Het spel kost € 50,00 + verzendingskosten van € 4,95 binnen België. Het spel is alvast een aanrader voor elke liefhebber van Monopoly, de Plopsa-parken of pretparken in het algemeen. Plopsa is echter niet het eerste pretpark met een Monopoly spel. Zo is er ondertussen ook al een versie gemaakt rond de attracties van de Efteling en hebben Heide Park, Energylandia en Alton Towers ook al hun eigen versie. Genoeg gepraat over dit spel, tijd om het eens te spelen!

Bron: Monopolyplopsa