Phantasialand – Klugheim met Taron en Raik

Phantasialand en de bouw van Taron houden al maandenlang alle pretparksites en forums in de ban van de bouw, die wel eens de meest indrukwekkende kan worden uit de geschiedenis van het park.

Het begon al in 2014 toen het park de darkride Silbermine en het aangrenzende cowboydorpje tegen de vlakte gooide.  Veel fans waren verbaasd dat Phantasialand deze beslissing nam, al is het niet de eerste keer dat het park plots beslist oude attracties af te breken en met iets uniek op de proppen te komen. Denk maar aan Chiapas, een prachtig themagebied met een log flume die de steilste drop ter wereld heeft.

In het begin van het bouwproces was het ten strengste verboden door het park foto’s te publiceren van de bouwwerken. Sites en forums die dit toch deden werden vriendelijk verzocht de foto’s te verwijderen. Dat feit alleen al maakte deze attractie nog mysterieuzer dan ze al was.

Aan het begin van dit seizoen konden ze echter niet langer alles geheim houden, grote bouwstellingen kwamen boven de hekken uit en grote delen Intamin track werden stukje voor stukje zichtbaar.

Mensen die het park bezochten waren onder de indruk van de grootsheid van dit nieuwe project, de omvang van de achtbaan deed de wildste geruchten de wereld ingestuurd worden.

De achtbaan komt te liggen in het nieuwe themagebied “Klugheim”.

Op 11 december maakte het park bekend dat in de nieuwe themazone, Klugheim, ook een tweede achtbaan zal gebouwd worden. Raik, zoals de tweede achtbaan zal heten, wordt gebouwd door het Nederlandse bedrijf Vekoma, het wordt een zogenaamde Family Boomerang Coaster. Phantasialand zal naar eigen zeggen de grootste versie ter wereld van deze achtbaan bouwen.

1501373_1061980893841074_1704547557909863894_o

 

Feiten:

Taron:

 • Opening: 30 juni 2016
 • Bouwer: Intamin Amusement Rides
 • Model: Blitz Coaster / Custom
 • Launch: Dubbele launch (LSM)
 • Snelheid: 117km/u
 • Hoogte: 30 meter
 • Lengte: 1320 meter
 • Capatiteit: 1200 personen per uur
 • De baan kruist zichzelf 116 keer
 • Treinen:
  • 4 treinen van telkens 4 karretjes.
  • In elk karretje zijn twee rijen terug te vinden waar 2 personen naast elkaar kunnen zitten.
  • Goed voor een totaal van 16 rijders per trein.
 • Station: Apart instap en uitstap station

 

Raik:

 • Opening: 30 juni 2016
 • Bouwer: Vekoma
 • Model: Family Boomerang Coaster
 • Snelheid: 62km/u
 • Hoogte: 25 meter
 • Lengte: 210 meter
 • Capaciteit: 720 personen per uur

 

Een promo filmpje:

De nieuwe achtbaan die waarschijnlijk in 2016 zal openen, wordt niet zomaar een Multi-Launch-Coaster. Het zal de snelste multi-launch-coaster van Europa worden, wat wil zeggen dat de achtbaan sneller zal gaan dan de vorige jaar pas geopende Helix in Liseberg (Zweden) en Sky Scream in Holiday Park (Duitsland).

De maximum snelheid van de baan zal meer dan 100km/u bedragen. Hiermee wordt het zeker en vast al de snelste achtbaan van het park.

 

De bouw:

De bouw begon al zeer vroeg. In 2014 was men al volop bezig met de voorbereidingen van het gebied.

Januari 2015

 

Februari 2015

 

Maart 2015

De eerste trackdelen worden gespot. Hierdoor wordt meteen bevestigd dat de nieuwe attractie een achtbaan is en dat de bouwer Intamin is. De track wordt volledig ingepakt in folie ter bescherming. De baan krijgt namelijk nog veel thematisatie.

 

April 2015

De bouwupdates stromen nu bijna dagelijks binnen. Het project wordt steeds interessanter om te volgen.

 

Mei 2015

Er wordt volop gewerkt aan de thematisatie.

 

Juli 2015

Een leuke update die heel wat trackdelen toont.

 

Augustus 2015

Geweldige nieuwe foto’s

De prachtige updates volgen elkaar op

Opnieuw heel wat nieuwe foto’s

 

In een filmpje gunt het park een blik achter de schermen

 

Opnieuw een update

 

September 2015

Een zeer mooie update

[Gerucht]: Er deden al langer verhalen de ronde over een mogelijk tweede kleinere achtbaan die in het gebied zou komen te liggen. Nu zijn er op het Duitse forum coasterfriends.de foto’s verschenen die dit gerucht versterken. Echter blijft het nog steeds de vraag of er wel degelijk een tweede achtbaan komt. We houden alvast dit gerucht in de gaten en zullen dit topic updaten als er meer nieuws bekend is.

Nieuwe foto’s en een nieuwe filmpje van de bouwwerken

Alweer een nieuwe update, ze blijven hard doorwerken

Dorien bracht enkele foto’s mee van de indrukwekkende bouwwerf

 

Een mooi overzicht van de bouwwerken:

 

Phantasialand laat zien hoe de voetsteunen gemaakt worden:

 

 

Oktober 2015:

Bouwfoto’s:

 

Enkele video’s van de vorderingen:

 

Taron Schienenmontage – TimelapseHeute wurden 3 weitere Schienen montiert, eine davon ist das Verbindungstück zur Schlusskurve. 50 Minuten lang hat es gedauert, bis diese Schiene an ihrer Position saß und festgeschraubt worden war, ihr dürft es euch nun in 2 Minuten ansehen! 🙂

Posted by Phantagraphy on maandag 5 oktober 2015

 

Nieuwe updates

 

Themeparkfreak Tristan bracht een aantal leuke foto’s mee:

 

Themeparkfreak Bob bracht eveneens leuke foto’s mee:

 

Er zijn weer een aantal nieuwe updates. Twee baandelen werden bijgeplaatst, verschillende grote betondelen werden geleverd, er wordt een nieuwe betonmuur klaargemaakt en ook aan het station werd nog gewerkt.

Een nieuwe video over de bouw van de rotsen werd vrijgegeven:

Phantasialand plaatste een nieuwe video van de werken online:

Nog meer beelden:

Op 23 oktober 2015 werd de laatste track geplaatst. De baan is nu af en ook de “pull through” karretjes zijn ter plaatse. Het kan nu niet lang meer duren voor er getest zal worden.

Nog meer pull through karretjes zijn ter plaatse gekomen. Deze dienen om de baan te testen, om te zien als de echte trein er overal zal door geraken en dat er geen problemen zijn met de thematisatie.

Op 24 oktober werd een support gespot die niet gebruikt is voor de achtbaan. 24 oktober is 1 dag nadat de baan volledig af was….

Knipsel

Nog een aantal nieuwe foto’s:

 

November 2015:

Terug in de tijd: Phantasialand plaats een video op YouTube over het plaatsen van de laatste trackdeel. Er werden 147 trackdelen geplaatst. Indien ze allemaal 10 kilometer lang zijn, zou de baan ongeveer 1470 meter lang worden. Dit zou best kunnen kloppen.

Nu het park gesloten is, volgen er nog weinig fotoupdates, gelukkig deelde het park zelf een nieuw filmpje over de huidige stand van zaken.

 

December 2015:

Er zijn al maanden lang geruchten die zeggen dat er een mogelijke tweede achtbaan gebouwd zou worden in het nieuwe thema gebied. De grootste aanleiding hiervoor is dat er al verschillende footers zijn gespot die niet gebruikt worden voor Taron. Veel fans denken dat deze misschien gebruikt zouden kunnen worden voor een tweede, kleinere, achtbaan. Phantasialand fan Tobi maakte een ontwerp van de mogelijke lay-out aan de hand van de bestaande footers.

 

11 december 2015: Phantasialand bevestigd 2de achtbaan! 

Phantasialand heeft zonet bevestigd dat er naast Taron ook een tweede achtbaan zal komen in het gebied. De achtbaan zal een family boomerang coaster worden van Vekoma. Het zou de grootste in zijn soort worden.

 

19/12/2015: nieuwe foto’s van Themeparkfreak Dries

 

07/01/2016: De eerste trackdelen voor Raik, de tweede achtbaan voor de nieuwe zone Klugheim arriveerden in het park

 

12/01/2016: De eerste supports van Raik werden geplaatst

 

14/01/2016: De lifthill in volle opbouw

 

17/01/2016: Taron en Raik in de sneeuw

 

20/01/2016: Zo ziet de trein van Taron er uit!

 

magazin_tarons_zug

 

03/02/2016: Simulatie video van Taron gemaakt door achtbaan fan Tobi

Dit is een video gemaakt door een fan, het zijn geen officiële beelden, maar ze geven wel een goede visualisatie van wat we kunnen verwachten.

 

11 februari 2016: Een nieuwe video van Raik

Met Nederlandstalige ondertitels.

 

4 maart 2016: Een nieuwe video

 

18 maart 2016

 

19 maart 2016

 

21 maart 2016

 

27 maart 2016

 

29 maart 2016: Video beelden van de testritten

Wir freuen uns, euch heute das erste Video von TARON in Aktion zeigen zu können. Die Aufnahmen sind während der Testfahrten entstanden, bei denen sich der neue Multi-Launch-Coaster zunächst Schritt für Schritt an sein maximales Leistungsvermögen herantastet – bis der Launch-Antrieb TARON schließlich katapultartig auf die Strecke schießt und der Zug die erste halbe Runde auf dem schwarzen Schienen-Gewirr im Temporausch hinter sich lässt. Wir wissen ja nicht, wie es euch geht, aber wir haben Gänsehaut!

Geplaatst door Phantasialand op dinsdag 29 maart 2016

 

31 maart 2016: Veel nieuwe foto’s!

 

3 april 2016: Testritten

 

4 april 2016: De trein van Raik

Zo ziet de trein van Raik er uit! Phantsialand schreef het volgende op hun website: “Er werd besloten de trein aan de voorkant niet te hoog te maken, zodat ook de kleinste coasterfans een onbelemmerd uitzicht zouden hebben.”

header_raik

 

6 april 2016: Taron en Raik zullen ook elke winter operationeel blijven

Het park heeft laten weten dat Taron en Raik ook in de winter geopend zullen worden. Raik heeft hier speciale aanpassingen voor gekregen zodat het rijden bij koude temperaturen mogelijk blijft. Hier nog een aantal beelden van de testritten.

 

10 april 2016

 

14 april 2016: Nog meer beelden

Onderstaande tekst is afkomstig van het Phantasialand Magazine:
Eindelijk kan Taron over zijn verwikkelde spoor razen en tonen wat hij kan. Daar gaat het dan ook om bij deze testritten. Hier wordt getest of alle technische prestaties gehaald kunnen worden.

Dat kan alleen met een goed gestructureerd plan. Taron is als multi-lanceer-achtbaan in zijn bouwstijl duidelijk complexer als conventionele achtbaansoorten. Hij moet stapsgewijs in opbouwende fasen getest worden zolang totdat de uiteindelijke gewenste waardes bereikt worden.

Het eerste grote blok van testen betreft het instellen van de volledige installatie. Tijdens intensieve tests worden de technische omstandigheden geschapen waaronder Taron straks zonder problemen kan functioneren. De sensoren, de besturing, de software; alles moet getest worden en zorgvuldig op elkaar afgestemd worden. Twee bijzondere uitdagingen zijn daarbij de LSM-aandrijving en de remmen. Beiden zijn uiterst gevoelig en moeten met heel veel voorzichtigheid in bedrijf genomen worden.

Daardoor mogen in deze fase van het testen de stukken baan tussen de lanceringen enkel apart bereden worden. En dan wel met gematigde snelheid. Alleen zo kunnen we de uitgebreide instellingen grondig uitproberen.

Ook Tarons trein wordt in het eerste testblok onder de loep genomen en uitvoerig ingereden. Daarbij worden voor het testen speciale harde wielen gebruikt die tijdens de testen zo weinig mogelijk weerstand opwekken. Ook het loopwerk van de trein wordt in zijn voorlopige configuratie getest en continu bijgesteld.

Pas nadat al deze instellingen zijn gedaan kan Taron de volgende grote uitdaging aangaan: in de tweede testfase moeten alle zorgvuldig gedane instellingen tot uiting komen tijdens de rit. Nu gaat het pas echt beginnen: Taron rijdt voor het eerst door de hele baan. Vanaf de eerst lancering raast hij over het spoort en bij de tweede lancering is er geen pauze. De trein wordt nog een keer gecatapulteerd en krijgt op die manier een vliegende start voor het tweede gedeelte.

Vervolgens wordt ronde voor ronde de snelheid verhoogd. Steeds een beetje dichter bij de uiteindelijke snelheid komende, maar nog niet tot aan het maximum. Daarbij zal blijken hoe goed de eerste instellingen werken en of ze opnieuw aangepast moeten worden. En nog iets anders wordt duidelijk: Taron krijgt bij de tweede lancering een ware boost waardoor de trein nog sneller als tevoren over de baan raast.

Tijdens deze testrondes verdwijnt ook het markante zoemen van de trein. Doordat de harde wielen nu door zachtere wielen zijn vervangen rijdt de trein geruisloos zijn rondes.

Dit zijn de ideale omstandigheden voor het derde deel van de testen. Het instellen is vergevorderd, de snelheid is hoog, Taron heeft de volledige baan veroverd; we zijn klaar om met meerdere treinen te gaan testen.

Nu kan het rijden met vier treinen beginnen. Concreet betekent dat het volgende: twee treinen rijden gelijktijdig over de baan terwijl de twee andere treinen zich in het in- en uit stapgebied van het station bevinden. Een verdere stap in Tarons grote testavontuur. Een avontuur dat Klugheim al zachtjes doet vibreren…

 

 

20 april 2016: Eerste testritten van Raik verschenen! 

 

06 juni 2016: Openingsdatum werd bekend gemaakt, Klugheim opent op 30 juni

 

24 juni 2016: Nieuwe foto”s van het gebied

 

29 juli 2016: Eerste onride video van Taron!

 

30 juli 2016: Klugheim is officieel geopend! 

Bekijk hier de onride van Raik.

Foto’s:

 

UITGETEST: Onze reporters gingen ter plaatste

Onze reporters gingen op de openingsdag naar Phantasialand en testen het nieuwe gebied uitgebreid uit. Lees er hier alles over.

 

2 augustus 2016: Statistieken eindelijk bekend gemaakt

Taron heeft een snelheid van 117km/u en is 30 meter hoog. De achtbaan is 1320 meter lang en heeft een capaciteit van 1200 personen per uur.

Raik is 25 meter hoog en behaald een snelheid van 65km/u. Het parcours van 210 meter wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor een capaciteit van 720 personen per uur gecreëerd wordt.

 

 

 

 

Foto’s: Rideonblog.com, PHL-Infos.de, Themenparks Germany, Instagram: insta_selenia, Klugheimleaks.de, Phantafriends.de, Freizeitpark News NRW, jeroen_twee, phl-infos.de, Phantagraphy, hondenbrok en Python MKII (themepark.nl), coasterfriends.de, Dorien Goris, Tristan Indigne, Bob Van Dyck, magazin.phantasialand.de, Ranfox