Interview: nWave Pictures

Je hebt vast al wel eens een 3D-, 4D- of misschien zelfs een 5D-film gezien in een pretpark. Denk maar aan films als Pandadroom, Sammy, Fly Me To the Moon, enz… Stuk voor stuk films waarbij je bij het betreden van de zaal meteen een leuk 3D-brilletje op je neus krijgt. Eens de film begint, word je volledig ondergedompeld in een virtuele wereld vol wonderen. Zag je al eens zo’n film, dan herinner je je vast een sissende slang die op je af lijkt te komen of de grappige visjes die op haartje na je neus voorbijzwemmen. Je hebt jezelf ongetwijfeld er wel eens op betrapt dat je de vissen probeert vast te nemen. Of herrinner je jezelf misschien beter één van vele virtuele achtbaanritjes?

Maar wie maakt deze films nu eigenlijk? En hoe gaat dat in zijn werk? TPF ging op bezoek bij nWave Pictures in Brussel voor een interview met Eric Dillens (Chairman of the board) en Goedele Gillis (Sales Director). Dit bedrijf verzorgt al jaren ontelbare 3D-films voor pretparken wereldwijd.

 

 

TPF : Goede morgen. Ik ben zeer verheugd hier aanwezig te mogen zijn.

nWave : Dank je. Welkom bij nWave.

 

TPF : Hartelijk bedankt. We zullen er meteen invliegen met de eerste vraag: wie heeft nWave Pictures opgericht en hoe is het idee ontstaan?

nWave : Het eerste idee voor nWave Pictures is ontstaan in 1992, toen ik (Eric) mijn zakenpartner Ben Stassen heb leren kennen. Ik werkte destijds nog als televisieproducent bij D&D Productions. Samen hebben we daar de eerste basis gelegd voor onze samenwerking omtrent het maken van computergegeneerde beelden en in eerste instantie ook het ontwikkelen van onze allereerste ride-simulations.

 

TPF : Waarom is destijds voor de naam nWave Pictures gekozen?

nWave : nWave Pictures was niet de oorspronkelijke naam. Helemaal in het begin was onze naam NewWave International. Al snel bleek dat deze naam al door een ander bedrijf in gebruik was. Daarom besloten we om de naam te wijzigen in nWave.

 

TPF : Wat zijn precies de kernactiviteiten van het bedrijf?

nWave : Wij zijn een geïntegreerde studio. Dit wil zeggen dat we als bedrijf de volledig keten in eigen beheer hebben. Wij bedenken een idee en financieren het project geheel zelf. Vervolgens produceren we het en staan we in voor de distrubutie ervan wereldwijd. Langspeelfilms vormen hierop een uitzondering en worden wereldwijd door ons partnerbedrijf StudioCanal verzorgd.

 

TPF: Aan hoeveel mensen biedt jullie bedrijf werk?

nWave: Dit varieert en is afhankelijk van het project waar we op dat ogenblik aan werken. We hebben een vaste kern van ongeveer 40 mensen. Bij erg grote projecten kan het personeelsbestand wel oplopen tot 140 werknemers per film. Vroeger waren alle werknemers generalisten, wat wil zeggen dat ze over elke discipline binnen het ontwerpen van een 3D-film wel de vereiste kennis hadden. De dag van vandaag is alles veel complexer en uitgebreider geworden en werken we met specialisten. De ene persoon is bijvoorbeeld een expert in 3D-modelling, terwijl de andere dan weer alles weet over het animeren.  Een leuk gegeven is het feit dat wij personeel in dienst hebben van wel 10 verschillende nationaliteiten. Onze werknemers leren ook erg veel handige technieken van elkaar.

 

TPF : Hoe zijn jullie eigenlijk in de pretparkwereld terecht gekomen?

nWave : In de jaren ’90 werden ride-simulation-films razend populair bij het grote publiek. Bezoekers nemen plaats in een simulator-cabine. Deze cabine kan in alle mogelijke richtigen bewegen aan de hand van grote pistons aan de onderkant. Door deze bewegingen te laten overeenstemmen met de 3D-film -meestal een virtuele achtbaan- krijg je een heel leuk effect. Door samen te werken met de producenten van deze simulatoren zijn we in de wereld van de pretparken beland. Pas later zijn we ons gaan concentreren op aparte 3D-films speciaal bedoeld voor bioscoopzalen.

 

TPF : Wat was de eerste pretparkattractie in Europa die jullie voorzagen van een 3D- of 4D film ?

nWave : Dat was Pandadroom in de Efteling. Deze 4D-film neemt het publiek mee naar de wondere wereld van de dieren en hun biotopen. Omdat dit een samenwerking was met het Wereldnatuurfonds staat de natuurbescherming centraal in deze film. Ook Europa-park vertoonde onze film onder de naam ‘Pandavision’. Deze fragmenten kwamen oorspronkelijk uit onze langspeelfilm S.O.S. Planet.

 

TPF : Wanneer een pretpark interesse heeft in een 3D-film en jullie daarvoor contacteert, hoe gaat dit dan juist in zijn werk?

nWave : Alle films die we hier maken zijn ook bedacht door nWave zelf. Onze films voor 3D  attractie    worden opgebouwd door gebruik te maken van scenes uit de langspeelfilm maar staan volledig op zichzelf. Ze vertellen een apart verhaal.  De klant krijgt toegang tot onze bibliotheek van de attractie films  en kunnen zo de titel uitzoeken die het best aansluit bij hun publiek en past binnen de sfeer van hun park. We proberen zo veel mogelijk verschillende thema’s aan bod te laten komen. Alle films zijn geschikt voor alle leeftijden zodat de hele familie ervan kan genieten. Indien mogelijk maken we onze films ook educatief, zodat ze ook kunnen worden gebruikt in wetenschapscentra of dierentuinen.

 

TPF : Hoeveel films produceren jullie ongeveer per jaar?

nWave : Het is moeilijk om daar een getal op te kleven. De productie van een langspeelfilm duurt ongeveer 2 jaar. Na het eerste jaar zijn bepaalde grote processen achter de rug en kan er tijd gemaakt worden om een nieuw filmproject te starten. Betreffende attractiefilms werken we tegenwoordig samen met een partnerstudio uit het Verenigd Koninkrijk, “Red Star”. Samen met hen, maken we gemiddeld 2 attractiefilms per jaar.

 

TPF: Hoe komt een 3D-film nu juist tot stand ?

nWave: Eerst en vooral wordt er door ons een verhaal bedacht. Dit wordt vervolgens volledig uitgeschreven en uitgetekend via een Storyboard. Hierop kan je enorm veel informatie terugvinden zoals hoe de personages eruit zullen zien, welke achtergronden er gebruikt zullen worden in de film, enz. Vervolgens wordt al het werk verdeeld over de verschillende departementen.

Het eerste team dat aan de slag kan gaan is de Layout-afdeling. Wanneer een storyboard volledig klaar is zal deze afdeling zich bezig houden met het verwerken van alle gegevens tot een eenvoudige reeks achtereenvolgende stilstaande beelden. Aan deze compilatie wordt alle informatie toegevoegd omtrent de gewenste basis-layout en een ideale tijdlijn. Verder wordt er ook bepaald vanuit welk standpunt de (virtuele) camera een bepaald object moet filmen, welke personages waar en wanneer in beeld komen en hoe de scene exact moet uitgelicht worden. Vervolgens worden al deze beelden omgevormd tot een reeks animaties. Eenvoudige dialogen, muziek en geluidseffecten worden eveneens toegevoegd.

Dan is het de beurt aan het Modelling departement : Op basis van alle voorgaande tekeningen en animaties,  foto’s en ander beeldmateriaal worden nu de personages aangemaakt met behulp van  het programma ‘Maya 3D’.

Het Rigging department gaat als het ware een skelet toevoegen aan alle karakters. Dit skelet vormt de basis voor alle bewegingen. Dit proces is uitermate complex en vereist een deftige technische kennis en concentratie. Dit wordt allemaal veelvuldig uitgetest, alvorens men aan de eigenlijke animatie ervan begint.

Ondertussen gaat men met de verschillende acteurs, wiens stemmen gebruikt zullen worden in de film, samenzitten om de teksten te overlopen. Alle stemmen worden digitaal opgenomen en later toegevoegd aan de film. Gelaatsuitdrukkingen, lichaamstaal en lipsynchronisatie worden allen verzorgd door de animators. Zij brengen de karakters tot leven door het skelet, dat reeds werd ingebracht door het Rigging department, te voorzien van bewegingen. De figuren zijn nu in staat opgegeven acties uit te voeren zoals lopen, wandelen, heffen, enz.

Het Shading departement creëert en voegt alle textures toe aan de personages en omgevingen. Textures zijn kortweg alle materialen zoals bijvoorbeeld hout, glas, metal, kledij, ….   Ook de achtergronden worden zorgvuldig afgewerkt.

Sfeerlicht, daglicht, schaduwen en 100 andere soorten van belichting worden aan het geheel toegevoegd door het Lighting departement.
De richting, de intensiteit, de hoeveelheid, … wordt allemaal door hen bepaald op basis van het storyboard.

Het Compositing department  gaat alle scenes samenvoegen tot 1 geheel.  In dit stadium kan men gaan oordelen of het eindresultaat overeenkomt met het oorspronkelijke idee.

 

TPF : Wat was het meest uitdagende project waaraan jullie werkten?

nWave : Dat moet onze eerste langspeelfilm ‘Fly Me To the Moon” geweest zijn.

Het verhaal gaat over het spannende avontuur van drie kleine vliegjes die astronaut willen worden.
Op een dag gaan ze aan boord van de raket Apollo 11, die vervolgens gelanceerd wordt. De film is als het ware een hommage aan de maandlanding uit 1969. In 2005 is het idee voor deze film ontstaan op de conferentie “Show West” in de Verenigde Staten. Hier was 3D het topic waar iedereen over sprak. Het was de toekomst en zou een nieuwe wind laten waaien doorheen Hollywood. Wij voelden ons destijds geroepen om hier als het ware als één van de pioneers op te treden. In 2008 werd Fly Me To The Moon wereldwijd  gereleased. Wij proberen ons te focussen op verschillende markten.

 

TPF : Voorzien jullie ook alle speciale effecten bij de films?

nWave : Nee. Wij leveren de film aan de klant en deze contacteert dan vervolgens een extern bedrijf dat ervoor zorgt dat alle speciale effecten, zoals water en vuur, worden gesynchroniseerd met onze film.
TPF : Welke projecten staan momenteel nog op til?

nWave : We werken momenteel aan een nieuwe langspeelfilm, genaamd Robinson Crusoe. De film gaat over een man die schipbreuk lijdt in het midden van de grote oceaan. Hij spoelt aan op een klein eilandje waar hij al snel enkele komische vriendjes maakt en doldwaze avonturen met hen beleeft. De film zal uitkomen op 30 maart 2016 en zal ook te zien zijn in enkele dieren- en pretparken zoals Faunia in het Spaanse Madrid. Tevens zal de film ook worden vertoond op de cruiseschepen van maatschappij AIDA Cruises.

 

TPF : Waar ziet u het bedrijf binnen een vijftal jaar?

nWave : Door onze nieuwe film Robinson Crusoe ook in Amerika te vertonen op het grote witte scherm hopen we zo om steeds meer internationaal bekend te geraken. Dat is alvast ons streven. Ook zijn we aanwezig op heel veel internationale beurzen met als doel een beter rechtstreeks contact met de klant te bekomen. Dit directe, rechtstreekse contact is uiterst belangrijk.

 

TPF : Wat vind u het leukste aspect aan de job?

nWave : Het internationale karakter. Het is enorm boeiend om mensen van verschillende culturen te ontmoeten. Ieder werelddeel heeft zijn eigen unieke en toffe invloeden, wat het zo interessant maakt. Ook het product zelf is uiteraard een leuk aspect. We halen hier enorm veel voldoening uit.

Alle Films

 

Wij wensen in het bijzonder Eric Dillens en Goedele Gillis bedanken voor dit interview. Het was een zeer aangename en interessante, leerrijke ervaring.

 

Nog enkele leuke foto’s van ons bezoekje.