Het verhaal achter: Talocan

Talocan is de topspin van Phantasialand. De attractie vertelt de mythologie over de Azteken god Tlaloc en zijn wereld ‘Tlalocan’. De attractie werd geopend in 2007 en is onderdeel van het Mexicaans themagebied van het park.

Tlaloc is de god van het water in al zijn vormen. Voornamelijk de regen en het bloed. Hij wordt steevast uitgebeeld met oogringen en grote tanden. Zijn thuishaven is Tlalocan.

Tlalocan is de 1de laag van de bovenwereld (hemel) volgens de mythologie van de Nahuatl sprekende bevolking van het Precolumbiaans Mexico. Volgens de Azteken waren er 13 lagen van de bovenwereld en 9 lagen van de onderwereld. De manier waarop je sterft bepaald welke laag jouw bestemming wordt. Tlaloc was de 9de heer van de nacht dus was Tlalocan de 9de laag van de onderwereld.

Tlalocan wordt in verschillende boeken beschreven als een rijk met een oneindig voorjaar met groene bladeren en planten kortom een paradijs waarover Tlaloc en zijn vrouw Chalchiuhtlicue heersen. Zij is de godin van de meren, rivieren, zeeën, stromingen, stille waters, stormen en baptisme, ook is zij de patrones van de geboortes.

De meeste lagen van de hemel waren gereserveerd voor mensen die een gewelddadige dood gestorven waren. Tlalocan is gereserveerd voor mensen die verdronken, die door de bliksem geraakt werden of die stierven door allerlei ziektes die met water geassocieerd werden. Het was ook de bestemming in het leven na de dood voor andere, waarvan werd gedacht dat ze bij Tlaloc in gratie waren, zoals de mentale gehandicapte.

Het verhaal van de attractie van Phantasialand gaat als volgt. Bij het uitbreiden van de wijnkelder graaf je per ongeluk tot in de 9de laag van de onderwereld, het rijk Tlalocan. De wijnkelder passeer je in de wachtrij van de attractie. Je loopt door het rijk van Tlaloc, maar je bent eigenlijk nog niet gestorven. Ondertussen stap je in de attractie. Tlaloc ontdekt dat jullie onterecht in zijn rijk zijn en laat zijn vloek over jullie heengaan. Wat volgt is een doldwaze rit vol met vuur, geluid en watereffecten.

 

Artikel: Maarten Busschots // Bron: Wikipedia // Foto:  Phantasialand