Foto’s Rodelbanen Oostenrijk

Golm is gelegen in Vandans in de Oostenrijkse regio Vorarlberg helemaal in het westen van het land nabij Liechtenstein. In 2008 werd hier de Alpine Coaster gebouwd, dat gebeurde door Wiegand. Deze rodelbaan heeft een adembenemende lengte van 2920 meter en is dus bijna 3 kilometer lang.

Zillertal Arena is gelegen in Zell am Ziller in de Oostenrijkse regio Tirol. In 2007 werd de Wiegand Alpine Coaster met de naam Arena Coaster geopend. Deze rodelbaan heeft een lengte van 1130 meter.

Familienerlebnis Drachental is gelegen in Oberau Wildschönau in de regio Tirol. We vinden hier de Alpine Coaster Drachenflitzer, dit is een tweede generatie Wiegand Alpine Coaster die gebouwd werd in 2021. De totale lengte bedraagt 2000 meter en de rodelbaan is uitgerust met de nieuwe grote karren.

De Grünbergflitzer is een rodelbaan in Gmunden in de regio Boven-Oostenrijk. De Alpine Coaster werd gebouwd in 2014 door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer. Deze heeft één rail en is 1400 meter lang.

Stoaninger Alm is gelegen in Schönau im Mühlkreis in de regio Boven-Oostenrijk. Hier vind je de monorail Alpine Coaster Speed-Gleit-Bahn terug die een lengte heeft van 1000 meter. De rodelbaan werd gebouwd in 2003 door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer. Stoaninger Alm ligt vlak bij het pretpark Jagdmärchenpark Hirschalm.

In Klippitztörl in de Oostenrijkse regio Carinthia vinden we de Alpine Coaster Sommerrodelbahn. Het gaat hier om een monorail Alpine Coaster die gebouwd werd door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer in 2004. In totaal is het parcours 1660 meter lang.

Steirarodl Modriach is gelegen in Edelschrott in de Oostenrijkse regio Styria. Je vindt er de rodelbaan Steirarodl die in 2020 gebouwd werd door de Duitse fabrikant Wiegand. De Alpine Coaster heeft een totale lengte van 1180 meter. Tijdens een ritje wordt er een hoogteverschil van 66 meter overbrugt met snelheden tot 40 km/u. Het startstation ligt op 1012 meter boven zeeniveau en het eindstation ligt op 946 meter. Hierdoor is er een gemiddelde daling van 16,5%.

De Hexenexpress Alpine Coaster is gelegen in Schöckl Seilbahn in Sankt Radegund in de regio Boven-Oostenrijk. De rodelbaan opende in 2002 en is een Wiegand eerste generatie Alpine Coaster. De totale lengte bedraagt 800 meter.

Op de Katschberg in Rennweg am Katschberg in de Oostenrijkse regio Carinthia, vinden we de rodelbaan Katschi’s Goldfahrt. Het betreft een korte monorail Alpine Coaster van de Oostenrijkse fabrikant Brandauer. Over de exacte lengte is geen informatie bekend. Langs het parcours staan verscheidene figuurtjes opgesteld.

De Nocky Flitzer vinden we terug bij Turracher Höhe in Reichenau in de Oostenrijkse regio Carinthia. Het betreft een Wiegand Alpine Coaster die gebouwd werd in 2007. De totale lengte bedraagt 1560 meter.

Bij Bad Kleinkirchheimer Bergbahnen in de Oostenrijkse regio Carinthia, vinden we de Kaiserburg Bob. Deze Alpine Coaster werd voor de verandering eens niet gebouwd door Wiegand of Brandauer, maar wel door het nieuwe bedrijf Mountain Innovations uit het Duitse Beieren. Deze unieke Alpine Coaster werd gebouwd in 2020 en is in totaal 1400 meter lang. De lift heeft een lengte van 600 meter, de afdaling is 800 meter lang. Tijdens de rit kan er een snelheid bereikt worden van 40 km/u.

Om de dag af sluiten, en omdat we nog wat tijd over hadden, besloten we nog de rodelbaan van Hohe Wand Wiese te bezoeken. Dit is een Alpine Coaster van het type Braso, een monorail Alpine Coaster dus. De Sommerrodelbahn is 845 meter lang en er kan een snelheid van 40 km/u behaald worden. De rodelbaan werd gebouwd door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer.

Om de lange rit tussen St. Englmar en Wenen te breken stopten we even langs de rodelbaan van Erlebnisberg Luisenhöle. Hier vinden we een zomerrodelbaan terug die gebouwd werd door Wiegand.

De Keltenblitz is gelegen op de Zinkenlifte Bad Dürrnberg en is eveneens een rodelbaan van het type Braso. De rodelbaan is gebouwd door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer en heeft een lengte van 2.200 meter, pure afdaling!

De Sommerrodelbahn van Abtenauer Bergbahnen is een rodelbaan van het type Braso. Dit betekent dat de rodelbaan gevestigd is aan één rail, een monorail Alpine Coaster dus. De rodelbaan is gebouwd door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer en heeft een lengte van maar liefst 1.980 meter, pure afdaling!

De Lucky Flitzer vinden we terug in Flachau dat gelegen is in Salzburg. De Alpine Coaster van Wiegand is 1.079,9 meter lang. Bij regen kan er een kap over de bakjes gezet worden, waardoor je niet nat wordt.

De Maisiflitzer van Maiskogel ligt in het Oostenrijkse dorpje Kaprun in Salzburg. De Alpine Coaster werd gebouwd door de Duitse fabrikant Wiegand en is 1.220 meter lang.

Aberg Hinterthal Bergbahnen Saaffelden is een zeer leuke maar ook een zeer gevaarlijke plastieken rodelbaan.

Timoks Coaster is de Alpine Coaster van Bergbahnen Fieberbrunn. De Alpine Coaster werd gebouwd door de Duitse fabrikant Wiegand en is 1.170 meter lang.

Salvena Land is een soort speeltuin waar verschillende attracties te vinden zijn. Er is ook een groot openluchtzwembad en we vinden er ook een plastieken rodelbaan terug.

De Fisser Flitzer is eveneens een Braso rodelbaan, wat wilt zeggen dat deze maar één rail heeft waarop het karretje naar beneden gaat. Ook deze rodelbaan heeft een gigantische lengte, want hij is maar liefst 2.100 meter lang. Wat de rodelbaan helemaal te gek maakt is dat deze vol met thematisering hangt, er geluidseffecten zijn en zelfs rookeffecten. Ongezien op een rodelbaan! En natuurlijk mogen we ook de vele tunneltjes niet vergeten waar de rodelbaan doorheen gaat.

De Sommerrodelbahn van Mieders is een rodelbaan van het type Braso. Dit betekent dat de rodelbaan gevestigd is aan één rail, een monorail Alpine Coaster dus. De rodelbaan is gebouwd door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer en heeft een lengte van maar liefst 2.800 meter, pure afdaling! Hiermee is het de langste Braso rodelbaan ter wereld!

De Sommerrodelbahn van Biderwier was de derde plastieken rodelbaan dat we op onze trip (en tevens ook vandaag) deden. Rodelen is leuk, stalen rodelbanen zijn veilig en daar kan niet zo heel veel mee fout lopen, maar plastieken rodelbanen is iets helemaal anders. Hier moet je verdomd goed opletten wat je doet, of het loopt fout af. En dat laatste gebeurde ook exact bij mezelf. Het probleem met deze soort plastieken rodelbanen is niet zo zeer dat ze van plastiek zijn, maar het ontwerp is gewoon gevaarlijk. Er is nauwelijks tot geen banking in de bochten en er zijn ook geen hoge randen om te verhinderen dat je uit de bocht vliegt. Nu deze rodelbaan was echt lang, en ook echt heel fijn. Tot mijn grote ongeloof was er ook nog een grote jump in het midden van het parcours en hier vloog ik fenomenaal mooi door de lucht. Zo mooi dat ik letterlijk even door de lucht vloog met rodelbaan en alles. En ook zo cool dat ik besloot om nog een ritje te maken. Deze beslissing had ik beter niet genomen, want de tweede keer kwam ik iets te snel uit de bocht voor de jump. Hierdoor vloog ik niet recht, maar scheef door de lucht met alle bijhorende gevolgen.

Alpine Coaster is gelegen in de Oostenrijkse deelstaat Tirol en wordt uitgebaat door Imster Bergbahnen. De Alpine Coaster werd gebouwd door Wiegand in 2003 nabij Imst. Alpine Coaster was bij opening de langste Alpine Coaster ter wereld, maar verloor het record 4 jaar later aan Tobotronc. Desondanks wordt deze Alpine Coaster nog steeds gepromoot als wereld langste omdat deze Alpine Coaster de langste afdaling heeft. Bij Tobotronc is de lift-hill bij de totale lengte meegerekend en bij de Imster Bergbahnen niet. Alpine Coaster is 3525 meter lang en het hoogste punt ligt op 1500 meter hoogte. Imster Bergbahnen geeft aan dat de afdaling ongeveer 9 minuten duurt, maar de echte snelheidsduivels weten de afdaling te voltooien in 5 minuten door geen enkele keer te remmen.