Foto’s: Rodelbanen – Frankrijk

De Clézy Gliss is gelegen in het Normandische dorp Clécy. Wanneer de rodelbaan precies werd gebouwd is onbekend. Wel staat vast dat deze ergens opende tussen 2006 en 2014. De rodelbaan is er eentje met een monorail en werd gebouwd door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer. De totale lengte bedraagt 650 meter, waardoor we over een bescheiden baan kunnen spreken. De rodelbaan bereik je via een weggetje met een hellingspercentage van 30%!

De Normandie Luge is gelegen aan het 19de-eeuws viaduct de la Souleuvre. Naast de rodelbaan kan je hier ook aan bungeejumping doen, met een deathride over de vallei vliegen, of via een lange slinger de diepte in slingeren. De rodelbaan zelf heeft de naam Luge en werd gebouwd in 2013 door de Duitse fabrikant Wiegand. Deze heeft een bescheiden lengte van 570 meter.

Luge Lou Bac Mountain is een creatie van Sunkid Heeghe, dat dit type Single Rail Mountain Coaster net opnam in hun gamma door de overname van Brandauer. Wie deze Luge wil bezoeken moet eerst via een kabellift omhoog gaan om nadien aan de afdaling van 200 meter te beginnen.

Bij Le Lioran konden we de Alpine Coaster Déval´luge afvinken van ons lijstje. Een zeer kort baantje, waarop je geen echt hoge snelheid bereikt. Deze baan werd gebouwd door het eerder onbekende bedrijf Erbschloe Fun Construct en heeft een lengte van 400 meter. 

Luge toutes saisons is een Alpine Coaster die in de buurt van parijs gelegen is. Deze werd gebouwd door Wiegand en is misschien niet zo bijzonder lang, maar gaf toch een pittige rit weg. Jammer genoeg werd de leuke rit voor Themeparkfreak Bob onderbroken door kinderen die plots stilstonden middenin het parcours en de remmen volledig dicht getrokken moesten worden om een aanrijding te vermijden.

Niet ver van de Franse gemeente Carmaux kunnen dagjestoeristen zich uitleven in Cap’Découverte. Vroeger werd de plaats nog gebruikt als een koolmijn, maar ondertussen is het een plek die volledig gewijd is aan vrije tijd, seminaries en groepsreizen. Bezoekers kunnen er zwemmen en waterskiën, maar ze kunnen er ook een ritje maken op een korte, maar wel vrij pittige, Alpine Coaster van Wiegand.

Deze attractie is voor Normandië de eerste rodelbaan op rails en ze ligt in een beschermd natuurlijk gebied, nabij het Souleuvre Viaduct. Bezoekers kunnen er naast het rodelen ook de volgende attracties uitproberen: De blotevoetentuin, boomklimparcours, de toeristentrein, bungeejumpen en de gigantische zipline.

In het hart van het Franse Suisse Normande konden we de Alpine Coaster Clécy Gliss terugvinden. Deze heeft zelfs een bijzonder uitzicht op het viaduct van Clécy en de rotsen van de nabijgelegen natuurparken. De baan zelf is maar 650 m lang en ze werd gebouwd door de Oostenrijkse firma Brandauer.

De alpine coaster van Savoie Mont Blanc heeft de naam Luge 4 Saisons. Het is er eentje die gebouwd werd door Wiegand in 2015 en heeft een lengte van 720 meter. Ook deze alpine coaster is voorzien van de zogenaamde “fun breaks” die alle snelheid en plezier uit de rodelbaan halen. Wiegand, stop alstublieft met die dingen over heel de track te installeren.

Amusement Park de Chamonix is een ietwat grote naam voor een alpine coaster met wat Heege speeltoestellen ernaast, maar als credithunter kan je hier wel gewoon twee credits scoren. Eerst en vooral heb je de alpine coaster zelf. Het is er eentje uit 2011 met een bescheiden lengte van 795 meter, maar deze geeft wel een erg goede rit weg! Zonder twijfel is het de beste uit de regio. Als tweede credit kan je hier een Butterfly-attractie terugvinden. Ook een Nautic Jet is aanwezig en een Heege schommel. Verder zijn er nog enkele kinderattracties terug te vinden.

Les Carroz bevat een Wiegand alpine coaster met de naam Speed Dragoz: La Luge Des Carroz. Naast een gewoon ritje kan je hier ook een ritje maken met Virtual Reality-beleving. De lengte van de baan is 1.200 meter, waarvan 350 meter opwaarts is en 850 meter naar beneden is. Helaas werd de alpine coaster gebouwd in 2018, wat wil zeggen dat deze voorzien is van de vervelende “fun breaks” die alle snelheid uit de baan halen. Wat een zonde toch dat Wiegand dit bedacht heeft.

In Régie des Saisie bevindt zich de alpine coaster Mountain Twister. Deze werd gebouwd in 2009 door de Duitse fabrikant Wiegand. De alpine coaster heeft een lengte van 770 meter.

Tricky Track is een recente Alpine Coaster die gebouwd werd in 2019 door de Duitse fabrikant Wiegand. Tijdens de rit van 705 meter wordt er een maximale snelheid bereikt van 40 km/u. Helaas is de volledige track voorzien van de zogenaamde “fun breaks” die het snelheidsgevoel compleet wegnemen op elk moment dat het leuk begint te worden.

Themeparkfreak Dries maakte onlangs een ritje op de Alpine Coaster Luge Sur Rail. Deze heeft een lengte van 735 meter en werd gebouwd door Wiegand.

Themeparkfreak Dries maakte onlangs een ritje op de Alpine Coaster Schlitte Mountain. Deze heeft een lengte van 460 meter en werd gebouwd door Wiegand.

Luge Sur Rail is een Alpine coaster gebouwd door Wiegand en heeft een lengte van 735 meter.

Schlitte Mountain is een eerder bescheiden Alpine coaster, gebouwd door Wiegand. Deze heeft een lengte van 460 meter.