Foto’s Rodelbanen Duitsland

De eerste Alpine Coaster die Themeparkfreaks Gregory en Hannelore deden tijdens hun trip was de Moselbob in Freizeitsee Triolago. De bouwer van deze toffe Alpine Coaster is Wiegand. De baan heeft een lengte van maar liefst 1 kilometer lang. Freizeitsee Triolago is een plek waar je een heleboel activiteiten kunt uitproberen, denk maar aan golfen, wakeboarden en water klimmen (een klimmuur op water). Verder is er ook een camping.

Deze Alpine Coaster bezochten Themeparkfreaks Gregory en Hannelore na hun bezoek aan Freizeitland Geiselwind. Op enkele minuten van dit pretpark ligt namelijk Greuther Keller, een plek waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Natuurlijk kun je er ook terecht voor een ritje op de Sommerrodelbahn, alweer een Alpine Coaster van Wiegand. De baan zelf is aan de heel erg korte kant want de baan is maar 360 meter lang.

De laatste Alpine Coaster die Themeparkfreaks Gregory en Hannelore deden was de Bobbahn van Mehliskopf. Ook deze had een lengte van om en bij de 600 meter. Het baanverloop was niet om van omver te vallen want eenmaal slalomt de baan zich een weg naar beneden. Opvallend, je hebt hier de mogelijkheid om de baan met VR-bril uit te proberen.

Deze Alpine van maar 633 meter ligt naast een indoor speeltuin. Het uitdagende parcours slalomt langs de bomen naar beneden. Iets over halverwege vindt er nog een optakeling plaats maar het laatste gedeelte valt te verwaarlozen. Uiteraard is Wiegand opnieuw de bouwer van deze Alpine Coaster.

Themeparkfreaks Greet en Michael trokken in september doorheen Beieren om heel wat nieuwe parken te ontdekken. Op de eerste dag van hun trip hielden ze halt in Rodel- und Freizeitparadies St. Englmar. In dit kleine parkje, waar je per attractie moet betalen, is er naast een rodelbaan ook een alpine coaster en een achtbaan van Zierer te vinden. Daarnaast zijn er ook heel wat speeltoestellen en attracties voor kinderen waardoor je je gerust enkele uren kan vermaken als gezin.

Themeparkfreaks Timothy en Tristan gingen op 25 september 2021 rodelen in Duitsland. Dit deden ze echter niet op een standaard SORO rodelbaan of dergelijke, maar dit keer op een echte bobsleebaan, gelegen te Ilmenau. Na een korte uitleg van de instructeur waagden ze hun first run op deze track. Eerst was het wat hotsen & botsen, maar eens ze de techniek doorhadden, werden al snel hoge snelheden gehaald, puur kicken in de banked turns.

Alpsee Bergwelt is gelegen in Immenstadt in de Duitse deelstaat Beieren. Je vindt er de rodelbaan Alpsee Coaster, een eerste generatie Alpine Coaster van de Duitse fabrikant Wiegand. De Alpine Coaster werd gebouwd in 2006 en heeft een lengte van maar liefst 2700 meter!

In Freizeitsee Triolago vinden we de Moselbob terug. Een erg goede alpine coaster die gebouwd werd door de Duitse fabrikant Wiegand. De alpine coaster is 1075 meter lang en werd geopend in 2010. Naast de rodelbaan kan je hier onder andere ook “voetgolfen”, dit is een kruising tussen voetbal en (mini) golfen.

Sommerrodelbahn Erbeskopf heeft sinds 2005 alpine coaster in huis met de Sommer-Rodelbahn. De rodelbaan werd gebouwd door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer, wie een beetje thuis is in het rodelen weet dat dit betekent dat het om een monorail alpine coaster gaat. Het parcours is 1350 meter lang. De alpine coaster was ruim meer dan een jaar buitenwerking en heropende pas opnieuw in 2020, daarom trokken we er gauw op uit om deze uit te proberen.

De Scharmützel Bob is een kleine alpine coaster van 633 meter lang. De alpine coaster werd gebouwd door Wiegand in 2010 en hier werd erg creatief omgesprongen met de beschikbare ruimte. Om het minibergje heen zijn er namelijk twee liftheuvels gemaakt, waardoor ze toch nog het dubbele in lengte er hebben weten uit te halen. Slim gezien dus.

Bij Seilschwebebahnen am Ochsenkopf kan je de rodelbaan Coaster Ochsenkopf vinden. Dit is een alpine coaster gebouwd door Wiegand in 2015. Deze heeft een lengte van 1099,7 meter. Helaas was deze voorzien van de zogenaamde fun breaks die zowat alle plezier uit een rodelbaan halen. Er naast lag ook een extreem steile en snelle rodelbaan met goot, maar deze was duidelijk al even niet meer in werking. Erg jammer want deze zag er erg gevaarlijk, goed en vol adrenaline uit!

Bij Fröschbrunna vinden we de Fröschbrunna Coaster terug. Dit is een erg korte alpine coaster van 610 meter lang. Deze werd gebouwd in 2000 door Wiegand. Het parcours loopt op een grasveld en bij een bos.

De Silbersee Bob is een rodelbaan van het type alpine coaster. Deze bescheiden alpine coaster heeft een lengte van 613 meter. Deze werd gebouwd in 2000 door het Duitse bedrijf Wiegand. Hier waren ook nog enkele speeltoestellen te vinden zoals een Nautic Jet.

Een meer gekende stop tussen Neurenberg en München is AltmühlBOB, waar zowel een normale Alpine Coaster als een unieke Speed Coaster te vinden zijn, samen met nog enkele speeltoestellen en een biergarten. De “normale” Alpine Coaster AltmühlBOB is een zeer leuke baan, daar niet van, maar verbleekt toch bij de tweede baan: Speed Bob. Deze Speed Coaster van Wiegand bestaat slechts uit drie airtime heuvels, maar wat voor airtime heuvels zijn het! Het ongecontroleerde gevoel van deze unieke credit is om naar huis over te schrijven. Let wel op de bruuske eindremmen want die zijn nogal heel abrupt.

Op een regenachtige ochtend in juni trokken themeparkfreaks Sven en Jasper naar het prachtig gelegen Pottenstein voor wat vertier. Erlebnisfelsen Pottenstein is gelegen op een beboste bergflank, met een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Door de regenachtige omstandigheden van die ochtend waren Hexenbesen en de rode Frankenrodel niet geopend. Wel was een ritje in de gele Frankenbob (met regenkap) mogelijk, maar de automatische magnetische remmen op de baan ruïneerden de ervaring enigszins. Ook hebben ze een grote Skywalk, glijbanen en andere extra betaalattracties zoals trampolines en bootjes.

Op een steenworp afstand van Freizeit-Land Geiselwind bevindt zich nog een restaurant/biergarten genaamd Greuther Keller, waar ook een kleinschalige Alpine Coaster en Snow-Tubing attractie te vinden zijn. De Alpine Coaster van Greuther Keller is niets om naar huis te schrijven, maar het is toch een leuke stop om even de beentjes te strekken en iets te drinken. Met een lengte van slechts 360 meter is de baan zelfs aan de korte kant, maar dat vertaalt zich dan ook in de prijs van een ritje: € 1,5. Ook is er een Snow Tubing ramp te vinden, voor dezelfde prijs.

Tegen de Tsjechische grens in het Zuid-Duitse Hirschau is nog een unieke Alpine Coaster te beleven op een grote zandberg: de Monte Coaster op Monte Kaolino. Een gigantische zandberg in het midden van het Duitse berglandschap hoor ik u denken? Ja, dat is exact wat Monte Kaolino inhoudt: een pretpark op een zandberg. Je kan er skiën en snowboarden op de zandflank, zwemmen of de grote, steile en onbeminde Alpine Coaster trotseren! Een baan met steile drops en scherpe bochten waar zelfs de meest ervaren alpine-rijder soms eens aan de rem moet komen.

De Hasenhorn Rodelbahn is een Alpine Coaster, gelegen in het Zwarte Woud. Om meer specifiek te zijn is dat in het Duitse dorp Todtnau. Om de coaster uit te kunnen proberen moet je eerst de stoeltjeslift naar boven nemen, langs de flank van de Todtnauberg. Niet enkel de passagiers van de achtbaan, maar ook de gondels zelf worden doormiddel van deze skilift naar boven gebracht. De achtbaan is maar liefst 2,9 kilometer lang. Tijdens de afdaling kunnen passagiers zelf de snelheid bepalen, doormiddel van een hendel die de gondel afremt. De Hasenhorn Rodelbahn is in handen van de familie Braun. Deze familie baat ook de nabijgelegen parken Steinwasen-Park en Tatzmania Löffingen uit.

Themeparkfreak Timothy bezocht onlangs de Hasenhorn coaster, een Alpine coaster in het Duitse dorpje Todtnau. Men gaat eerst de berg op met een kabelbaan. Speciaal aan deze kabelbaan is dat ook de volledige Alpine coaster sledes op deze manier worden vervoerd richting de bergtop. Hasenhorn coaster geeft een leuke pittige rit weg wanneer je geen voorliggers op je traject hebt. Deze attracties zijn ideaal combineerbaar met het Duitse pretpark Steinwasen Park. Verder kon Timothy hier ook zijn energie kwijt op het BMX parcours. Voorzien van de nodige bescherming raas je vervolgens langsheen pijlsnel naar beneden, zeker eens de moeite waard.

Bij Erlebnisfelsen Pottenstein kan je genieten van meerdere activiteiten. Een grote blikvanger is een grote uitkijkbrug, die je een zicht geeft op de vallei rond het park. Een andere is de rodelbaan Frankenrodel. Deze heeft een lengte van 1200 meter. Ook de Alpinecoaster Frankenbob bevat de nodige pit en biedt een ritje aan van 1000 meter. De meest speciale creatie van Wiegand die dit park bezit is Hexenbesen. Dit is een hangende achtbaan, waarbij je met twee personen plaatsneemt in de gondel. Misschien niet de meest opwindende ervaring, maar zeker een bezoekje waard.

Bij AltmühlBOB kan je twee creaties van de Duitse bouwer Wiegand terugvinden. De eerste is een Alpinecoaster die de naam AltmühlBOB draagt. Deze heeft een lengte van 670 meter. Maar de hoofdreden van ons bezoek was de in 2017 geopend SpeedBob. Deze heeft een lengte van 555 meter en behaalt een snelheid van 60 km/h. Wat deze echt spectaculair maakt zijn de drie airtimeheuvels, waarover de Bobs scheren, wat je behoorlijke wat airtime geeft.

De Sommerrodelbahn van Greuther Keller is een zeer bescheiden baantje, dat toch de nodige pit bevat. Deze Alpinecoaster, gebouwd door Wiegand heeft een lengte van 360 meter.

Wie rijdt langs Duitse wegen komt meer dan regelmatig een Alpinecoaster tegen. Wij hielden tijdens onze trip halt bij Sommerrodelbahn Wald-Michelbach, waar we een ritje maakten op Odenwaldbob. Deze werd gebouwd door Wiegand en heeft een lengte van 1000 meter. Jammer genoeg bevatte dit exemplaar automatische remmen, waardoor er een deel van de snelheid verloren ging.

Themeparkfreaks Benjamin & Timothy namen op hun trip doorheen Duitsland Sommerrodelbahn Bodenwerder mee op in hun planning. Deze attractie is ideaal te combineren met pretparken zoals Potts Park en/of Rasti-land. Deze Alpine Coaster geeft een degelijke rit weg en is mooi gelegen op de groene bergwand. Wanneer de credit binnen is, kan je hier ook nog iets lekkers eten & drinken. De kids kunnen zich dan weer uitleven op één van de tientallen speeltuigen.

De lentezon wist een handvol Themeparkfreaks bruin te bakken tijdens hun bezoekje aan Movie Park Germany. Ze zochten afkoeling in de dichtsbijzijnde en grootste koelkast van de regio. Dat moest vast wel het Alpincenter Bottrop zijn. Bezoekers kunnen er indoor skiën (of snowboarden), maar ook paintballen of een touwenparcours bewandelen, dat maakt allemaal deel uit van het aanbod. Uiteraard kwamen de Themaparkfreaks voor geen enkele van deze activiteiten, ze kwamen voor de Sommerrodelbahn die deze heuvel in Bottrop siert. Deze terreincoaster is 700 meter lang en werd gebouwd door Wiegand. Deze formule herkennen we uit Landgraaf (Nederland). Ook daar kunnen bezoekers van de indoor skipiste SnowWorld, na het skiën, genieten van een alpinecoaster, tenminste als ze geen ledematen hebben gebroken bij het skiën.

De rodelbaan Moselbob in Freizeitsee Triolago is een alpine coaster van meer dan een kilometer lang. Tijdens de lente van 2018 trokken de Themeparkfreaks richting het bergachtige dorpje Riol voor een ritje in deze rodelbaan. Deze attractie werd gebouwd door Wiegand en heeft zowel open als gesloten bakjes. De alpine coaster is het zeker waard om er een ritje in te maken. Het is een erg lange alpine coaster en je kan er een pittige snelheid mee behalen.

Tijdens onze Duitse trip stopten we bij WurzelRudi’s ErlebnisWelt, voornamelijk om een ritje te maken op de Allwetterbobbahn. Deze Alpinecoaster heeft een lengte van 860 meter en geeft een leuke rit weg. Bij dit parkje kan je ook een zetellift ervaren of met een rubberen band van de Reifenrutsche glijbaan naar beneden zoeven.

Tijdens een Duitse trip hielden we halt bij de Allwetterrodelbahn in Weissenfels. Een bescheiden alpine coaster van 560 meter. De rit begint met een kleine lifthill, waarna je aan een afdaling begint. Tijdens deze afdaling werd her en der leuke thematisatie voorzien en zelfs een grappig watereffectje. Naast de Alpinecoaster kan je bij dit vrijetijdsparkje ook minigolven, boogschieten en is er voor de kleinsten een speeltuin voorzien.

Op 14 april bezochten we de Hasenhorn Coaster in Todtnau in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De Alpine Coaster is samen met de Alpsee Coaster in Immenstadt in de Duitse deelstaat Beieren de langste Alpine Coaster van het land. De lengte bedraagt maar liefst 2700 meter! De volledige afstand is enkel en alleen de afdaling want bezoekers gaan via een kabellift naar omhoog. Met deze indrukwekkende lengte is de Hasenhorn Coaster samen met de Alpsee Coaster de 7de langste Alpine Coaster ter wereld! Wie deze Alpine Coaster graag eens wilt uitproberen kan dit bijvoorbeeld perfect combineren met Steinwasen Park. In dit park staan verschillende andere fijne attracties zoals twee zomerrodelbanen, een Alpine Coaster en een unieke indoor bob-kart rodelbaan in een ruimte thema. Verder vind je er ook nog een indoor achtbaan van Mack Rides terug en verschillende andere attracties.

De BocksBergBob is een rodelbaan op de ErlebnisBocksBerg. De BocksBergBob is een Alpine Coaster van 1.125 meter lang die gebouwd werd door Wiegand.

De Sommerrodelbahn van St. Andreasberg is een plastieken rodelbaan. De rodelbaan heeft een lengte van 550 meter en overbrugt een hoogteverschil van 130 meter.

De Brocken Coaster is een kleine Alpine Coaster die in 2003 gebouwd werd door Wiegand. Brocken Coaster heeft een parcours van 341 meter lang.

De Sommerrodelbahn van Wippraer Rodelbahn is 600 meter lang en is van het type Alpine Coaster. De Alpine Coaster werd gebouwd in 1999 door de Duitse fabrikant Wiegand.

Bij Erlebnis-Rodelbahn Ruhla vinden we een monorail rodelbaan terug. Het gaat om een zogenaamde Braso Alpine Coaster van de Oostenrijkse fabrikant Brandauer. De rodelbaan heeft een afdaling van 820 meter lang. De optakeling gebeurt via een skilift.

Bij Erlebnis-Rodelbahn Ruhla vinden we een monorail rodelbaan terug. Het gaat om een zogenaamde Braso alpine coaster van de Oostenrijkse fabrikant Brandauer. De rodelbaan heeft een afdaling van 820 meter lang, de optakeling gebeurd via een skilift.

De Rennenschlittenbahn van Illmenau zorgde op onze trip voor een unieke ervaring. We mochten die dag namelijk uitzonderlijk van een echte bobsleebaan glijden, een kans die je niet vaak krijgt. We moesten hier dus wel passeren om ook deze ervaring op te doen. Met een slee door een ijsbaan gaan zoals je wel eens ziet tijdens de Olympische spelen? Nee, een Bobsleebaan mag je niet zomaar uitproberen, daarvoor moet je eerst lessen nemen en genoeg ervaring hebben. Tenzij je naar de Rennschlittenbahn ‘Wolfram Fiedler’ bobsleebaan gaat. Op deze unieke locatie mag je, weliswaar van een lage hoogte, een echte bobsleebaan uitproberen. Een zeer leuke en unieke ervaring!

Met een slee door een ijsbaan gaan zoals je wel eens ziet tijdens de Olympische spelen? Nee, een Bobsleebaan mag je niet zomaar uitproberen, daarvoor moet je eerst lessen nemen en genoeg ervaring hebben. Tenzij je naar de Rennschlittenbahn ‘Wolfram Fiedler’ bobsleebaan gaat. Op deze unieke locatie mag je, wel is waar van een lage hoogte, een echte bobsleebaan uitproberen. Een zeer leuke en unieke ervaring!

De zomerrodelbaan “Rodelbahn” ligt bij de Petersberg. Deze bescheiden Alpine Coaster is 470 meter lang en werd in 2002 gebouwd door Wiegand.

De Alpine Coaster Schöne Aussicht ligt bij de Allwetterrodelbahn. Deze werd in 2001 gebouwd door Wiegand en is 560 meter lang.

In Klingenthal vinden we een zomerrodelbaan terug die gebouwd werd in 1993 door Wiegand. De rodelbaan is 800 meter lang en bevindt zich in een grote metalen goot.

In Skiarena Eibenstock vinden we de Allwetterbobbahn terug die gebouwd werd door Wiegand in 2000. De rodelbaan is van het type Alpine Coaster en is 860 meter lang. Tegenwoordig draagt Skiarena Eibenstock de naam WurzelRudi’s ErlebnisWelt.

De rodelbaan van Oberwiesenthal is een zomerrodelbaan, gebouwd door Wiegand. De rodelbaan werd gebouwd in 1992 en is 540 meter lang.

De Sommerrodelbahn van Hochlenze is van het type SoRo, dit wilt zeggen dat de rodelbaan een brede metalen goot heeft met hoge randen. Hier dalen de bezoekers via sleetjes naar beneden. De rodelbaan is 600 meter lang en is gebouwd door de Duitse fabrikant Wiegand.

De Sommerrodelbahn van Garmisch-Partenkirchen is er eentje van het type SoRo, wat wilt zeggen dat deze in een metalen goot gelegen is. De rodelbaan werd gebouwd door de Duitse fabrikant Wiegand.

In Kolbensattel vinden we een Alpine Coaster terug van maar liefst 2460 meter lang! Dit is de 10de langste rodelbaan ter wereld en de 3de langste van Duitsland. Ook deze Alpine Coaster werd gebouwd door de Duitse fabrikant Wiegand.

De Sommerrodelbahn van Unterammergau is gebouwd door de Duitse fabrikant Wiegand. De rodelbaan is van het type SoRo wat wilt zeggen dat de bezoekers via sleetjes in een metalen goot naar beneden rollen. De rodelbaan is 650 meter lang en heeft een hoogteverschil van 85 meter.

De Jaudenhangflitzer is een rodelbaan van het type Braso. Dit betekent dat de rodelbaan gevestigd is aan één rail, een monorail Alpine Coaster dus. De rodelbaan is gebouwd door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer en heeft een lengte van 1570 meter, pure afdaling! Om boven te geraken maak je gebruik van een Ski Lift.

De Jaudenhangflitzer is een rodelbaan van het type Braso. Dit betekent dat de rodelbaan gevestigd is aan één rail, een monorail Alpine Coaster dus. De rodelbaan is gebouwd door de Oostenrijkse fabrikant Brandauer en heeft een lengte van 1570 meter, pure afdaling! Om boven te geraken maak je gebruik van een Ski Lift.

Blombergbahn is gelegen in Bad Tölz, in de Duitse deelstaat Beieren. Hier vind je onder andere een zomerrodelbaan, een Alpine Coaster en een kinderachtbaan. De zomerrodelbaan en de Alpine Coaster zijn beide gemaakt door Wiegand, de achtbaan is gebouwd door I.E. Park. Bij onze aankomst kregen we al snel door dat we deze credit niet zouden scoren, want de achtbaan was verdacht stil. Later kregen we te horen dat de achtbaan enkel geopend was tijdens het weekend. Het feit dat het zomervakantie was maakte blijkbaar niet uit. Gelukkig konden nog wel plezier maken op de twee rodelbanen.

De Schliersberg bereik je door gebruik te maken van de kabellift. Bovenaan bevindt zich onder andere een hotel en een rodelbaan. Om terug beneden te geraken kan je de tweede rodelbaan gebruiken. Bovenaan de berg vind je de Alpenroller. Deze Alpine Coaster werd inhouse gemaakt en biedt een uniek ritverloop aan. Om terug naar beneden te geraken kan je gebruik maken van een knalgroene Zomerrodelbaan. Deze is gemaakt uit plastiek, heeft een onwaarschijnlijk scherpe hellingsgraad en al even scherpe bijhorende bochten. Om naar beneden te gaan krijg je handschoenen mee, omdat de rem van het karretje alleen niet altijd volstaat… Wie snel schrik heeft moet hier niet in. Dit is een rodelbaan voor de echte durvers en waaghalzen, maar pas op, want je ligt hier voor je het weet uit de baan.

De Bobbahn van Donnstetten is een Alpine Coaster gebouwd door de Duitse fabrikant Wiegand. De rodelbaan is 770 meter lang en biedt vooral een afdaling aan die zich bevindt in een open weiland.

Alpincenter Bottrop is een indoor skipiste in Duitsland, niet ver van Movie Park Germany. Bij de skipiste ligt ook een rodelbaan die 700 meter lang is. De Alpine Coaster is gebouwd door de Duitse fabrikant Wiegand.

Bij Freizeitsee Triolago vinden we een rodelbaan terug. Het gaat om een Alpine Coaster van de Duitse fabrikant Wiegand. De Moselbob heeft een lengte van 1075 meter.

Bij Sommerrodelbahn Wald-Michelbach vinden we de Alpine Coaster Odenwaldbob terug. De baan werd gebouwd door de Duitse bouwer Wiegand en neemt je mee voor een rit van 1000 meter.

In Erlebnisberg Sternrodt vinden we een Alpine Coaster. Deze Alpine Coaster is gebouwd door de Duitse fabrikant Wiegand en is 800 meter lang.

De lengte van de Hasenhorn Coaster te Todtnau bedraagt maar liefst 2700 meter! Deze gemeten afstand is enkel en alleen de afdaling, want bezoekers gaan via een kabellift ook naar omhoog. Met deze indrukwekkende lengte is de Hasenhorn Coaster, samen met de Alpsee Coaster, de 7de langste Alpine Coaster ter wereld! Wie deze Alpine Coaster graag eens wilt uitproberen kan dit perfect combineren met Steinwasen Park. In dit park staan verschillende fijne attracties, zoals twee zomerrodelbanen, een Alpine Coaster en een unieke indoor bob-kart rodelbaan. Verder vind je er ook nog een indoor achtbaan van Mack Rides terug.