Foto’s: Rodelbanen Andorra

Onze eerste halte van deze dag werd de langste Alpine Coaster ter wereld, namelijk Tobotronc in Naturlandia. Naturlandia is gelegen in Andorra en Tobotronc werd gebouwd door de Duitse bouwer Wiegand. De totale lengte van deze Alpine Coaster is 5300 meter, waarvan de lengte van de afdaling 3600 meter bedraagt.

Na de langste Alpine Coaster Tobtronc bedwongen te hebben gingen we richting Mon(t) Magic Family Park waar we de Alpine Coaster Màgic Gliss konden ontdekken. Deze is uiteraard veel korter dan onze vorige en heeft ook veel minder snelheid. Màgic Gliss werd eveneens gebouwd door Wiegand en heeft een lengte van 735 meter.

Naturlandia is de thuishaven van de Tobotronc. Voor wie zich afvraagt wat de Tobotronc is, dit is de langste alpine coaster ter wereld! En hoe lang denk je wel dat deze dan is? 2 kilometer? 3 kilometer? Wel, u hebt het fout, want deze indrukwekkende alpine coaster is maar liefst 5,3 kilometer lang! De attractie start met de liftheuvel en deze is zo lang dat het maar liefst 14,5 minuten duurt om tot de top te geraken. De lift is namelijk 1,7 kilometer lang en bestaat uit 4 stukken. Een ritje naar beneden aan volle topsnelheid, zonder te remmen, duurt een indrukwekkende 7 minuten. In deze tijd leg je een afstand van maar liefst 3,6 kilometer af. Daarbovenop is de alpine coaster op een erg mooie locatie gelegen en geeft deze een geweldig goede rit weg. Een absolute topper op alle vlakken!

In Andorra konden we Tobotronc beleven. Deze heeft de naam Màgic Gliss en is gelegen bij Mon(t) Magic Family Park, een onderdeel van het Grandvalira Ski Resort. Helaas voor ons gaat het hier om een erg recent exemplaar van Wiegand dat gebouwd werd in 2019, wat wil zeggen dat de afdaling volledig is voorzien van automatische remmen die het plezier van de echte rodellaar volledig wegnemen. Deze automatische remmen worden dan ook niet voor niets “fun breaks” genoemd door de fans. Daarnaast ligt de erg korte alpine coaster van 735 meter op de top van de berg die alleen te bereiken is via een erg dure kabellift. Kortom, goed voor de landbingo van Andorra binnen te halen, maar de volgende keer slaag ik hem toch over en maak ik een extra rondje op de fantastische Tobotronc!