Foto’s: Legendia

Op hun reis naar Polen, besloten Themeparkfreaks Hannelore en Gregory een bezoekje te brengen aan Legendia. Samen met de moeder van Gregory maakten ze er een leuke dag van. Het park wordt door heel wat achtbaanfans bezocht met maar 1 reden: Lech Coaster. Het is één van de vele nieuwe topbanen die de Nederlandse achtbaanbouwer de laatste jaren heeft gebouwd. Ze konden er ook genieten van een leuke interactieve darkride. Ook de rapid van het park kon hun bekoren. In het park vinden ze ook nog een heleboel nostalgische attracties. Gregory nam enkele leuke foto’s.

Themeparkfreaks Greet en Michael moesten tijdens hun reis in Polen natuurlijk ook een stop maken bij Legendia in Katowice. Dit pretpark is onderdeel van een groot stadspark waar ook nog een zoo en heel wat andere activiteiten te vinden zijn. Het park staat bij de liefhebbers natuurlijk bekend voor Lech Coaster, maar heeft daarnaast nog enkele leuke attracties waaronder de darkride Bazyliszek of de nieuwe wildwaterbaan Dolina Jagi.

Themeparkfreaks Timothy en Tristan bezochten op 1 oktober 2021 het Poolse pretpark Legendia. Onder de achtbaanfans is het park uiteraard bekend voor Lech coaster, een achtbaan uit de nieuwe collectie van achtbaanbouwer Vekoma. Badend in een prachtig thema geeft deze attractie een intense rit weg. Naast achtbaangeweld kan je in dit park ook terecht voor waterplezier in de logflume of de rapid river. Darkride liefhebbers kunnen hun hartje ophalen in de shooter attractie Bazyliszek, waar ze het duel aangaan met de grote draak. Ook de nostalgiefan wordt niet vergeten. We hebben enorm genoten in de Rainbow genaamd Dragon Temple & de nostalgische zweefmolen Dream Flight Airlines.

Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko, bij ons beter bekend onder de afgekorte naam Legendia, is gelegen in Krakau. Het park bestaat al sinds 1956, maar het was pas in 2017 dat het park voor het eerst gethematiseerd werd en een volledige gedaante verwisseling kreeg. Hiermee veranderden het park van een soort vaste kermis naar een echt pretpark. Legendia heeft vier rollercoasters in haar assortiment. De spectaculairste, heftigste en mooiste gethematiseerde is de Lech Coaster, een nieuwe generatie Vekoma achtbaan van het model Bermuda Blitz. Deze behaalt een snelheid van 95 km/u is 40 meter hoog en telt 3 inversies. De achtbaan heeft een erg goede first drop, stevige airtime, goede inversies, snelle bochtenwissels en hoge g-krachten. Voor mij persoonlijk één van de beste achtbanen in Europa, zelfs in de wereld. Maar let wel op, onderschat de hoge g-krachten op deze achtbaan niet. Want voor heel wat mensen is deze net iets te intens en is er kans op een black out tijdens de rit. Hou je dus van stevige intense achtbanen met veel g-krachten, dan is deze zeker iets voor jou! Een andere speciale achtbaan is de Diabelska Pętla, dit is een zeldzame dubbele looping coaster die gebouwd werd door de Franse fabrikant Soquet. De achterste zitjes van de achtbaan zijn omgedraaid waardoor je de rit ook achterwaarts kan beleven. Verder heb je nog de Dream Hunters Society, een achtbaan van het type Zyklon en Scary Toys Factory, deze is eveneens een Zyklon model, maar wel met een iets andere lay-out. Helaas staat deze laatste vaker buiten bedrijf dan in werking. Gelukkig kon ik hem in 2018 al scoren, want dit jaar was hij niet geopend. Er zijn twee grote waterattracties in het park. De ene is een rapid river (ronde bootjes) die nog maar pas opende, de andere is een water attractie met splash boten. We raden jullie ten zeerste aan om deze helemaal in het begin van de dag te doen, want de wachtrij gaat hier absoluut niet vooruit. Maar Legendia moet het ook wel echt hebben van haar vele thrillrides. Hier staat er wel best een indrukwekkend assortiment en ze geven ook allen een goede rit weg. Zo heb je bijvoorbeeld een schommelschip, enterprise, rainbow, frisbee, looping schip en looping fietsjes. Helaas waren de Hoppla (een zeldzame thrillride) en de Flic Flac (eveneens een zeldzame hevige thrillride), buiten gebruik. Maar ook de darkride Bazyliszek, het reuzenrad en de historische vliegtuigmolen mogen niet vergeten worden.

Op ongeveer een uurtje rijden van Energylandia kan het je Silezische park "Legendia" terugvinden. Dit familiale park is gelegen langs een grote vijver, waarrond je alle attracties kan terugvinden. Voor de credit-hunters kan je verschillende coasters terugvinden, waaronder de voor velen gekende en ondertussen reeds legendarische Vekoma-coaster "Lech-Coaster". Verder kan je hier genieten van onder andere een reuzenrad, een Enterprise en nog veel meer. Laat zeker de darkride "Bazyliszek" niet links liggen, deze topper laat je verbaasd achter.

Tijdens een warme lentedag hielden we halt bij het Poolse stadspark Legendia, of Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko om volledig te zijn. Het pretpark is gelegen in een enorm groot stadspark dat verschillende recreatiedoeleinden kent (er is zelfs een gigantisch voetbalstadion aan de andere kant van het stadspark bereikbaar via een kabellift), maar het is natuurlijk vooral het attractiepark Legendia dat de Themeparkfreaks naar hier lokt. In het park staat er de eerste Bermuda Blitz-achtbaan van de Nederlandse fabrikant Vekoma. Deze klepper van 40 meter hoog opende op 1 juli 2017 en is nog steeds één van de grootste blikvangers van het park. Het pretpark zal in 2020 uitpakken met een grote nieuwe attractie. Dit is te zien op spandoeken die in het park hangen. Het wordt een zeer grote waterattractie die in juni van 2020 moet openen voor het publiek.

Legendia is een park dat de laatste jaren volledig transformeerde van thema en zelfs een nieuwe naam kreeg. Tijdens de transformatie werd ook de blikvanger Lech Coaster gebouwd, een spectaculaire achtbaan van de Nederlandse bouwer Vekoma. Een andere spectaculaire achtbaan is Diabelska Pętla, deze werd gebouwd door Soqeut en bevat een dubbele looping. Themeparkfreak Tristan zette uiteraard ook dit park in zijn agenda en maakte er leuke foto’s.

Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko is een Pools pretpark gelegen in de stad Krakau. Het park veranderde in 2017 van een soort vaste kermis naar een mooi gethematiseerd pretpark onder leiding van het thematiseringsbedrijf Jora Vision. Het park bevat heel wat speciale en unieke attracties zoals een oude draaimolen met vliegtuigjes en een heftige Flic Flac attractie, waar er wereldwijd nog maar 3 van bestaan. Maar ook heel wat andere zeldzame thrillrides zijn er in dit pretpark terug te vinden en opgepast voor wie een zwakke maag heeft, ze geven hier altijd lange ritjes weg! Het park heeft ook een mooie darkride, een waterattractie en 4 rollercoasters. Daarbij hoort een zeldzame dubbele looping coaster van de Franse fabrikant Soquet, maar de achtbaan die het park op de Europese kaart zette, was de Lech Coaster die geopend werd in 2017. Dit is een spectaculaire Vekoma rollercoaster van het model Bermuda Blitz, voorlopig nog steeds de enige in de wereld. De rollercoaster heeft een steile drop, snelle bochten, heftige airtime, variërende inversies en mooie thematisering. De kers op de taart is de schroef die de achtbaan maakt door het stationsgebouw!

Themeparkfreak Jonathan trok samen met de Rollercoaster Friends op 9 september 2018 naar het Poolse pretpark Legendia. Dit is het tweede grootste pretpark van Polen en ligt op een uurtje rijden van Energylandia. Door de grote investeringen van Energylandia kon Legendia niet achterblijven en daarom werd het kermispretpark in 2017 compleet gerestyled door het Nederlandse thematiseringsbedrijf Jora Vision. Het resultaat mag er wezen want Legendia, dat voordien door het leven ging onder de verschrikkelijk moeilijke naam Śląskie Wesołe Miasteczko, is een zeer gezellig en sfeervol park geworden. In 2017 kreeg het pretpark een extreem goede achtbaan met de Lech Coaster die gebouwd werd door het Nederlandse bedrijf Vekoma. Dit jaar werd er de interactieve darkride “Bazyliszek” geopend, die gebouwd werd door Alterface en Jora Vision. Ook voor 2020 staat er een nieuwe attractie op de planning.