Foto’s: Kermissen Polen

Holiday Park Szczecin was een tijdelijk pretpark in Polen, maar stond vol met Duitse en Nederlandse attracties. De exploitanten zochten namelijk een nieuw toevluchtsoord aangezien kermissen in Duitsland en Nederland lange tijd verboden waren wegens het coronavirus en hier vlak over de grens in de grote Poolse stad Szczecin mocht kermisvieren gewoon wel. Aanwezig waren onder andere de achtbaan Speedy, een reuzenrad, starflyer, booster, Afterburner XXL, break dance, spookhuis, muzik express, Flipper, funhouse, Magic, botsauto’s en een aantal andere attracties. Dergelijke attracties in Polen, dat was erg bijzonder voor de Poolse kermisfanaten. Het hele tijdelijke pretpark was dan ook nog eens leuk aangelegd met een aantal bloemenperken en strandjes.

Lunapark Sarbinowo wordt uitgebaat door de Tsjechische exploitant Lunapark Hynek Fiala. Wij kwamen hier voor de achtbaan Ice Ride, die de gekende ovaal als lay-out heeft met een soort van bandenlancering. Naast de achtbaan waren er ook botsauto’s, een zwanenmolen, trampolines, springkastelen, een luchtbal voor kinderen op het water en een carrousel te vinden.

Wesołe Miasteczko Dębki is een kermis die wordt uitgebaat door een Tsjechische exploitant. Wij kwamen vooral voor de achtbaan Dragon, een gloednieuw ovaaltje waarvan de schilderingen op de voorkant van de achtbaan nog aangebracht moesten worden. Verder kan je op deze kermis springkastelen, botsauto’s, een indoorspeeltuin, een carrousel, een zwanenmolen en trampolines terugvinden.

Lunapark Szczyrk is een kermis die uitgebaat wordt door de Tsjechische exploitant Dominik Hanuš. Wij kwamen voor de Green Dragon, een achtbaantje met een ovaal als lay-out. Verder kunnen bezoekers hier trampolines, draaimolen, zwanenmolen, botsauto’s en springkastelen komen ontdekken.

Wesołe Miasteczko Karwia wordt uitgebaat door de Poolse exploitant Lunapark Alfa-Star. Voor ons had de kermis nog een extra verassing in petto, want naast de verwachte achtbaan met de dubbele naam Smok en Pop Rock Hip Hop, bleek er nog een tweede achtbaan te staan die de naam Black Pearl heeft. Deze achtbaan is een soort kruising tussen een Butterfly attractie en een schommelschip. Naast de rollercoasters waren er ook botsauto’s, carrousels, een rondritje, een zwanenmolen, een luchtbal voor kinderen op het water, mattenglijbaan met banden, trampolines, een bizarre booster en een bizarre thrillride terug te vinden.

Lunapark Familia Land Gdynia is gelegen in de stad Gdynia en wordt uitgebaat door de Poolse exploitant Lunapark Familia Land. Er is een achtbaan terug te vinden met Speedy Gonzales, dit is een klassiek ovaaltje in Mexicaanse stijl. Meer attracties zijn hier terug te vinden met een carrousel, springkastelen, een rondritje, springkastelen, een luchtbal voor kinderen op het water, een mattenglijbaan met banden, een afterburner, botsauto’s en een starflyer.

Lunapark Robland Gdynia wordt uitgebaat door de Poolse exploitant Lunapark Robland, die ook in Ustronie Morskie een zomerkermis heeft staan (waar onder andere een Schwarzkopf rollercoaster terug te vinden is). Op deze kermis staat normaal gezien altijd de achtbaan Euromir opgesteld, die ons meteen doet denken aan de gelijknamige bekende Duitse achtbaan in Europa Park. Helaas was die dit jaar buiten gebruik. Gelukkig hadden ze wel voor een vervanger gezorgd, namelijk de Wild Mouse. Let op, het gaat hier niet om een achtbaan met een wilde muis lay-out! Net zoals in Ustronie Morskie staan hier ook verschillende grote attracties opgesteld die zich onderscheiden van de andere kermissen in het land. Zo is er onder andere een vrijevaltoren opgesteld, een booster, een afterburner en ook een reuzenrad zijn hier terug te vinden. Verder waren er nog een darkride, een spiegelhuis, een carrousel, een draaimolen, botsauto’s, trampolines en springkastelen terug te vinden.

Lunapark Luna Mielno wordt uitgebaat door de Tsjechische exploitant Lunapark Luna. Deze nam een traditionele achtbaan mee in de vorm van een ovaaltje, maar wel met een speciale naam. Namelijk: Jaguar Racing. De kermis was opgedeeld in 2 delen, eerst had je een aantal springkastelen, trampolines en rondritjes voor kinderen. Daarnaast had je een aantal grotere attracties. Onder andere een afterburner en tripride waren hier terug te vinden. Verder nog classics zoals de botsauto’s en een luchtbal voor kinderen op het water.

Lunapark Dziwnów bezochten we uiteraard voor de achtbaan die hier aanwezig was. Het gaat om Avengers, een ovaaltje met een krachtige bandenlancering. Op deze mini kermis waren er verder nog botsauto’s, trampolines en een carrousel te vinden. Wie deze kermis juist exploiteerde was niet helemaal duidelijk, maar het ging alvast om een Poolse exploitant.

Lunapark Rewal wordt uitgebaat door de Tsjechische exploitant Lunapark Josef Pech. Deze exploitant heeft twee achtbanen met de naam Roller Coaster Mercedes Benz GT 122, maar beiden banen hebben wel een verschillende lay-out. Vandaag zouden we het exemplaar ontdekken met een ovaal als lay-out. Naast de achtbaan waren er ook botsauto’s, een zwanenmolen, trampolines, springkastelen, een rondritje, een luchtbal voor kinderen op het water en een carrousel te vinden. Maar deze kermis had zelf nog drie speciale troeven want naast de eerder genoemde traditionele attractie kon je hier zelf een reuzenrad, break dance en afterburner terug vinden.

Onze eerste echte Poolse kermis was Fun Park Międzyzdroje die werd uitgebaat door de Poolse exploitant Lunapark Komar. We leerde hier al gauw dat je niet aan de attractie zelf betaalt, maar dat je altijd opzoek moet gaan naar de botsauto’s. Hier kan je namelijk betalen voor alle attracties op de kermis en dit geld voor zo goed als elke Poolse en Tsjechische kermis die we bezochten. We leerde ook al snel de basis uitrusting kennen van de Poolse dorpskermis. Dit zijn de botsauto’s, een achtbaan in de vorm van een ovaaltje, een zwanenmolen, trampolines, springkastelen, rondritje, een luchtbal voor kinderen op het water en een carrousel. Deze kermis had als speciale attractie een Tripride. De achtbaan had de naam Dirt Rally en was zoals bijna elke achtbaan in Polen voorzien van een indrukwekkende front.

Lunapark Niechorze wordt uitgebaat door de Poolse exploitant Rajmund Kočka. Wij kwamen hier voor de achtbaan City Express, een ovaaltje met bandenlancering zoals er hier erg veel van bestaan. Naast de achtbaan waren er ook botsauto’s, een zwanenmolen, trampolines, springkastelen, een rondritje, een luchtbal voor kinderen op het water, een soort zweefmolen en een carrousel te vinden.

Lunapark Kołobrzeg wordt uitgebaat door de Tsjechische exploitant Marek Lagron. De achtbaan die er te vinden is heeft eigenlijk 3 verschillende namen. Je kan kiezen uit Welcome, Wild Ride en Roller Coaster. Naast de achtbaan waren er ook botsauto’s, een zwanenmolen, een zweefmolen, tripride, piratenboot, een soort Tsjechische matterhoorn en een booster te vinden! Wat dus een vrij atypisch aanbod voor de Poolse kermissen betekende.

In Lunapark Pobierowo, dat wordt uitgebaat door de Tsjechische exploitant Ferry Koczka, vonden we de achtbaan Bugatti. Ook deze keer ging het om een ovaaltje met een soort bandenlancering. Naast de achtbaan vonden we er ook botsauto’s, een zwanenmolen, trampolines, springkastelen, rondritje en een carrousel. Als speciale aantrekkingskracht stond hier ook nog een Tsjechische break dance opgesteld. De kermis was trouwens op enkele meters van de zee gelegen.

Lunapark Dąbki wordt uitgebaat door de Poolse exploitant Lunapark Mirolandia. Deze kermis bevat een erg mooi gethematiseerde achtbaan met de naam Dragon. Naast de achtbaan waren er ook de traditionele botsauto’s, een zwanenmolen, trampolines, springkastelen, een rondritje, een luchtbal voor kinderen op het water en een carrousel te vinden. Voorts was er nog een heuse Starflyer aanwezig. Ook een spookhuis en een matten/banden glijbaan kon worden uitgeprobeerd.

Lunapark Felner Mielno wordt uitgebaat door de Poolse exploitant Lunapark Felner. De kermis kan uitpakken met een afterburer, breakdancer, booster en starflyer. Toch wel een hoop grote thrillrides om in deze regio mee uit te pakken. Natuurlijk was hier ook nog een achtbaan terug te vinden. Dit was een ovaaltje met de naam Smok, wat draak betekend in het Pools. Meer attracties vinden we terug met een indoorspeeltuin, een luchtbal voor kinderen op het water, springkastelen, trampolines, een zwanenmolen, botsauto’s, een carrousel en enkele rondritjes.

Lunapark Dźwirzyno wordt uitgebaat door de Tsjechische exploitant Lunapark Praha. Wij kwamen hier voor de achtbaan Dragon Coaster die de gekende ovaal als lay-out heeft met een soort van bandenlancering. Naast de achtbaan waren er ook botsauto’s, een zwanenmolen, trampolines, springkastelen, een luchtbal voor kinderen op het water en een carrousel te vinden. Verder was er ook een soort spiegelhuis, een spookhuisje, een break dance en een afterburner.

Lunapark Krasnal Darłowo wordt uitgebaat door de Poolse exploitant Europark Krasnal. Het aanbod van deze kermis was best sterk te noemen ten opzichte van de meeste andere kermissen in het land. Uiteraard was hier ook een achtbaan aanwezig met de naam Dragon. Voor de verandering had deze, naast de ovaal, ook nog een helix in het parcours. Meteen bij het betreden van het kermisterrein viel ons de prachtige breakdance op die de naam Break Dancer heeft en volledig in het zwart was. Dit kleurenschema zie je niet vaak in het kermiscircuit. De Break Dancer stak hard af ten opzichte van het spierwitte en grote reuzenrad. De grootste verassing was de No Limit die we tegen kwamen, die tot voor kort nog in handen was van de Nederlandse exploitant Van Reken uit Venekamp. De bestikkering was hier gewoon nog op de attractie te vinden, waardoor we 100% zeker waren van de afkomst van de attractie. Naast de eerder genoemde attracties waren er ook de traditionele botsauto’s, een zwanenmolen, trampolines, springkastelen, een rondritje, een luchtbal voor kinderen op het water en een carrousel te vinden. Verder stonden ook nog een XD Cinema, motorbootjes met waterpistolen, een spiegelpaleis, een echte molen van vroeger en een quad parcours opgesteld.

Wesołe Miasteczko Jarosławiec wordt uitgebaat door een Tsjechische exploitant. Mocht je een vuurtje in gang willen krijgen kan je hier altijd terecht bij de achtbaan Fire Starter, een echt typisch ovaaltje die je hier overal terug vindt. Voorts heeft deze kermis een molen te bieden die de bezoekers de hoogte in neemt, ook springkastelen, botsauto’s, een reuzenradje, een carrousel, een zwanenmolen, trampolines, een glijbaan en een aantal andere kinderattracties.

Lunapark Rowy wordt uitgebaat door de Poolse exploitant Lunapark Maja. Dit bescheiden kermisje heeft de achtbaan Dragon die voorzien is van schattige thematisatie. Uiteraard gaat het hier om een echt ovaaltje! Naast de achtbaan vind je hier nog een rondritje, een kindermolen, botsauto’s, springkastelen, trampolines, een spiegelhuis en een soort zweefmolen terug.