Foto’s Fantasiana

Het Oostenrijke pretpark Fantasiana – Erlebenispark Strasswalchen is bij vele fans bekend om hun unieke attracties. Zo kan je hier een indoor droptoren vinden, griezelen in Schloss Dracula of een wandeling maken door het sprookjesbos. Daarnaast opende dit jaar ook de nieuwe multi-launch coaster ‘Fridolin’s Verrückter Zauber Express’. Genoeg redenen dus voor Themeparkfreaks Greet en Michael om dit park een bezoek te brengen en onderstaande foto’s mee te brengen.

Fantasiana is gelegen in Strasswalchen in de Oostenrijkse regio Salzburg. Het pretpark werd bij de pretparkfans bekend in 2005 met de opening van Wild Train, een thrill coaster vermomd als familieachtbaan gebouwd door de Russische fabrikant Pax. De achtbaan ziet er onschuldig uit, maar geeft een stevige rit weg vol ejector airtime! Daarom besloot het park om in 2021 een nieuwe achtbaan te bouwen die wel geschikt is voor kleinere kinderen, maar die daarom geen minder leuke achtbaan is. Met Fridolin's verrückter Zauberexpress opende het park namelijk een Family Launch Coaster van de Duitse fabrikant ART. Deze achtbaan is 12 meter hoog en bevat 2 lanceringen. Verder heeft het pretpark nog tal van andere leuke attracties zoals een log flume, starflyer, indoorvrijevaltoren, schommelschip, spookhuis, bootvaart, sprookjes en een darkride.

Tijdens een grote rondreis doorheen Duitsland en Oostenrijk hield Themeparkfreak Benjamin halt bij het Oostenrijkse park Fantasiana, nabij Strasswalchen. In het park vinden we de opmerkelijke Wild Train terug. Het gaat over een rasechte achtbaan van de Russische bouwer Pax Company. Het park kent eveneens een themagebied met dinosaurussen, maar ook ridders, draken, vampieren, cowboys, kabouters en andere mythische wezens hebben hun intrek gevonden in Fantasiana. Het park heeft ook enkele darkrides in haar attractieaanbod waaronder de verrassende Knights Ride Tower.

Themeparkfreak Timothy deed het park Fantasiana aan tijdens zijn reis doorheen het Oostenrijkse landschap. Voordien stond dit park bekend als Erlebnispark Strasswalchen, maar gaat sinds 2012 door het leven als Fantasiana. Dit eerder onbekende parkje besteed veel aandacht aan thematisatie, iets wat wij alleen maar kunnen toejuichen. Fantasiana telt ook 1 achtbaan genaamd Wild Train. Deze achtbaan werd gebouwd door de Pax Company en heeft een hoogte van 18m. De trein behaalt een topsnelheid van 48 km/h over het 300m lange traject dat voorbij een sprookjeskasteel suist. Verder biedt het park ook enkele toffe darkrides. Denk hierbij aan Knights Ride Tower (een indoor mini drop tower met middeleeuws thema) of Sinbad’s Abenteuer (een rondrit langsheen spookachtige scenes gebasseerd op de reizen van Sinbad de Zeeman). Hou je van log-flumes, dan moet je zeker eens Mami Wata uittesten. Deze log flume met Afrikaans thema bevat een draaischijf, een achterwaartse drop, een lift & een steile voorwaartse drop. De sprookjesliefhebber kan genieten van het sprookjesbos en loop zeker ook eens door het Western dorpje met bijhorende show. Geniet samen met ons mee van de foto’s die Timothy maakte.

Fantasiana is één van de weinige Oostenrijkse pretparken. Het pretpark heef één achtbaan, namelijk de familie achtbaan ‘Wild Train’. Deze werd gebouwd door Pax Company. Een constructeur die sinds een aantal jaren geen achtbanen meer bouwt. Het gaat eveneens om een onbekende bouwer bij ons, maar wel een fantastische bouwer. De achtbanen zijn doorgaans niet echt soepel, maar geven wel een geniaal gestoorde rit weg. Eigenlijk zijn er voor ons vier achtbanen van deze fabrikant die iets of wat haalbaar zijn om te scoren. Degene die het meest dichtbij staan zijn de Formule 1 en de Wild Train van het Franse Parc Saint Paul. Naast de Wild Train van Fantasiana is ook de Cobra van het Zwitserse Conny-Land min of meer een haalbare kaart. De rest van de Pax Coasters staan spijtig genoeg bijna allemaal in Rusland zelf of in Oekraïne. Maar nu genoeg over de bouwer, laat ons het eens hebben over de achtbaanrit die we hier mochten beleven. Wild Train is 18 meter hoog en heeft een lengte van 300 meter. Tijdens de rit vol knotsgekke afdalingen en bochten wordt er een snelheid van 48 km/u behaald. Verder biedt het park ook enkele toffe darkrides. Denk hierbij aan Knights Ride Tower (een indoor mini drop tower met middeleeuws thema) of Sinbad’s Abenteuer (een rondrit langsheen spookachtige scènes gebaseerd op de reizen van Sinbad de Zeeman). Hou je van Log Flumes, dan moet je zeker eens Mami Wata uittesten. Deze Log Flume met Afrikaans thema bevat een draaischijf, een achterwaartse drop, een lift en een steile voorwaartse drop. De sprookjesliefhebber kan genieten van het sprookjesbos en loop zeker ook eens door het Western dorpje met bijhorende show.