Foto’s: Energylandia

Themparkfreaks Greet en Michael brachten onlangs een bezoekje aan Energylandia. Dit park is de laatste tijd heel wat gegroeid en is het grootste pretpark van Polen. Het park is bij de fans vooral bekend door de hybride achtbaan Zadra en de hypercoaster Hyperion. Daarnaast opende het park dit jaar een gloednieuw gebied Aqualantis met de lanceerachtbaan Abyssus. Daarnaast zijn er ook nog heel wat andere achtbanen en attracties terug te vinden, waardoor een tweedaags bezoek geen overbodige luxe is. Geniet mee van hun bezoek aan de hand van onderstaande foto’s.

Tijdens hun trip door Polen brachten Themeparkfreaks Timothy en Tristan een bezoek aan het immense pretpark Energylandia. Met een totaal van 18 achtbanen, mag het zich terecht de coaster capital of Europa gaan noemen. De absolute toppers zijn uiteraard Zadra en Hyperion. Hyperion (Intamin) raast over de track met een topsnelheid van 142 km/u en geeft je ongekende airtimemomenten. Zadra is een custom houten achtbaan met een IBox track (RMC). Het is moeilijk kiezen welke van de 2 de beste is, ze zijn beide ongelofelijk goed. De nieuwste aanwinst voor het park is de achtbaan Abyssus, een nieuwe generatie Shockwave Vekoma coaster. Naast achtbaangeweld vind je er ook heel wat verschillende flatrides en waterrides.

Energylandia opende op 14 juli in aanwezigheid van pers en vrienden haar nieuwste themagebied Aqualantis, dat in het teken staat van de verzonken stad Atlantis. Het nieuwe gebied brengt ook twee nieuwe achtbanen naar het park, waarvan Abyssus de grootste is. Onze reporter Benjamin was aanwezig op de opening en bracht onderstaande foto’s mee.

Wie als pretpark-liefhebber "Polen" zegt, zegt in één adem ook meteen "Energylandia". Dit nog jonge park heeft zich de laatste jaren gemanifesteerd als de rollercoaster-hoofdstad van Europa. En aan het tempo waarop zij verder investeren worden ze binnenkort de rollercoaster-hoofdstad van de wereld! Wij waren er eind augustus en konden genieten van een top-park met enkele hele goede banen. Denk maar aan de Intamin-megacoaster "Hyperion", de RMC-topper "Zadra", de Intamin-watercoaster "Speed", en nog veel meer. Wie geen fan is van de grote coasters kan zich amuseren op de familiale coasters of genieten van de vele andere attracties die dit park te bieden heeft.

Energylandia werd opgericht in 2014 en op amper zes jaar tijd groeide het pretpark uit tot het grootste van Europa op gebied van rollercoasters. Er staan er hier maar liefst 15 stuks en er zijn er nog eens drie andere in aanbouw. Maar naast de rollercoasters zijn hier ook tal van waterattracties, thrillrides, familieattracties en kinderattracties terug te vinden. Naast het indrukwekkende attractieaanbod is er ook nog een waterpark en een stuntshow. Met Hyperion heeft Energylandia de snelste en hoogste megacoaster van Europa in handen. Speed is dan weer de hoogste en snelste watercoaster ter wereld. Zadra is de snelste hyrbide achtbaan in Europa en de hoogste hybride achtbaan ter wereld. Kortom er zijn hier heel wat achtbanen van formaat te vinden! Maar er zijn ook heel wat leuke grote familieachtbanen zoals de gelanceerde looping coaster Formuła, de hangende achtbaan Dragon Roller Coaster en de Junior Coasters Frida en Energuś Roller Coaster.

Het Poolse park Energylandia mag dit jaar dan nog maar vijf kaarsjes uitblazen, toch staan er maar liefst twaalf achtbanen verspreid over 30 hectare. Het management van het park weet alvast niet van ophouden. Zo staan er nog vier nieuwe achtbanen, in combinatie met nog enkele andere attracties, op de planning. Eén van de vier nieuwe achtbanen komt zelfs uit de stallen van RMC. Tijdens ons bezoek konden we zelfs al het hoogste punt van deze topattractie waarnemen. Energylandia is alvast goed op weg om de Europese bakermat van de achtbanen te worden.

Themeparkfreak Tristan trok met zijn vriendin Han doorheen Polen en bezocht er heel wat parkjes. Het hoofddoel van de trip was ongetwijfeld Energylandia, een park dat aan een razendsnel tempo blijft groeien en investeren. Momenteel zijn er al 12 operationele achtbanen in het park terug te vinden, waaronder de Intamin Mega Coaster Hyperion. Deze torent 77 meter hoog boven alles uit en behaald een snelheid van 142 km/h. In 2020 zal hetr park opnieuw drie achtbanen openen, waaronder een spectaculaire hybride coaster van Rocky Mountain Construction.

Energylandia is het snelst groeiende pretpark ter wereld. Energylandia werd opgericht in de zomer van 2014 en opende sindsdien ieder jaar verschillende nieuwe grote attracties. De evolutie in het park is nog nauwelijks bij te houden en ondertussen is het al de rollercoaster hoofdstad van Europa geworden. Het park begon in eerste instantie nog als een gewoon attractiepark, maar zetten de laatste jaren sterk in op thematisering. Ook attracties die eerder al geopend werden zonder thema krijgen nu een make-over. Energylandia heeft voor ieders wat wil iets te bieden. Het heeft bijvoorbeeld een enorm aanbod aan familieattracties, kinderattracties, waterattracties, thrillrides en rollercoasters. Een van de spectaculairste rollercoasters van het park is Hyperion, de grootste megacoaster van Europa die in 2018 opende. Speed is dan weer de hoogste watercoaster ter wereld. Maar het pretpark heeft ook een waterpark, organiseert verschillende festivals en heeft een grote stuntshow.

Themeparkfreak Jonathan trok samen met de Rollercoaster Friends op 8 september 2018 naar het Poolse pretpark Energylandia. Dit park opende de deuren in de zomer van 2014 en is het snelst groeiende pretpark van Europa. Op Amper 5 jaar tijd bouwde het park maar liefst 12 achtbanen met dit jaar Speed, een watercoaster van Intamin, die het wereld record evenaart en Hyperion, de grootste Mega Coaster van Europa, eveneens gebouwd door Intamin.