De geschiedenis van: Parc Spirou Provence

Parc Spirou Provence is een Frans themapark gelegen in Monteux. Het algemene thema van het park staat in het teken van de stripfiguren van de Belgische stripuitgeverij Dupuis. Je kan hier attracties vinden die stripfiguren als Lucky Luke, Guust Flater (Gaston Lagaffe), Marsupilami, Zombillénium, Kid Paddle, Stoppeltje (Petit Poilu) en uiteraard Robbedoes (Spirou).

 

In september 2013 kondigde Dupuis aan een pretpark te gaan openen dat rond het thema Robbedoes zou draaien. Het park zou 17 attracties gaan tellen en openen in 2015. Maar die opening werd meermaals uitgesteld om uiteindelijk plaats te vinden op 16 juni 2018.

Onder de attracties in het pas geopende park bevonden zich meteen drie achtbanen. De kleinste is En avant Seccotine. Deze werd gebouwd door Zierer en is van het type Force Zero.

 

De tweede achtbaan was er opnieuw eentje van Zierer, ditmaal van het type Force Two. Deze had de naam Wanted by Lucky Luke bij opening, maar die wijzigde in 2019 naar Wanted Dalton.

 

De derde en grootste achtbaan die in het openingsjaar opende is Spirou Racing. Het gaat hier om een ESC van Zierer.

 

Verder openden enkele simulatoren. Eén daarvan is Supergroom et les Dinozorgs. Deze zogenaamde belevingstunnel werd gebouwd door SimWorx. Opmerkelijk is dit de enige attractie die niet in het teken staat van een stripfiguur, maar ze neemt je mee in de wereld van de dinosaurussen. Gaffe à Gaston is dan weer een zogenaamd Moving Theatre van Simworx.

Andere attracties die openden in 2018

  • Aéro Champignac: een zweefmolen
  • Fantasio Rodéo: een Zierer Kontiki attractie
  • Houbi et Houba: een Zierer vrijevaltorentje
  • Marsu Palombia: een grote bloemenmolen van Zierer
  • Spip Jumper: een paardjesbaan in het teken van de Daltons, gebouwd door Mettalbau Emmeln

2019:

In 2019 breidde het park uit met enkele nieuwe attracties en kwam er al wat meer groen naar het park, aangezien dit een van de opmerkingen was die bezoekers vaak maakten.

De grootste achtbaan die in dit jaar opende was Nid des Marsupilamis, een zogenaamde Roller Ball Coaster, gebouwd door Ride Engineers Switzerland.

 

Een andere grote en opvallende nieuwigheid was Eviv Bulgroz. Dit is een attractie van het type Star Shape, gebouwd door Zierer.

 

Ook Lucky River werd geopend een Log Flume, gebouwd door Hafema.

 

Een andere attractie die opende is er eentje van Simworx,  de 4D-cinema Marsu Aventures. Hier speelt een film met in de hoofdrol Marsupilami.

© Bob Van Dyck

 

Om nog meer thrill aan te bieden opende tenslotte ook de vrijevaltoren Zombillenium Tower. Deze werd gebouwd door Funtime.

 

Het park opende in 2019 ook nog de achtbaan Boule et Bill déboulent. Deze Spinning Coaster van Preston & Barbieri kampte echter met zoveel technische problemen dat ze enkele maanden later al voorgoed sloot.

 

2020:

Men opent dit jaar een attractie van het type Air Race, gebouwd door Zamperla. Crash Blork neemt de plek in van de verwijderde achtbaan.

 

Voor de jonge bezoekers opent de draaimolen Spirou Parade. Ook het kleine reuzenrad Boule et Bill déboulent opent en ook een speeltuin met de naam Petit Poilu.

2021:

Het park blijft werken aan pijnpunten die de bezoekers aanhalen. Zo blijft men groen toevoegen en krijgen de wachtrijen meer beschutting en vernevelinstallaties om voor verfrissing te zorgen.

Ook opent Palombie secrète, een paardjesbaan die in het teken staat van de wereld rond Marsipulami. Voorheen had deze een ander thema en had ze de naam Spip Jumper.

 

Splash Piranha wordt de enige echte nieuwe attractie van dit jaar. Deze attractie is van het type Water Jumble van de Zwitserse fabrikant RES Rides.

 

 

 

Bronnen: Wikipedia, RCDB, Parc Spirou

Foto’s: Themeparkfreaks