De geschiedenis van: Freizeitpark Plohn

Freizeitpark Plohn kennen we omwille van de houten achtbaan El Toro, die het park op de kaart kon zetten. Het park groeide uit van een visvijver tot een echt themapark met heel wat attracties.

 

Geschiedenis

Arnfried Völkel richtte het park op. Na de Duitse Wende werd de man werkloos en kocht een domein met enkele vijvers op in 1991. Hij bouwde er een herberg. In 1996 opende hij er een restaurant bij de herberg. Op het domein werd een sprookjesbos gebouwd, met twaalf sprookjes van de gebroeders Grimm. Tussen de sprookjes kwamen al enkele kleine attracties te staan, zoals de RapunzelKarussel. Het park kreeg de naam Erlebnispark Forellenhof Plohn.

 

Het ontstaan van de themagebieden

 

Themenwelt Märchenwald

Met het Märchenwald (sprookjesbos) is alles begonnen voor het park. In dit bos vind je twaalf bekende sprookjes terug van de gebroeders Grimm.

 • Assepoester
 • Het dappere kleermakertje
 • De Gelaarsde kat
 • Vrouwe Holle
 • De Kikkerprins
 • Hans en Grietje
 • Knuppel Uit De Zak
 • Rapunzel
 • Roodkapje
 • Sneeuwwitje en de zeven Dwergen
 • Repelsteeltje
 • De Wolf en de Zeven Geitjes

Doorheen het bos staan ook enkele attracties opgesteld, zoals de prachtige RapunzelKarussel, Red Baron, de Funny-Boats, PilzKarussel, MärchenKarussel en Wichtelbahn im Zwergenland

 

Westerndorp

In 1999 opende het park een echte themazone met het Far West dorp. In dit dorp werd als eerste attractie de Mack Log Flume, Wildwasserbahn geopend. In 2000 werd deze zone aangevuld met de eerste achtbaan van het park Silver Mine, die toen nog simpel Achterbahn noemde. Deze achtbaan werd gebouwd door Zierer en draaide voorheen al in meerdere andere parken, waar ze is in werking was sinds 1974. Naast de achtbaan kwam later de breakdance attractie Westernrodeo te staan, deze Breakdance werd gebouwd door Huss.

Oldtimerpark

In de volgende jaren ontstond ook het kindergebied Oldtimerpark. Dit gebied staat in het teken van transport. Hier vond je in het begin een trientje met Kindereisenbahn, de rondrit Oldtimerfarth en de paardjesbaan PonyAdventure. In 2006 werd aan dit themagebied de kinderachtbaan Raupe toegevoegd, een Big Apple achtbaan, gebouwd door SBF Visa.

Kletterdorf

Het Kletterdorf ontstond met een klimberg en een glijbaan. Laten werden enkele walktroug funhouse parcours bijgebouwd in de zone zoals Deutschlands größtem Baumhaus, Crazy House en Holzmichel villa. Elk van deze attracties bevat klimtouwen, hangbruggen, glijbanen en hindernissen die je moet overwinnen.

Dinoland

In 2007 ontstond aan de vijver van het sprookjesbos een themazone die je meeneemt naar de oertijd. In deze zone kan je over het water varen in een trapbootje, genaamd Feuersteins Kanonenboote. Verder kan je op het water in het boottochtje Floßfahrt durch die Urzeit stappen. Tijdens dit tochtje kom je animatronics uit de oertijd terug zoals dinosaurussen en oermensen. In 2008 werd deze zone uitgebreid met een oerdorpje. In dit dorpje kan je eten in de Kanibalsnack, maar ook een ritje maken op de kleine Zierer vrije valtoren Freefall Tower im Urzeitdorf. Voor de kinderen vind je er het rondritje Feuersteins Reise, dat je meeneemt met de Flinstones.

Het park vanaf 2008 tot heden

 

2008

In de jaren 2008 tot op heden veranderde het park enorm, doorheen deze jaren veranderde de naam ook naar de huidige naam Freizeitpark Plohn. In 2008 bouwde het park Geistermühle, een enge Walktrough attractie. In deze walktrough kwam ook een kleine botsauto attractie, Grusel-Scooter.

In het Cowboydorp ging een grote, gethemde schuur open. In deze schuur kwam een Bull Ride en de kinder-botsauto Katz & Maus. Doorheen het dorp rijdt ook de parktrein Westerreisenbahn.

2009:

2009 zou het jaar zijn waarin het park bekendheid kreeg ver buiten de Duitse grenzen. Dit jaar opende men de houten achtbaan El toro, tot op heden gekend als een van de beste houten achtbanen van Europa. Deze achtbaan werd gebouwd door Great Coasters International.

2010:

Er wordt een Japanse tuin gecreëerd rond de vijver, vlak bij de ingang van het park. In deze zone verschijnt een Larson Looper attractie, die een jaar later werd afgebroken werd. Ook stond hier de attractie Drachenschaukel, een klein bootje, dat open neer bewoog. Deze zou blijven staan tot 2014.

Ook werd begonnen aan de bouw van een nieuw themagebied, dat in het teken staat van de parkmascotte Plohni.

 

2011:

Das bunte Plohnidorf opent de deuren. In dit thema dorpje leren we de wereld van parkmascotte Plohni kennen. Rondom het dorpsplein vind je huisjes met daarin animatronics die allerlei tafereeltjes uitbeelden.

De grootste attractie in dit dorp wordt de achtbaan Plohseidon. Deze achtbaan werd gebouwd door Zierer en rijdt doorheen leuke tafereeltjes en net boven het wateroppervlak.

2012:

In 2012 werd verder gewerkt aan het Plohnidorf. Zo opende dit jaar de gekke Darkride Plohnis Tauchfahrt, waarbij je doorheen een flashy onderwaterwereld rijdt. Ook de draaimolen Nostalgie-Pferdekarussell opende dit jaar. Deze werd gekocht van Heide Park en volledig gerestaureerd.

2013:

Opnieuw ontstaat een nieuw themagebied met Dorf der Gallier. In deze Gallische nederzetting kwam de waterattractie Fluch des Teutates.  In dit jaar werd ook begonnen aan de bouw, van wat de nieuwe ingang van het park zou worden.

2014:

Dit jaar geen grote nieuwigheden, enkel het kindergebied Oldtimerpark werd uitgebreidt met een kinder schommelschip genaamd Kinderschiffsschaukel.

 

2015:

Een van de grootste investeringen voor het park werd Miniwah & Das Geheimnis von Gold Creek City. Een indoor achtbaan, gebouwd door Mack Rides. Bij deze Powered achtbaan maak je een ritje doorheen taferelen uit het Wilde Westen.

2016:

Sinds dit jaar werd een nieuwe ingang in gebruik genomen. Deze ligt nu vooraan het park en staat in het teken van het Gallische themagebied, dat net na de ingang gelegen is.

2017:

Kinderachtbaan Drachenwirbel wordt geopend. Deze kleine Spinning Coaster van SBF Visa is gelegen aan de oude ingang van het park.

2018: De oude Zierer achtbaan Silver Mine werd gesloten om plaats te maken voor de nieuwe achtbaan Dynamite. De bouwwerken hiervoor werden dit jaar aangevat.

 

2019: De nieuwste aanwinst voor het park is dit jaar de achtbaan Dynamite, gebouwd door Mack rides. Het betreft een achtbaan van het type Big Dipper. De achtbaan heeft een hoogte van 44 meter en bereikt een snelheid van 100 km/u. In het parcours zijn drie inversies verwerkt.

Bronnen: Wikipedia, Plohn, RCDB

Foto’s: Themeparkfreaks