De geschiedenis van: Fraispertuis City

Fraispertuis City is een familiepretpark gelegen in Jeanménil , in het Franse departement Vogezen in de Grand Est regio. Het park opende in 1966 en staat in het teken van het Wilde Westen. De familie Fleurent, die destijds het park opende is nog steeds eigenaar.

 

In 1966 openden Michel en Simone Fleurent de herberg Auberge de la Roche des Fées,op een plekje dat ook Fraispertuis genoemd werd. Deze ligt in een koele vallei die omringd wordt door naaldbomen, hier stroomt de Gaindrupt, een kleine zijrivier van de Mortagne. Bezoekers kunnen er dan vissen op forellen, die nadien ook klaargemaakt en geserveerd wordt.

De uitbaters waren gepassioneerd door het Wilde Westen en besloten later attracties te plaatsen die in het teken van hiervan staan. Eerst opende er schommels en speeltuigen, alter ook een treintje dat door Fort Apache reed. Er werd ook een Western dorpje gebouwd, dat vandaag niet meer bestaat.

In 1987 veranderde het park pas echt in een attractiepark met de komst van een achtbaan en een dag ticket, die de draaimolentickets verving.

 

Tijdlijn

1966: Opening van de herberg Auberge de la Roche des fées

1968: Aanleg van de visvijver

1971: Het treintje Petit train du Far West reed doorheen het park

1973: Het Westerndorp  Fort Apache werd geopend, dit verdween in 2000.Ook het Indianenkamp Camp des indiens  opende, dit vrdween in 1995. Tenslotte kwamen er ook pony’s naar het park, die hier verbleven tot 1996.

1978: Een eerste versie van het rondritje Mine d’or werd geopend, welke in 1999 verdween.

1987: Het park opende haar allereerste achtbaan met TGV, die later de naam Express kreeg. Deze achtbaan werd gebouwd door Soquet Rides en verdween in 1994 uit het park. In 2008 kreeg ze een nieuw plekje in het Franse Parc Ange Michel als Tacot en Folie.

(filmpje uit Parc Ange Michel.)

1988: Over de vijver vaart vanf dit jaar de boot Les Louisianes, welke in 2009 verdween.

1989: nog meer plezier op het water werd geopend met trapbootjes Les Pédalos, welke verdwenen in 1995. Verder werden Ballenbaden geopend met Piscine à boules.

 

De jaren 1990: het park wordt een echt pretpark

In de jaren 1990 werd er volop geïnvesteerd in de uitbreiding van het attractieaanbod. In 1991 opende het park de log flume genaamd Flum. Deze boomstamattractie werd eveneens gebouwd door Soquet en kreeg een hoogte van elf meter. Verder bouwde men een waterspeelplaats Labyrinthe Aquatique genaamd, die later vervangen werd door de huidige, Geyser City.

Vanaf 1995 kwamen er bijna jaarlijks nieuwe attracties bij in het park. Zo opende dat jaar het reuzenrad La Roue Panoramique  en in 1996 het schommelschip Le Bateau Pirate.

In 1997 werd een Mexicaans plein gebouwd met meerdere attracties.

In 1999 trof het noodlot het park. In dat jaar trok een cycloon over de streek en vernielde heel wat attracties, waaronder La Mine d’Or. Deze zou gesloten blijven tot 2006. Daarom besliste men de infrastructuur van het park aan te passen en sommige attracties kregen een nieuwe locatie.

 

De jaren 2000: grote attracties kwamen naar het park

In 2002 investeerde het park weer enorm met de bouw van een tweede achtbaan. Grand Canyon werd opnieuw gebouwd door de Franse bouwer Soquet. Aan deze achtbaan zou in 2005 een extra helix toegevoegd worden.

 

In 2004 werd de achtbaan Express verkocht aan het Franse parkje Parc Ange Michel waar deze door het leven gaat als Tacot En Folie.

In 2005 opende het park, een toen voor Frankrijk unieke attractie, met La Cavalerie. Deze Disk’O werd gebouwd door Zamperla.

In 2006 kwam dan de langverwachte heropening van La Mine D’Or en kreeg het park een interactieve attractie met Ciné Desperados. Bij deze attractie nemen de bezoekers plaats op een paardje en schieten ze op een scherm om zo punten te scoren. Deze werd gebouwd door het Belgische bedrijf Alterface.

Helaas werd het seizoen 2006 opnieuw slecht afgesloten voor het park: een overstroming zorgde voor enorme schade. Maar het park bleef na deze tegenslag niet bij de pakken neerzitten.

In 2007 openden de botsauto’s, Bisons Rusé, en La Chevauchée, een grote carrousel met houten dieren.

In 2008 pakte het park uit met de speciale vrijeval attractie Le Cactus. Deze vrijevaltoren is gelegen op een berg waardoor hij nog hoger lijkt te zijn.

In 2009 investeerde het park maar liefst 1,9 miljoen euro in een nieuwe themazone, waar piraten centraal staan. Crique Des Pirates kreeg als grootste attractie de splash battle Pirates Attack. Deze prachtige attractie werd gebouwd door Mack Rides. Bij La Revanche kan je sindsdien met telegeleide bootjes varen.

De jaren 2010: nog meer grote investeringen

In 2010 werd verder gewerkt aan de piratenzone. Zo werden in de wachtrij van de splash battle waterkanonnen toegevoegd en kwamen de animatronics van Cap’tain Fraisp et Coco in de zone. Deze vertellen een piratenverhaal.

In 2011 kwam een unieke achtbaan naar Frankrijk, eentje die sindsdien het park een herkenningspunt geeft. Iedereen kent wel de Timber Drop. De achtbaan werd gebouwd door S&S en had een prijskaartje van vier miljoen euro. Bij opening had deze nog het wereldrecord van steilste first drop op haar naam staan.

 

In datzelfde jaar opende ook de draaiende boerderij Ferme Tornade. Deze attractie werd geleverd door Zamperla.

In 2013 kreeg het Mexicaanse deel enkele nieuwe attracties met een huifkar, een reuzenrad genaamd La Diligence en de sombrero hoedjes Los Ranitas. Voor Ciné Desperados werd een nieuwe 3D film voorgesteld.

In 2014 investeerde het park in de mini log flume La Rivière Castor en arriveerde er een derde achtbaan met Ronde Des Rondins, die tweedehands gekocht werd van Parc Astérix.

 

In 2015 opende het park een Rock & Tug attractie van Zamperla. Deze werd vormgegeven naar een boot die over een wilde storm vaart. De naam Santy Anno komt voort uit een zeemanslied uit de 19de eeuw. Verder opende de pull up toren Hissez Haut. Deze toren werd geleverd door Heeghe.

Voor de vijftigste verjaardag opende het park de attractie Les Taureaux Sauvages. Deze wilde stieren draaien je alle kanten op.

 

In 2017 pakt het park opnieuw groots uit met Golden Driller, een spectaculaire Intamin vrijevaltoren. Met een hoogte van 66m is het niet bepaald een kleintje. Eenmaal de bezoekers deze nieuwe attractie betreden, zullen ze kennis kunnen maken met de vier verschillende types van gondels. De eerste gondel is een klassieke gondel (zittende positie en heupbeugels). In de tweede gondel zit je nog steeds neer zoals op de klassieke gondel (heupbeugels), maar deze zal lichtjes (20°) naar voren getild worden tijdens de rit. De derde gondel is ook voorzien van een lichte tilt, maar hier beleef je de rit al hangend (schouderbeugels en floorless) met de benen los hangend naar beneden gericht. De vierde tenslotte is er eentje waarbij je volledig rechtstaat op een klein platform, tijdens de rit zal deze ook lichtjes kantelen (schouderbeugels).

 

2018: De achtbaan Grand Canyon heropent. Deze werd gesloten voor de bouw van de vrijevaltoren.

 

2019: Er wordt een nieuwe attractie geopend. L’île aux Pieuvres is een Jet Ski ride van Zierer.

 

2020: Drie nieuwe attracties worden geopend.

De eerst nieuwe attractie is P’ti Moussaillon, een zogenaamde Jump Around van Zamperla. De tweede nieuwigheid is Post Office, ook deze werd aangekocht bij Zamperla en is van het type Speedway. De laatste nieuwigheid is Corb’hauts, deze attractie is eveneens afkomstig van Zamperla. Het gaat hier om een Magic Bikes attractie, waarbij men moet trappen om omhoog te vliegen.

2022: Attractie Les Bumpers verlaat na 26 het park. Op deze locatie opent de nieuwe attractie Les Draisines. Dit is een Sidecar XL attractie, gebouwd door Technical Park. 

 

2023: De attractie Los Sombreros verlaat het park en wordt vervangen door El Molcajete. Dit is een attractie van het type Wild Spark, gebouwd door de Italiaanse fabrikant Technical Park. 

 

 

Bron: Fraispertuis City

Foto’s: Fraispertuis City, Bob Van Dyck