De geschiedenis van: Fort Fun Abentuerland

Fort Fun Abentuerland kent een rijke geschiedenis. Het park is gelegen in het dorpje Wasserfall in de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Duitsland. De streek is ook bekend als het Sauerland. Het park is 40 hectare groot en is volledige ontworpen in Wild westen stijl. Je kan er ook overnachten in het Davy Crockett Camp. Ook in de winter kan je er terecht, niet voor het pretpark maar voor de aangrenzende skipiste.

 

Hoe het allemaal begon.

In 1967 liet Karl Freiherr Von Wendt een skilift bouwen op een helling in het dorpje Wasserfall. 5 jaar later werd er een roddelbaan gebouwd op de plaats waar zich nu de Trapper Slider bevindt. Deze roddelbaan was bij de bouw de langste ter wereld. In 1974 werd er dan een 2de roddelbaan gebouwd. Een jaar later zag Fort Fun dan eindelijk het levenslicht. Veel meer dan een stadje uit het wilde westen met een steakhouse en enkele blokhutten, het huidige Davy Crockett Camp, was het toen niet.

De eerste echte attracties werden gebouwd in 1979, toen werden de stoomtrein en de wildwaterbaan toegevoegd. Beide staan nog steeds in het park. Vooral de wildwaterbaan is een ritje waard, onderweg zal je een leuke verrassing tegenkomen.

© Bob Van Dyck
© Bob Van Dyck

 

Het park gaat de jaren 80 in en krijgt een nieuw eigenaar

Fort Fun gaat de jaren 80 in en doet dit meteen goed. De eerste coaster wordt namelijk toegevoegd aan het aanbod. De huidige coaster Speedsnake werd toen geopend onder de naam Wirbelwind.

 

Het park kreeg toen af te rekenen met tegenvallende bezoekcijfers. Hierdoor moest Von Wendt alles verkopen. In 1985 werd het park overgenomen door ondernemers Henry Koidl en Helmut Schreiber. Hun eerste toevoegingen gebeurde een jaar later. De huidige keverbaan zag toen het levenslicht, samen met La Bostella (een calypso). In de jaren daarna openden er diverse kinderattracties en enkele houten speeltuinen. Daarna werd het eventjes stil in Fort Fun, pas in 1989 kwam daar verandering in en werd het aanbod uitgebreid met een troika, vliegend tapijt en het piratenschip Pirat.

 

De vernieuwingen gaan door in de jaren 90

Vernieuwen betekent ook afscheid nemen, en zo verlaat de calypso La Bostella als eerste het park in 1992. Maar niet getreurd er kwam een reuzenrad en een autobaan in de plaats. De autobaan waarbij je zelf moest sturen en gas geven kreeg de naam Beverly Hills Drive. Het reuzenrad is, omdat het op een 598m hoge berg staat, het hoogste van Europa.

2 jaar later werd de monorail Silent Move gebouwd en de rapid Rio Grande werd toegevoegd aan het aanbod. Deze ligt vooraan in het park en is een ritje meer dan waard.

Ondertussen zijn we 1996, de achtbaan van het gesloten Finse park Planet FunFun werd overgenomen en geopend onder de naam Devil’s Mine. De track werd aangepast omdat het terrein in Fort Fun nogal heuvelachtig is. En de baan dus niet in zijn oorspronkelijke staat kon gebouwd worden. Ook de kettingmolen en de roll-over zagen in dat jaar het levenslicht.

Fort Fun bleef investeren, in 1998 werd er de breakdance Monster toegevoegd en in 1999 ging de tractor ride, de Old McDonald’s Farm, en de tomahawk open. Deze laatste was een breakdance waarbij je salto’s maakt. En de blokhutten in het Davy Crocket Camp werden vernieuwd.

© Bob Van Dyck
© Bob Van Dyck

 

Een nieuwe eeuw en een nieuwe eigenaar.

De tijd gaat vooruit en ook Fort Fun gaat de nieuwe eeuw in. Rondom de kettingmolen verschijnen er in 2001 2 indoorattracties, een spookhuis Mystery Warehouse en een gekkenhuis Crazy Washhouse, op de berg werd de uitkijktoren Stüppelturm gebouwd. Deze is vanuit het park te bereiken met een stoeltjeslift.

© Bob Van Dyck

Het park betreurt dat jaar ook een dodelijk slachtoffer op de keverbaan, een persoon met een beperking vliegt tijdens de rit uit het treintje en overleefde de val niet. De keverbaan werd na grondige controle terug vrijgegeven voor gebruik.

In 2002 werd het park overgenomen door Compagnie Des Alpes. Daarna word het wat stil in Fort Fun, buiten een nieuwe show komt er geen grote attractie bij. Ook de mascotte Sheriff Fuzzy verdwijnt naar de achtergrond.

Maar Compagnie Des Alpes had in 2005 grote plannen met het park. De roddelbanen werden afgebroken en maakten plaats voor de alpine coaster Trapper slider. Ook de Wild Eagle werd toegevoegd, een wereldwijde unieke skyglider. Deze 2 attracties waren de duurste investering in Fort Fun met 7.500.000 euro. Door al die nieuwigheden werd de Roll Over verwijderd.

Een jaar nadien werd de round-up van Hellendoorn overgenomen. De Dark Raverwerd overdekt en kreeg een serieuze beat toegevoegd. Garantie voor een knallend ritje.

 

Helaas stierf de heer Karl Freiherr von Wendt (1938 – 2006), hij was de oprichter van het park.

 

Ook na de eerste 10 jaar in de nieuwe eeuw blijft het park vooruit gaan.

Een nieuw transportsysteem, de Fun-Xpress, wordt toegevoegd in 2010. Tevens start het park met opknapwerken, de oude achtbaan Wirbelwind verandert van naam en noemt vanaf nu Speedsnake. Ook de Stüppelturm werd opgeknapt. En er werd voor de eerste keer het Halloweenevent Fort Fear gehouden. Het jaar nadien komt er voor de kinderen een draaimolen, Blue Dragon, bij. Tevens werd de nieuwe show Tala Takenya en de legende van de Heilige Woud opgevoerd. Met deze show won het park een prijs.

Compagnie Des Alpes deelt op het einde van dat jaar mee dat het park overgekocht werd. Echter ging de verkoop niet door wegens fraude en gebrek aan bankgaranties van de koper. Het park blijft bij Compagnie Des Alpes en bleef verder vernieuwen. Zo werd in 2012 het spookhuis, Mystery Warehouse, omgevormd naar Secret Stage Off Horror. En opende er een mini golf.

2013 is het jaar met de meeste veranderingen in Fort Fun. De autobaan Beverly Hill’s Drive wordt omgevormd naar Rocky Mountain Rallye. Ook de keverbaan en de kettingmolen krijgen een nieuw uiterlijk. De kinderattracties worden verplaatst en de piratenboot en tomahawk verlaten het park. Nieuw is de Yukan Raft, een topspin, en de Yukan Bull Ride.

Shows horen ook steeds meer in het totaalpakket van Fort Fun. Eén van die shows speelt zich af op de parktrein. De shows winnen enkele prijzen in 2013 en ook het Fort Fear event doet het goed. Het wordt het 3de beste event van dat jaar in Europa.

In 2014 word het gekkenhuis Crazy Washhouse omgevormd naar FunnyFuxBau, een lasergame. Ook keert de mascotte Sheriff Fuzzy terug. Hij krijgt er tevens een kameraad, Moose, bij. Het Fort Fear event wint in dit jaar de prijs voor beste event in Europa.

In 2015 opende Fort Fun hun nieuwe attractie FoxDome, een 4D shooter. Tevens knapten ze de rapid Rio Grande op en kwamen er dieren in het park bij.

Onder de dieren bevinden zich bevers en lama’s.

 © Bob Van Dyck

 

In de loop van het seizoen brand een deel van het decor van de show met de parktrein af. Het decor wordt momenteel terug opgebouwd.

 

2016: Fort Fun opent het indoorgebied Fort Fun LABS staat voor leren, actief zijn, bewegen en spelen en doet denken aan een avontuurlijk onderzoek. Het doel is, met zes interactieve game-elementen aan de bezoekers de mogelijkheid te bieden om vrij te bewegen, spelenderwijs samen te leren, maar ook om te concurreren in wedstrijden tegen elkaar.

 

In het indoorgebied openden meerdere interactieve attracties.

Memo: Memo bestaat uit 7 spelpilaren op een ronde speelvloer. De bediening van de Memo-spelpilaren is vergelijkbaar met de bediening van een smartphone of tablet. Door het scherm aan te raken en door over het scherm te vegen (‘swipen’) worden er spellen gespeeld. De speelvloer maakt de spelpilaren tot een eenheid, visualiseert de renroutes en prikkelt de fantasie van kinderen om nieuwe spelregels te verzinnen.

 

Sutu: Sutu, of zoals wij zeggen ons voetbalveld 2.0, biedt verschillende spannende voetbalwedstrijden aan. Op deze manier ontdekken de spelers wie er bij hun team kan. Als de 16 drukgevoelige velden geraakt worden met een voetbal zal het frame verlicht worden met LED-lampjes. Zo kunnen de deelnemers ontdekken wie de beste voetballer is of het hardst geschoten heeft.

 

Fono: De outdoor dj-tafel Fono is gemodelleerd naar het voorbeeld van huidige dj-tafels in samenwerking met professionele dj’s. Het gebruik is simpel: leg een telefoon die muziek afspeelt op de tafel en de muziek wordt door de Fono versterkt live overgenomen. Mix Dubstep met Bach, laat je creativiteit de vrije loop.

 

Sona: Sona is een interactieve danservaring. Met één druk op de knop kan gekozen worden voor een spel waarin kinderen een code moeten onthouden of supersnel een parcours moeten afleggen. De grote oranje boog is al van ver herkenbaar en zo een echte eyecatcher. Bovenin de boog zit een camera die precies registreert wat kinderen op de vloer doen. De speelvloer is vrij toegankelijk en meerdere kinderen kunnen tegelijkertijd spelen en bewegen op de muziek.

 

Free Play: Dit werd ontworpen door “Imagination Playground”, die in samenwerking met Playparc ook een deel van . is. Dit is een mobiel spel voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Het bevat geometrisch eenvoudige structuren die overeenkomen met de diversiteit die kinderen nodig hebben bij een spel. Hier kunnen de kleintjes als echte ontwikkelaar of uitvinder dingen bouwen, bijvoorbeeld, hun eerste eigen robot.

Ook naast de indoorhal kwamen twee nieuwe attracties.

AerObot: Dit is een zogenaamde Time Machine, gebouwd door SBF Visa. Bij deze attractie moeten de bezoekers zelf trappen om omhoog te raken. Hoe harder ze trappen, hoe hoger ze raken, tot ze over het 360° punt komen, dan gaat men ook automatisch verder.

Crash: De “Drop ’n Twist Tower“ van SBF-visa is een echte “entry-free fall ” en een spannende ervaring voor de hele familie met een hoogte van 10 meter.

2017: uitbreiding voor Fort Fun L.A.B.S. Fort Fun L.A.B.S. heeft haar succes op korte tijd al bewezen in Fort Fun. Deze indoorhal bevat interactieve attracties. Wegens dit succes heeft het park zou het dit gebied uitbreiden met een nieuwe attractie.Jump Arena zou een grote ruimte vol trampolines, klimmuren, duikplanken enzoverder wroden, maar door de overname van het park werden deze plannen on hold gezet.

Nieuwe trein voor Speed Snake: De Vekoma-achtbaan kreeg een gloednieuw treintje. Deze trein werd gebouwd door Sunkid. Het bijzondere is dat men geen schouderbeugels meer heeft, maar een heupbeugel die het comfortgevoel moet verbeteren. Een ander voordeel aan de nieuwe trein is dat kinderen al vroeger een ritje kunnen maken, want de minimale grootte van 1,30 meter zal dalen tot 1,20 meter.

Eind 2017 werd het park opnieuw verkocht. Het park werd overgenomen door de Looping Groep. Bij de overname is een cash bedrag gemoeid van zeven miljoen euro.

 

2019: De grote nieuwigheid van dit jaar is Thunderbirds. Deze Air Race attractie is van de hand van Zamperla en voegt een behoorlijke thrill toe aan het park.

Verder werd de oude Vekoma achtbaan Devil’s Mine volledig gerenoveerd.

 

2020: Nieuwe attracties verschijnen er dit jaar niet in het park, maar de Rapid River El Rio Rapido krijgt een grondige renovatie.

 

Bron Wikipedia

Foto’s: Bob Van Dyck – Themeparkfreaks.eu,  Fort Fun